onsdag 6 oktober 2021

Tillhörighet

Lojalitet även till närsamhället

Volymer har alltid betydelse. Det förstår alla som lärt sig grundläggande matematik och som har lite livserfarenhet. I alla sammanhang. Inte minst kopplat till integrationsutmaningar är det viktigt att förstå att volymer av icke direkt självförsörjande invandring starkt påverkar samhällens möjligheter att bra inkludera nya invånare in i ett samhälle som det svenska. Ett samhälle som idag är fullt av rättigheter men som har oerhört svårt att matcha alla dessa rättigheter mot rimliga skyldigheter. Det svenska samhällskontraktet är också uppbyggt utifrån att det stora flertalet vuxna ska bidra med arbetsinsatser och skatter för att ett generellt välstånd ska kunna upprätthållas. Tyvärr förnekas fortsatt volymperspektivet av allt för många i dagens Sverige.

Förutom att bättre respektera volymfrågor är det av avgörande betydelse att förstå hur viktig tillhörighetsfrågorna är för att lyckas med en framgångsrik integrationspolitik. Människor som inte känner tillhörighet i till exempel ett specifikt samhälle som Uppsala eller Sverige i stort har inte heller en lojalitet mot det samhället. Det är inget konstigt med det, det är ett grundläggande beteendevetenskapligt faktum. När integrationen och inkluderingen misslyckas finns lojaliteten kopplad till andra grupperingar än till exempel det närsamhälle som år efter år använder skattepengar för att erbjuda mat, tak över huvudet, skolgång, sjukvård, omsorg och så vidare. Viktigt att förstå att väldigt få samhällen har byggt upp en struktur där klanens ansvar till stora delar ligger på en kommun, region och staten. 

Ett samhälle som misslyckas med att snabbt skapa en inkluderande tillhörighet för invandrare genom att klokt matcha rättigheter mot rimliga skyldigheter har inte en chans att snabbt få nya lojala invånare. Det är viktigt att inse att ansvaret för att skapa den lojalitetsbindningen ligger på Uppsalaborna och svenskarna när invandrare kommer till våra samhällen. Återigen bifogar jag FNs globala värderingskarta som referens. Det är också viktigt att inse att det inte finns många samhällen på jorden där invandrare direkt kan få så många rättigheter som i Sverige. Det är inte dagens invandrares fel att det är så. Många invandrare förundras över denna ordning. Det går att argumentera för att det är en klok ordning men den är bara hållbar om rättigheterna tydligt kopplas till mätbara och rimliga skyldigheter. 

https://www.iffs.se/world-values-survey/

Patrik Kronqvist, Expressen, skriver läsvärt om hur sjukt det är att det finns runt 10.000 barn i Sverige som inga myndigheter vet var de befinner sig, om de ens finns. Bidrag får de i alla fall.... Nedan beskrivning är ett exempel på hur naiva och självdestruktiva vi är i dagens Sverige. Sverige skulle av många skäl behöva genomföra en ordentlig folkräkning.

"Att svenska myndigheter har misslyckats med att få kontakt med över 10 000 barn som är folkbokförda i landet ger en fingervisning om problemets storlek."

"Det är symptomatiskt att Försäkringskassan nyligen minskade på kontrollerna för att korta handläggningstiderna för bostadsbidrag. När ansökningarna blev fler slutade man helt sonika med att kontrollera uppgifter mot folkbokföringen och Skatteverkets månadsuppgifter, enligt tidskriften Kvartal. Att regeringen nu vill att en enda myndighet ska betala ut flera olika bidrag är ett steg i rätt riktning. Politiken borde också lyssna noga på dem som vill se biometri och personligt besök som krav för e-legitimation. Men det krävs också en annan attityd för att försvåra för välfärdsbrottsligheten. Snabb service till den som söker bidrag kan inte vara myndigheternas viktigaste prioritering. Om det förhindrar fusk får det tvärtom gärna bli lite krångligare att ta del av skattepengar."

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/det-gamla-knepet-som-avslojar-bidragsfuskare/

Även Anna Dahlberg, Expressen, skriver om hur svenska skattebetalare blir lurade på miljarder och att dagens sjuka system för arbetskraftsinvandring bidrar till att göra det svenska samhället allt svagare. Sverige kan utvecklas positivt igen om vi berikas av specialistinvandring. Det är däremot helt ohållbart om vi fortsätter att fylla på landet med lågutbildade varav väldigt många snabbt har behov av försörjningsstöd, bostadsbidrag, utbildning, omsorg och sjukvård. 

"Syftet har varit att undersöka om fusk med arbetstillstånd även förekommer inom andra branscher och hur det i så fall går till. Sammanlagt har man granskat 230 ärenden inom allt från bygg och IT till assistans, arbetsförmedling, städ och restaurangverksamhet."

"I ett första steg gjordes en stickprovskontroll. Därefter har företagskluster valts ut utifrån underrättelsesignaler om att allt inte står rätt till. Här är några av de iakttagelser som görs i rapporten:

• Företagen tar som regel hit personer från ägarens hemland. Syftet är ofta att hjälpa släkt och vänner att bosätta i Sverige och kringgå reglerna om anhöriginvandring.

• I många fall upphör anställningarna kort efter att personerna har beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige. Därefter försörjer de sig via välfärdssystemet, antingen med stöd från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

• De arbetskraftsinvandrare som har fått tillstånd hos oseriösa företag bosätter sig oftast hos arbetsgivaren eller dennes släkt och vänner. 

• Minst hälften av företagen bedriver inte någon verksamhet och flera av anställningarna är en ”ren pappersprodukt”. Av kontoutdrag framgår att personer har betalat tillbaka lönen eller en del av den till arbetsgivaren.

• Fusket verkar vara mest utbrett i branscher med inga eller låga kompetenskrav.

• Det finns nyckelpersoner i de granskade företagsklustren med kunskaper om systemet. I vissa fall utgörs dessa av anställda vid juristfirmor, högskolor, bokföringsbyråer med mera.


"Myndigheterna kommer fram till att arbetstillstånd har blivit en ”handelsvara” som säljs i form av arrangerade paketlösningar. Slutsatsen är att ”systematiskt utnyttjande av invandrad arbetskraft har spridit sig och förekommer inom stora delar av arbetsmarknaden.”"

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/jobbinvandringen-har-blivit-en-smitvag-till-sverige/

Anna Dahlberg, Expressen, skriver också om hur illa vårt skolsystem idag fungerar. Inte minst fungerar det illa då det förstärker dagens allt kraftfullare segregation. Hon lyfter fram den tidigare så hyllade Nyköpingsmodellen som ett lysande exempel på hur illa det går när man tänker och agerar fel. Att Sverige får till en väl fungerande integrations- och inkluderingspolitik är helt avgörande för om Sverige om tjugo år fortfarande ska klassas som ett generellt välfärdssamhälle och ett samhälle som återigen känns tryggt att leva i. Återigen är inte trovärdigt långvarigt självförsörjande specialistinvandring ett problem, tvärt om. Övrig invandring måste dock pausas tills vi väldigt mycket bättre än nu lyckats integrera och inkludera många av dem som idag lever i utanförskap och som inte känner tillhörighet till vårt unika samhällsbygge.

"Redan 2018 slog Arena Idé fast i en rapport att Nyköpingsmodellen hade misslyckats. Skolsegregationen i kommunen hade inte minskat, utan ökat. I dag har 40 procent av eleverna vid Nyköpings högstadium utländsk bakgrund mot 18 procent vid starten. En majoritet av elevernas föräldrar saknar eftergymnasial utbildning och det genomsnittliga meritvärdet är lågt (211,7). I kommunens friskolor är situationen den rakt motsatta. En stor majoritet av vårdnadshavarna – 72 procent – har eftergymnasial utbildning och bara 12 procent av eleverna har utländsk bakgrund. Medelklassen har med andra ord röstat med fötterna. Nyköping är numera en av de kommuner i landet som har högst andel friskoleelever i grundskolan (31 procent)."

"I förra veckan stängdes skolans kafé, eftersom personalen inte längre kände sig trygg. I ett mejl som skickades ut efter händelsen beskrivs kaféet som ”en väldigt stökig arbetsmiljö”. Under veckan har det dock öppnats igen. Enligt den nya rektorn Tina Johansson är det ett fåtal elever som står för ordningsstörningarna, och hon menar att Nyköpings högstadium har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Men hon medger samtidigt att det stundtals är stökigt på skolan och att många elever är i behov av pedagogiskt stöd."

"Så vilka slutsatser ska man dra av misslyckandet för Nyköpingsmodellen? Från ett vänsterperspektiv är analysen given: Detta visar hur marknadsskolan trasar sönder svensk skola och sorterar elever utifrån härkomst. Om inte dagens system med etableringsrätt och separata köer för friskolor hade funnits skulle Nyköpings högstadium ha kunnat bli det där flaggskeppet för lyckad integration, som politikerna drömde om. Men från ett högerperspektiv är analysen sannolikt en annan: Barn ska inte reduceras till integrationsverktyg. Elever och föräldrar måste ha möjligheten att välja bort skolor som präglas av låga kunskapsresultat och stök.  På sätt och vis blir det en fråga om vad som är hönan och ägget. Blir frånvalsskolorna stökiga och lågpresterande på grund av att de studiemotiverade eleverna drar och lämnar en blödande skola efter sig? Eller flyr medelklassen eftersom skolorna i fråga anses för otrygga och presterar för dåligt?" 

"Vad Nyköpingsmodellen lär oss är att det är svårt att forcera fram integration i skolan."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nykopings-skolexperiment-ar-en-laxa-aven-for-vanstern/

Yoomi Renström (S), politiker i Ovanåkers kommun, intervjuas nedan i Dagens Samhälle. Hon exemplifierar väl att vi fortfarande har många naiva invånare som inte har förstått Sveriges volymproblem eller avsaknaden av lokal lojalitet hos allt för många invånare. Vi kan fortfarande vända denna destruktiva utveckling men det kräver att fler öppnar ögonen och inser vad som krävs för att våra samhällen återigen ska utvecklas positivt. Det går. Den som känner sig inkluderad och som tydligt förstår vilka skyldigheter som krävs för att få ta del av alla rättigheter kommer också snabbt bli en bidragande del av våra unika samhällsbyggen.

"Som första kommun i Sverige ställer sig Ovanåker bakom ett initiativ från en rad tyska städer som deklarerat att de ska vara ”säkra hamnar” för flyktingar. De har förklarat sig villiga att ta emot främst minderåriga asylsökande som befinner sig i överfulla flyktingläger i Grekland." 

"Nu hoppas hon att fler kommuner ska inspireras av Ovanåker och ta ställning för en mer välkomnande inställning till asylsökande."

https://www.dagenssamhalle.se/samhalle-och-valfard/integration-segregation/ovanaker-tar-stallning-for-flyktingar-i-europas-lager-behovs-en-motrost/?utm_campaign=DS_21_10_01_SENASTENYTT&utm_medium=email&utm_source=Eloqua



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar