lördag 2 oktober 2021

Administrativt gissel

Överadministration driver fel kostnader

Det råder ingen tvekan om att både Uppsala kommun och Region Uppsala har sjukligt mycket personal som har administrativa funktioner som också skapar en massa merarbete och merkostnader inom det som är de offentliga verksamheternas kärnverksamheter. I både Uppsala kommun och i region Uppsala är till exempel en sjukligt stor mängd kommunikatörer både ett kostnadsproblem men också ett demokratiskt problem. Inget ont sagt om kommunikatörer i sig, de besitter ofta viktiga och värdefulla kunskaper. Det är dock orimligt att de får vara nästan i hundratal i en verksamhet som ska vara fullt transparent och där det också finns många chefer som utan ständig övervakning och coachning av till exempel en kommunikatör måste kunna svara på frågor om den verksamhet de ansvarar för. Chefer utgör ofta också en del av en verksamhets administrativa funktioner och jämfört med många andra kommuner har Uppsala kommun väldigt många chefer. Förutom att leda sina verksamheter ska de självklart själva kunna svara på invånares, journalisters och politikers frågor om den verksamhet de förväntas ha kontroll på.

Nedan exempel på hur en kommunikatör från kommunledningskontoret blandar sig in i en SVT intervju med en verksamhetsansvarig är en tydlig signal om hur illa det är ställt i Uppsala kommun. 

"Mitt under en pågående intervju med SVT ringer kommunen och kräver att rektorn som intervjuas bryter.

– Jag tar allvarligt på incidenten, säger Marta Tiberg som är kommunikationsdirektör på Uppsala kommun och chef för kommunikatören som ringde.

När SVT Uppsalas reporter Erik Leijonhufvud ska göra ett reportage om vabbande uppsöker han en förskola för att få tag på några föräldrar att intervjua. Han står då utanför skolgården och pratar med föräldrar som är på väg till och från förskolan. Därefter går han in på förskolan för att berätta vad han gör och frågar om någon i personalen kan tänka sig att ställa upp på en intervju.

En stund senare kommer förskolans rektor Sara Lundéll ut och går med på att bli intervjuad. Men några minuter in i intervjun ringer reporterns telefon upprepade gånger.

I videon ovan kan du höra hur det låter när intervjun bryts av kommunikatören och rektorns chef."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/svt-s-intervju-stoppades-av-uppsala-kommuns-pressansvarige 

Jag delar helt Magnus Nildéns, SVT, kritik av hur Uppsala kommun arbetar med sina kommunikatörer. Det är minst sagt bekymmersamt och representerar ett oacceptabelt demokratiskt övertramp. Som du kanske vet anser Utvecklingspartiet demokraterna att vår demokrati måste stärkas, inte ständigt försvagas.

"När kommunens egen pressavdelning stoppar en pågående intervju så hindras inte bara SVT Nyheter Uppsalas reporter från att göra ett viktigt jobb. Kommunen lägger också i praktiken munkavle på sin egen verksamhetschef. Det är anmärkningsvärt och problematiskt ur ett demokratiperspektiv."

"Rätten att prata med en journalist anses så viktig för vår demokrati att den är grundlagsskyddad. Det är ingen liten sak. Du ska kunna berätta vad du vill för en journalist utan påtryckningar, och för myndigheter kan det vara potentiellt straffbart att eftersöka uppgiftslämnare. Det är inte första gången kommunens pressavdelning lägger sig i journalisters arbete. Tidningen Journalisten beskriver hur en av UNT:s reportrar hade intervjuat en kommunanställd för ett par år sedan, varpå en av kommunens kommunikatörer försökte få redan godkända citat ändrade och få till en mer tillrättalagd bild." 

"Information till journalister, kontrollerat och filtrerat genom kommunikatörer, är inte nödvändigtvis bra för vår demokrati. Inte heller om det sprids en ängslighet bland kommunanställda, en känsla att det inte är okej att prata med journalister."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/skrammande-okunskap-om-grundlagen-pa-uppsala-kommun

Jag har sedan en tid lämnat in en begäran om att Uppsala ska utreda hur omfattande problem vi har med en så kallad "tystnadskultur" inom kommunen. Efter alla mina samtal med lärare, omsorgspersonal, sjukvårdspersonal och chefer vet jag att det är ett problem även i vår kommun. Liknande oacceptabla hanteringar som beskrivs ovan bidrar till att förstärka tysthetskulturen. Vi behöver fler, inte färre, grävande journalister som beskriver brister kopplade till offentliga verksamheter. Vi behöver fler, inte färre, visselblåsare bland det offentligas personal och invånarna som synliggör allvarliga verksamhetsbrister och befintlig korruption. För oss inom Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är det en självklarhet att inte mörka problem utan att se dem och att skyndsamt lösa dem. Små problem är ofta lätta att lösa. Stora problem är svåra att lösa. 

Det är hög tid för Uppsala kommun att kraftigt banta administrationen och att avveckla många av alla de policys som också skapar en massa idag icke prioriterade uppgifter för de viktiga medarbetare som utför kärnuppdrag inom Uppsala kommun och region Uppsala. Dessa personer är lärare, förskolelärare, omsorgspersonal, sjukvårdspersonal och medarbetare som ska säkerställa ett väl fungerande offentligt rum. Genom att avveckla väldigt mycket av denna onödiga administration, och tillämpa så kallad tillitsbaserad styrning, kan vi kraftigt stärka välfärdens kärnverksamheter. Mycket mindre administration och en betydligt bättre tillitsbaserad styrning leder också till en betydligt attraktivare arbetsmiljö för kommunens och regionens nyckelpersonal.

Lennart Tornbergs insändare i UNT nedan är i sammanhanget helt i linje med vad Utvecklingspartiet demokraterna tycker.

"Det är några år sedan jag gick i pension från kommunen. Var bland annat ekonomichef inom vård och bildning. Ser till min förvåning hur det ständigt tillkommer nya tjänster som kommunikatörer och direktörer. Nu ser jag att vi har en utbildningsdirektör med en biträdande.
Med den insikt jag har i kommunens ekonomi tycker jag att den svällande administrationen är helt onödig. Anställ folk på nödvändiga tjänster där behoven finns.
Vilken roll har en kommunikatör? Det är väl bättre att ansvariga chefer svarar för sin verksamhet."

https://unt.se/nyheter/artikel/r2m7gxxj



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar