lördag 9 oktober 2021

Våga tro på en ljus framtid

Mycket är möjligt

Igår hade Utvecklingspartiet demokraterna en medlemsmiddag och festkväll tillsammans. Det är härligt att vi äntligen kan umgås med varandra igen. Kvällen var trevlig, god och full av framtidstro. Vi vet att vi tillsammans i Uppsala kan lösa de problem vi har och att vi kan bli ännu bättre på att förstärka alla de framtidsambitioner som enskilda invånare, näringsliv och föreningsliv bär på. Framtidsambitioner som på många sätt även bidrar till att vi skapar nödvändigt utrymme för att kommunens och regionens kärnuppdrag ska fungera med bra resultat. 

Det finns gott om förbättringsmöjligheter inom alla verksamheter, och i alla delar av vår värld. Kloka organisationskulturer och unika samhällen innehåller en ambition om ständiga förbättringar. Ständiga förbättringar som också innehåller viljan att tänka i nya banor för att lösa gamla viktiga uppgifter på nya smartare sätt. Trots ständiga problem är det viktigt att också förstå att problem kan lösas och att väldigt mycket de senaste 100 åren har blivit bättre för människan på jorden. 

Väldigt många fler människor än tidigare får idag bra utbildningar. Väldigt många fler människor får fantastiskt kvalificerad sjukvård. Väldigt många fler i behov av omfattande omsorg får det idag jämfört med förr. Väldigt många fler får idag snabb hjälp när krissituationer uppstår. Väldigt många fler människor kan snabbt träffas i olika delar av världen både för att njuta av ledighet i andra miljöer, göra affärer, lära av varandra eller för att politiskt bygga broar mellan människor som lever i olika samhällen. 

De stora förbättringarna för människan har de senaste trettio åren gjorts för miljarder människor i andra delar av världen än i Europa och USA. Det är ett faktum. Att Europa och USA tappar mark är mycket tydligt men det är inte i sten skrivet att vi inte kan klara av en tuffare global konkurrens och därför tappar förmågan att erbjuda våra invånare ett generellt gott välstånd. Det går. Det handlar om vilja och det handlar om att till exempel vi i Uppsala och Sverige ständigt utbildar oss konkurrenskraftigt och att vi är företagsamma och omsätter mycket av den företagsamheten i lokalt, nationellt och globalt framgångsrika företag. Det handlar om att vara bättre demokrater än nu. Det går att bättre klara miljö- och klimatutmaningarna vi behöver "bara" gå från ord till handling med att skapa en betydligt större delningsekonomi än idag. Det går och det måste gå eftersom vi snart är runt 10 miljarder människor på vår jord. Det handlar om att kraftigt förbättra skolmiljöerna för våra barn och lärare. Det går.

https://www.synonymer.se/sv-syn/framtidstro

Våra barn är vår framtid. Vad tycker då våra svenska barn om framtiden? Nedan beskrivning, kopplad till en studie från Institutet för Framtidsstudier om unga människors framtidstro, är värdefull att ta del av. Den ger en vetenskaplig uppfattning om hur våra barn ser på sin framtid. Den som har framtidstro har mycket större chanser till ett gott liv. Inte minst påverkar framtidstron vårt psykiska välbefinnande. De flesta unga har en stark framtidstro. Ofta när vi läser nyheter och lyssnar på olika lobbygrupper ser det nattsvart ut. Så är det inte! Inte minst våra unga med invandrarbakgrund har hög framtidstro. Det är ett mycket positivt faktum att bära med oss på vår färd framåt som kräver kraftigt stärkt integrationspolitik. Lyssna på kvinnan, från Institutet för framtidsstudier, jag tror du blir lite gladare då eftersom vi oftast matas med negativa nyheter. 

https://www.youtube.com/watch?v=2_4z8i_VI_w

Inte ens Citi-strategens prognos om att vi går en ekonomiskt hårdare verklighet till mötes är anledning till pessimism. För alla som spekulerar på bostäder och aktier, det vill säga inte långsiktigt sparar i tillgångar, blir det lite surare. Mindre skuldtyngda privatpersoner och länder är ett nödvändigt städarbete efter många års sanslöst sedelpressande. Personligen hoppas jag att världens rika länder snart kan enas om ett uppdaterat ekonomiskt system som gör att skuldbergsproblematiken kan lösas ut på bättre sätt än kraftfulla ekonomiska smällar och att tjänsteindustrin ännu mer kan ta över rollen som den stora rollen som global tillväxtmotorn.

https://www.di.se/analys/citi-strategens-dystra-profetia-basta-scenariot-ar-15-20-svara-ar/ 

https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/tillvaxt/bnp---internationellt/

Jag skriver ofta om brister i våra svenska samhällen. Det handlar inte om att jag har en mörk framtidstro utan om att jag drivs av att bidra till ständiga förbättringar och av att tidigt lösa problem som om de får växa får kraftigt negativa effekter för våra särskilda samhällen. När jag lyfter politiska brister handlar det om att jag kritiserar sådant som fungerar dåligt och har självklart förslag på hur det kan göras bättre. Om du besvärar dig att ta del av Utvecklingspartiet demokraternas politiska program kommer du att finna att det är väldigt positivt och fullt av konkreta förbättringsförslag och framtidstro. Jag är helt säker på att vi gemensamt kan bygga vidare på tidigare generationers fantastiska insatser som gjorde att Sverige utvecklades till ett av världens bästa länder att ha som sin hemmabas. Både för vårt eget välbefinnande och för att lämna ett välskött och hoppfullt samhälle vidare till kommande generationer behöver vi parallellt med en positiv framtidstro lösa de stora problem vi har och förstärka alla möjligheter som forskning, företagsamhet och föreningsliv bjuder oss på. "I fädrens spår för framtids segrar".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar