onsdag 20 oktober 2021

Nya verkligheter

En ständigt förändrad verklighet

För mig är ständig utveckling självklar. För mig är det också självklart att ansvarsfulla politiska rörelser klarar av att snabbt hänga med i de förändringar som ständigt sker och i vår tid allt snabbare. För mig är det också självklart att vi ska använda så mycket ny teknik som möjligt som förbättrar för oss människor, men alltid på ett klokt sätt. I takt med att vi blir allt mer teknikberoende blir vi också allt mer sårbara som samhällen. Det är viktigt att förstå. Det är därför viktigt att i moderna former bygga våra samhällen klokt så att vi inte havererar på grund av några dagar utan el eller några månader utan tillgång till mat eller mycket viktiga reservdelar. 

Sårbarheten i våra samhällen har tveklöst ökat. Det går att hantera men kräver att man inte blundar för det faktumet kopplat till moderna samhällen. I en tid där handelskrigen också är igång mellan väst och Kina blir sårbarheten än tydligare. Det är inte enbart uppstarten efter Covid-19 som skapar skenande energipriser och komponentbrist. Och vem har inte de senaste dagarna förstått att dagens stora pirater är välorganiserade kriminella som "kidnappar" kritiska datasystem och kräver stora lösensummor för att "frigöra" väldigt sårbara företag och offentliga verksamheter. Bara den som är klok nog att i tid se trender och agera utifrån det klarar sig bra i en allt snabbare förändringstakt. Hur tycker du att Sverige som land klarar av det? Hur tycker du våra ledande politiker leder oss för att möta denna snabbt föränderliga värld klokt? Det är de som tar på sig makten att förväntas leda som också ska klara av det. Kompetensen är inte tillräcklig bland många av dagens ledande politiker för de svåra ledaruppdrag det handlar om. Det måste vi ändra på för att stärka vår demokrati. En väl fungerande demokrati är inte att vi även företräds av inkompetens. Det är att vi alla som lever i ett gemensamt samhälle löpande får göra våra röster hörda och att villkoren för ledande politiker gör att vi kan attrahera de mest kompetenta för dessa viktiga uppgifter.

https://youtu.be/jFVVp_HynSg

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/utpressningsvirus/

Malcom Kyeyune, Dagens Samhälle, skriver läsvärt om sårbarheten i dagens globala distributionskedjor. Och om att vi ständigt drabbas av politiska företrädare ”som inte såg det hända”. Vi behöver många fler politiska företrädare med rimlig kompetens med sig in i ett viktigt förtroendeuppdrag. Det borde vara självklart. Det är det tyvärr inte för allt för många. Gör om! Gör rätt!

"Just nu är logistikkedjor runtom i världen mitt i en djup kris som ingen riktigt vet när den kommer att lösa sig. Hamnar i Kina saknar containrar, hamnar i USA saknar lastbilar, lastbilarna saknar reservdelar, reservdelstillverkarna saknar stål, ståltillverkarna saknar el."

"Den globala världsekonomin hyllades länge som ett under av effektivitet, vilket var helt sant. Det få människor ville tala om var dock att effektivitet är samma sak som skörhet; ju mer säkerhetsmarginaler ett system har, desto mindre effektivt är det rent definitionsmässigt. Därmed har vi nu en situation där biltillverkare världen över tvingas stänga ner sina produktionslinjer på grund av att bildelarna helt enkelt inte levererats, samtidigt som affärer i vissa länder ganska regelbundet börjar ha tomma hyllor."

"Situationen är allvarlig, men den är också på något vis pedagogisk. Det är inte bara så att vi framöver kommer behöva tänka om när det gäller hur vi ser på ekonomin (”Just in time” är en ledstjärna vars tid snart är över), men också på hur vi ser på vad som är politikens roll."

"Detta ska inte nödvändigtvis förstås som en kritik, blott en observation. Politiken reagerar på sin samtid, och när samtiden är marknads- och teknikoptimistisk, då är det kanske också våra politikers roll att vara marknads- och teknikoptimister, att låta dessa framtidskrafter göra jobbet obehindrat, snarare än att stå i vägen. 

"Men nu går vi mot en annan sorts tidsanda, vilket även kommer leda till helt andra krav och förväntningar på politiker. Logistikkrisen har bara börjat, och risken finns att även Sverige kommer känna av olika brister på varor och tjänster under åren framöver. Marknaden har visat att den är bra på att optimera, men inte nödvändigtvis på att planera. Kostnaderna när framtidsplaneringen brister kan bli riktigt hög."

"Vad betyder då detta konkret? Tja, de flesta läsarna har kanske redan fått en försmak av vart den politiska debatten nog är på väg under resten av 20-talet. När covid-19 kom till Sverige hade vi under en period en bitvis intensiv debatt om hur det kunde hända att vi var så dåligt förberedda, och varför vi inte tänkte på att se till att mediciner, skyddsutrustning och liknande fanns i förväg. Men det var då. Nu tornar en större kris upp på horisonten, där bristerna kan ha en mycket större effekt på människors vardag. Det kommer också att skapa debatt om hur mycket planering och förberedelse för dåliga tider våra politiker borde syssla med."  

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/gastkronika/politikernas-roll-stops-om-nar-bristen-pa-varor-paverkar-var-vardag/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar