söndag 31 oktober 2021

En dysfunktionell vård

Kompetent ledarskap

Dag efter dag efter dag plågas vi av negativa nyheter om att sjukvården i alla dess former lider av kvalitetsproblem. Skälen är många till att vi har bristande kvalité inom både primärvård, sjukvård och inom äldreomsorgens vård. Personalbrist, bristande personalkunskaper, dåliga arbetsprocesser, dåliga arbetsverktyg och usel styrning är några av huvudskälen till problemen. När så mycket brister på i allt för många av Sveriges vårdområden är det omöjligt att konstatera något annat än att det framförallt är det politiska ledarskapet som inte klarar av sina viktiga uppdrag. Inte minst Stockholms starkt kritiska barnmorskor är tydliga med att de placerar all skuld till långvariga olösta problem på ansvariga politiker. Är det rättvist? Ja, det är den högsta ledningen som är ansvarig för att helheten i olika verksamheter fungerar. Det är den högsta ledningen som är ansvarig för att nödvändiga prioriteringar av begränsade resurser görs. Det är den högsta ledningen som är ansvarig för att moderna hjälpmedel används för att på bästa sätt lösa verksamhetens huvuduppdrag. Det är den högsta ledningen som är ansvarig för att beslutade förändringar skyndsamt genomförs. Inom svensk sjukvård är den högsta ledningen politiskt tillsatta förtroendevalda politiker.

Idag organiseras Sveriges primär- och specialistvård genom regioner i Sverige. Inte minst i ljuset av att det fungerar orättvist mellan invånarna i dessa regioner samt då det fungerar dåligt är det minst sagt hög tid att specialistsjukvården blir ett statligt ansvar och att primärvården blir ett kommunalt eller kommunalförbunds ansvar. Genom att göra en liknande nödvändig reform kommer landets sjukvårdsresurser användas effektivare och specialistsjukvården ges till invånarna på ett rättvisare sätt. Även i ljuset av att Sverige idag har många fler riksdagsledamöter än många lika begränsat befolkade länder kan dessa personer även få ta ett regionalt ansvar för olika statligt organiserade sjukvårdsdelar. Då kan också staten bättre hantera dagens problem med sjukhusens kopplingar till forskning och utbildning samt förhoppningsvis hitta en lösning på problemen med all sjukvårdspersonal som är stafettpersonal genom privata förmedlingsbolag. I kommunerna kan samma personer som ansvarar för äldreomsorg och barnomsorg också ta ansvar för att genom kommunförbund säkra upp en bättre fungerande primärvård. Våra äldsta invånare och våra minsta barn står för en mycket stor del av behovet av sjukvård runt om i hela vårt land. 

I Dagens Samhälle kunde vi nyligen ta del av en undersökning om att väldigt många av landets chefer inom vård och omsorg överväger att lämna sitt uppdrag och till och med sin yrkesinriktning på grund av en orimlig arbetsmiljö. Det är minst sagt alarmerande budskap kopplat till verksamheter som tillhör välfärdssamhällets mer centrala uppdrag.

"Ett tusental chefer i vård och omsorg funderar på att lämna sektorn och fyra av tio överväger att sluta som chef. Det visar en undersökning från fackförbundet Ledarna."

https://www.dagenssamhalle.se/chef-och-arbetsgivare/ledarskap/vardchefer-vill-lamna-branschen-man-blir-konstant-overkord/

Jag är engagerad i ett lokalt och regionalt parti som heter Utvecklingspartiet demokraterna. En del av våran partikultur är att vi aldrig bara klagar på det som inte fungerar tillfredställande utan klagomål måste alltid följas med konkreta möjliga förbättringsförslag. Därför har vi också många förbättringsförslag som under kort tid kan förbättra en arbetsmiljö inom vård och omsorg. Konkreta förslag som kraftigt förbättrar för både dem som behöver vård och omsorg och arbetsmiljön för alla hjältar som arbetar inom vård och omsorg. Idag är många av våra sjukhus sjuka sjukhus, det måste vi ändra på! Det går! Genom att bland annat ge personalen ett mycket starkare inflytande över hur de ska lösa sina viktiga arbetsuppgifter. Ett av de viktigaste skälen till varför många chefer vill lämna sina uppdrag inom vård och omsorg idag är att de ständigt blir överkörda av avlägset placerade "vet bättre" personer för hur de ska lösa sina uppdrag med kvalité. Det är en oklok ordning.

Avslutningsvis bifogar jag en ledare från DagensArena om sjukvården och de stora förändringar som sker bland annat i otakt när sjukhusen avvecklar vårdplatser innan primärvården förstärkts. Lägg ner Regionerna så blir mycket lättare inom vård och omsorg i Sverige! När? Nu! När? Nu! Nu! Nu!

Sjuka som förväntas vårda sig själva, kameror och datorer som ersätter läkare och sjuksköterskor på plats. Ordkulisserna i God och nära vård döljer ökad ojämlikhet och sämre tillgänglighet för de patienter som behöver sjukvården bäst.”

https://www.dagensarena.se/opinion/vard-utan-plan-de-sjuka/

I dagarna kom Coronakommissionens andra delbetänkande. Du som ”sopat undan ledarproblemen under mattan” kan med fördel ta del av den massiva kritiken mot regeringen. Är det inte dags för oss att försöka få lite kompetenta politiska ledare? Att vara ledande politiker handlar inte om teater, det är riktiga utmaningar där ansvariga politiker bättre måste ha de ledarerfarenheter som krävs. Vi får väl glädjas åt att Löfven lämnar och betrakta det som att han med all rätt fått sparken. Hanteringen av Covid-19 pandemin får inte godkänt och det är under hans vakt oförmågan varit tydlig. Gudmundson skriver läsvärt om regeringsmisslyckandet nedan.

Hanteringen av pandemin ”har präglats av senfärdighet”. Att provtagningen dröjde var ”ett haveri”. Regeringens dröjsmål med skyddsutrustning innebar ”förlorad tid”. Smittspårningen ”dröjde alltför lång tid”. Pandemiberedskapen var ”undermålig”. Smittskyddslagstiftningen ”var och är otillräcklig”. De myndigheter som regeringen tilldelade nyckelroller var inte mogna uppgifterna: Arbetsmiljöverkets agerande var ”ett svek”, Socialstyrelsen ”agerade passivt” med en metodik som var ”krånglig och bakvänd”, Folkhälsomyndighetens skiftande råd och rekommendationer skapade ”förvirring”.”

”Coronakommissionens andra delbetänkande riktar förintande kritik. På punkt efter punkt underkänns Sveriges regering.”

 https://bulletin.nu/gudmundson-ansvar-maste-utkravas?fbclid=IwAR0muOiP7sQc6FXU0yOY-Lw04baKwHd6mkC9fM0za76AGMy2hpOT5POjYZA





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar