söndag 10 oktober 2021

I rätt ordning

Utan el ingen elektrifiering

Hur svårt kan det vara att inse att en total elektrifiering av våra samhällen inte är möjlig utan att vi först säkerställer en helt säker och prisvärd tillgång till den nödvändiga elen? I Sverige har nu riksdagen och dess regeringar länge drivit en energiförsörjningspolitik som inte säkrat vare sig tillräcklig produktion av el eller distributionsförmåga av densamma. Det drabbar både enskilda invånare och organisationer kraftigt negativt.

Karin Pihl, GP, skriver mycket läsvärt om hur korkad svensk energipolitik är. Det är inte förvånande att allt färre tror att Miljöpartiet bär på klok politik för att säkra en positiv framtid.

"Å ena sidan ska samhället elektrifieras. Framtidens industrier, hushåll och transporter ska drivas av el och inte olja. Regeringen har exempelvis beslutat om att stödja utbyggnaden av laddstolpar för att i framtiden göra det möjligt för människor i hela landet att byta en bensin- eller dieseldriven bil mot en el- eller hybridbil. Till och med flyget, en utskälld klimatbov, ska drivas med el i framtiden. I Säve utanför Göteborg tillverkar företaget Heart Aerospace elplan. Det väntas kunna flyga kommersiellt redan om fem år. Elflyget kan ersätta många inrikesresor och på sikt resor inom Europa – och, om några decennier, till och med atlantflygningar. Det inger hopp. Med tekniska innovationer kan utsläppen pressas ner samtidigt som människor inte behöver göra allt för stora avkall på levnadsstandarden."

"Problemet är bara detta: Politikerna har aktivt förstört möjligheten till ökad elproduktion. Och snart blir det ännu värre, när det brittiska elnätet kopplas samman med det nordiska, vilket planeras ske i höst. Då lär priserna stiga ytterligare. I Storbritannien är kostnaden för el nämligen så hög att det varje år orsakar dödsfall, så kallade ”exess winter deaths”. I snitt avlider 9 700 personer, ofta äldre och sköra, för att de bor i kalla, ofta dåligt isolerade hus. Av dessa är 3 000 dödsfall orsakade av att de boende inte har råd att värma upp bostaden. I stället fryser de ihjäl."

"Men sammanlänkningen med övriga Europa är inte den enda förklaringen till priserna. Sverige har också till stor del förstört sin egen modell för elproduktion när Ringhals reaktorer 1 och 2 stängdes i förtid. Många experter menar att det inte fanns några tekniska problem med att öka kärnkraftverkens kapacitet och driva dem åtminstone 20 år till."

"Tanken har varit att ersätta kärnkraften med vindkraft. Men den senare är inte leveranssäker. Vindkraft måste alltid täckas upp av en energireserv. Vilket, om man lägger ner kärnkraften, är fossila energikällor. Det är därför oljekraftverket i Karlshamn eldar för fullt – elpriset är så högt att det är lönsamt att leverera miljöskadlig energi till marknaden. Parallellt med elektrifieringen finns också idén om att vi ska minska vår energianvändning. Miljöpartiet vill exempelvis införa en straffskatt på produkter som drar mycket el. En central aspekt i detta är att få medborgarna att minska sin elproduktion, säger miljöminister Per Bound. Indirekt erkänner alltså MP att deras energipolitik leder till elbrist och att folk måste börja vrida ner elementen. Hur ska de ha det? Det går inte att minska elanvändningen, förstöra den planerbara elproduktionen och elektrifiera samhället på samma gång. Dessa två motstridiga idéer går inte ihop. Det enda det resulterar i är att konsumenterna, vanligt folk, får betala priset för politikernas misslyckande och ideologiska fanatism. Och att utsläppen från fossila bränslen ökar."

https://www.gp.se/ledare/vi-ska-elektrifiera-samh%C3%A4llet-med-vilken-el-d%C3%A5-1.56361149

Även Wolfgang Hansson, Aftonbladet, uttrycker sin oro över hur elpriserna utvecklas. Med tanke på prisutvecklingen på el och olja är det inte förvånande att inflationen ökar. Och konfliktriskerna mellan folk ökar. Som vanligt underskattas volymutmaningar och matematikkunskaperna hos många politiska beslutsfattare behöver uppenbarligen stärkas.

En perfekt storm har seglat upp där höga energipriser är på väg att bli en politisk bomb och ett hot mot klimatomställningen. När det slår mot den egna plånboken är uppoffringar för klimatet inte längre lika självklara. När länder konkurrerar om knappa resurser ökar konfliktnivån.”

Om Sverige fortsätter sin strategi med ökad uppkoppling gentemot Europas elmarknad ökar risken för stora prisökningar även här. Energiminister Anders Ygeman varnar därför att det kan vara läge att se över Sveriges strategi.”

Att situationen uppkommit beror också på att politikerna inte tidigare satt igång med satsningarna på förnybara energikällor. Nu har världen hamnat i tidsnöd. Det är extra bråttom att få ned utsläppen för att minska de långsiktiga skadeverkningarna på klimatet samtidigt som energibehovet hela tiden växer. Det är en ekvation som inte går ihop.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/1OV2pl/en-perfekt-storm-hotar-klimatomstallningen

Det är provocerande att Sveriges riksdag och regeringar länge drivit en ansvarslös energipolitik. Vilka tror du får betala priset för en usel energipolitik? Konsumenterna av el så klart. Det vill säga du och jag enskilt och det påverkar både enskilda personers och företags köpkraft i stor utsträckning. I Uppsalas fall sköttes kommunens ekonomi på 90-talet så dåligt att skuldfällan man då satt i tvingade fram en försäljning av Uppsala Energi. Förutom att kommunen med kniven på halsen gjorde en usel affär höjde sedan den nya ägaren energipriset kraftigt de kommande åren. Vilka drabbade det? Dem en kommun ska tjäna! Vilka är det? Dess invånare.

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/har-ar-elen-blivit-drygt-tre--ganger-dyrare-an-forra-aret/

Energi är alltid avgörande för framgång. Inte minst i dagens padelmatch mellan min svärdotter och son mot dottern och mig. Båda lagen hade gott om energi och matchen blev rolig och jämn. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar