fredag 8 oktober 2021

En segregerad och kriminell skolmiljö

Uppsala kan visa vägen

Vilken del av Sverige kan visa vägen för hur vi tar oss ur den negativa samhällsspiral alla nyktra tydligt kan se? Jag är helt övertygad om att det är Uppsala. Uppsala är på många sätt som ett litet Sverige. Med mina företagarledarerfarenheter och nu erfarenheter av hur en kommun styrs, eller inte styrs, vet jag att och hur Uppsala bara under en mandatperiod (fyra år) kraftigt kan förbättras. Det går. På dagens möte med Uppsala kommuns revision påtalades gång efter gång hur stor betydelse ledarskapet har för en verksamhets utfall. De som är valda att företräda oss invånare måste ägna mycket mer tid åt sitt uppdrag att vara invånarnas företrädare och åt att se till att önskade förbättringar också blir genomförda. Och risker i verksamheterna minskas. Redan i valen 2022 kan väljarna i Uppsala avgöra om det blir möjligt att påbörja en kraftfull förstärkning av vårt lokalsamhälle eftersom Uppsalaborna har ett politiskt alternativ i Utvecklingspartiet demokraterna, UP. 

Anna Dahlberg, Expressen, är en av mina favoriter bland Sveriges ledarskribenter. Hon har integritet och vågar ta i känsliga frågor. Både sakligt och faktabaserat beskriver hon hur korkat allt för mycket som politiken ansvarar för sköts. När Uppsala och Sverige leds klokare är det inte bara bra för några få, det är bra för alla invånare i hela våra särskilda lokala samhällen.

Det som i Sveriges nuläge blir helt avgörande för att framtiden här ska bli bättre och långvarigt positiv är kopplat till skolan och till de senaste dryga tjugo årens invandring. Skolans förmåga att nå sina uppdrag måste kraftigt stärkas och integrationen och inkluderingen av invandrare måste kraftigt förbättras. Jag är extremt stolt över bland annat  Utvecklingspartiet demokraternas integrations och skolpolitik. Jag tror att Anna Dahlberg skulle hålla med om att om vår politik blev genomförd skulle Sverige på bara tio år åter bli ett mycket framgångsrikt samhällsbygge. Med nuvarande politik grävs den generella välfärden allt djupare ner i ”graven”. Det är tragiskt! Du som har chansen gör klokt i att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna i kommun och regionvalen 2022.

Anna Dahlberg skriver nedan om viktiga perspektiv kopplade till våra skolor. Igår fick jag ett mycket personligt exempel på hur otrygg skolan idag blivit för våra barn och unga. Det är en helt oacceptabel ordning. Min systerson och en vän till honom, 9 år gamla, misshandlades av en betydligt äldre elev i anslutning till skolan. Alla elever och skolans personal måste ha en utvecklande och trygg arbetsmiljö. Nolltolerans mot trakasserier och brott måste även gälla i våra skolor och alla brott, även i våra skolor, måste rapporteras även om inte minderåriga lagförs.

När alltför mycket av skolans fokus ligger på att hjälpa svaga elever finns det ett rationellt intresse hos många föräldrar att segregera sina barn från den miljön. Det är inget fult i att vilja att det egna barnet ska känna sig tryggt och nå sin fulla potential i skolan. Det är tvärtom en basal föräldrainstinkt.”

Nuläget lämnar en del i övrigt att önska på den punkten. Brottsförebyggande rådets senaste skolundersökning visar att hälften av eleverna i årskurs nio begränsar sin vardag på olika sätt av oro för att bli utsatta för brott. Och skolan är den överlägset vanligaste brottsplatsen.”

”En av tre grundskolelärare uppger att en stor del av undervisningstiden går åt till att upprätthålla ordningen i klassrummet, enligt Skolenkäten 2020. Sex av tio elever i årskurs nio uppger att de blir störda av klasskamrater under lektionstid. Dessutom är kunskapsgapen stora i svensk skola mellan högpresterande och lågpresterande elever och mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund.”

Vill man på allvar minska segregationen i svensk skola måste man ta dessa signaler på allvar. Man måste vara beredd att ompröva sådant som inkluderingsprincipen och det stora fokuset på att hjälpa alla elever att nå godkänt, något som leder till en allmänt sänkt ambitionsnivå. Elever som av olika skäl inte klarar av att följa den ordinarie undervisningen behöver i högre grad få hjälp utanför klassrummet. Från och med nästa sommar ska en ”Nationell plan för trygghet och studiero” införas. Det är ett första steg, men mer skulle behöva göras.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nykopings-skolexperiment-ar-en-laxa-aven-for-vanstern/

Om du tvivlar på att våra skolmiljöer är fulla av brott kan du med fördel ta del av Brottsförebyggande rådets, Brå, senaste undersökning som bifogas nedan. Jag repeterar, arbetsmiljön för elever och personal på våra skolor måste kraftigt förbättras. Det är nödvändigt om våra samhällen runt om i Sverige ska utvecklas mycket bättre än nu.

"Skolundersökningen om brott (SUB) 2019 visar att nästan hälften (48 procent) av eleverna uppger att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna."

https://www.bra.se/statistik/statistiska-undersokningar/skolundersokningen-om-brott.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar