torsdag 7 oktober 2021

Allvarligt läge

Behövs ibland ett kollektivt ansvar?

Tycker du att människor ska dömas kollektivt eller enskilt för sina handlingar? Jag anser att alla människor ska dömas enskilt för sina handlingar och sina åsikter. Det är en grundläggande princip inom svenskt rättssystem som jag länge tycker varit rätt. I huvudsak tycker jag att det måste fortsätta att vara så. Tyvärr har en allt kraftfullare och farligare organiserad brottslighet i Sverige gjort det nödvändigt att lära av till exempel Italien och USA och uppdatera lagarna med möjlighet att döma personer kollektivt som bevisligen tillhör just livsfarliga kriminella organisationer. Det är hög tid för en svensk RICO lagstiftning. Vad innebär det? Det innebär just möjligheten att kollektivt bestraffa personer som arbetar kriminellt inom organiserade brottsgrupper. Det enda undantaget från enskilt ansvar i vårt rättssystem tycker jag ska vara tillhörighet till organiserade brottsgrupperingar eller tydligt klassade terrororganisationer. I dagens Sverige blir det allt svårare att skilja på hur laglydiga drabbas mellan vissa kriminella organisationer och terrororganisationer. Och i Sverige har vi nu också allt fler "IS-återvändare" som går fritt på våra gator.... Bifogar en akademisk uppsats som bra beskriver RICO samt en SvD artikel om IS återvändarna. Ingen regel utan undantag. Inför något liknande RICO i Sverige! Idag försämras bilden av det svenska samhället dagligen och det drabbar alla svenskar, svenska företag och svenska universitet mycket negativt.

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:791624/FULLTEXT01.pdf

https://www.svd.se/svenska-sattet-fiasko--sa-lyckades-danmark

Dan Korn, GP, skriver läsvärt om att det generellt sett är korkat att skuldbelägga hela grupper av människor. Det är få av oss som anser att det är rätt. Enskilda människor har som sagt ett eget stort ansvar för sina handlingar och sina åsikter. Visst finns det grupper av människor som tycker lika. Visst finns det grupper av människor som begår brott tillsammans. Även inom en RICO liknande lagstiftning får de individuellt stå till svars för sina dumheter. Ingen kommer dock undan om de tillhör en farligt och säkerställd organisation. Den "vita mannen" har genom historien gjort mycket dumt och hemskt, det innebär dock inte att alla vita män är hemska människor. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen när vi pratar om dessa allvarliga frågor.

"Det kollektiva skuldbeläggandet är tydligt när det gäller judar, men det slutar inte där. Tanken om den judiska världskonspirationen är inte helt olik misstanken att alla vita, oavsett status och samhällsklass, besitter en permanent och omedveten makt. Det går helt enkelt inte att bekämpa rasism om man samtidigt har en samhällssyn där människors etnicitet eller hudfärg sägs vara det som avgör en människas status och maktposition."

https://www.gp.se/ledare/rasism-kan-inte-bekämpas-med-kollektivt-skuldbeläggande-1.5608372

Även Adam Cwejman, GP, skriver klokt om hur fulspel inom politiken kan se ut nedan. Kollektivt skuldbeläggande har en stor ”roll” i vissa partiers kampanjande, när det passar egna syften. Att till exempel skuldbelägga partier som i Uppsala kollektivt fattar återkommande beslut om spårvägsprojekt är att förhålla sig till fakta. Att skuldbelägga ett parti för att vara ”brunt” för att partier i enskilda sakfrågor tycker lika som t ex SD är något annat.

""Vi samarbetar inte med ett parti vars ledare gick med i ett nynazistiskt parti". Det skrev kommunikationschefen för Socialdemokraternas ungdomsförbund den 22/9 på Twitter. Nu går samma förbunds ordförande ut i en debattext (1/10) och föreslår att Socialdemokraterna ska söka stöd från Sverigedemokraterna för att höja pensionerna i Sverige. Med V:s och SD:s hjälp kan förslaget gå igenom, resonerar SSU:s ordförande Lisa Nåbo."

"Antingen är SSU väldigt splittrat. Eller så pågår en mycket avancerad form av politiskt dubbelspel. Det är sannolikt det senare som gäller. När Socialdemokraterna 2015 tillsammans med Miljöpartiet lade om migrationspolitiken ansåg det egna ungdomsförbundet att regeringens politik hade blivit "borgerlig och i praktiken rasistisk". Det var ord som uppenbarligen inte betydde mycket. För SSU står ju nu bakom den politiken."

"Socialdemokraternas främsta politiska signum under 2010-talet är inte längre socialdemokratisk politik utan något som bäst kan beskrivas som strategisk flexibilitet. Partiet driver den linje som mest effektivt garanterar fortsatt maktinnehav. Socialdemokraterna har utmålat oppositionens försök att söka stöd för en budget eller borgerlig regering med hjälp av SD till en fråga om att ge efter för fascister och rasister. Sedan ska partiets egna försök att söka stöd från SD i riksdagen framstå som fullkomligt rimliga eller rentav nödvändiga."

"Svensk politik har under mer än ett decennium varit dominerad av spelteori: Vem gör vad med vem och hur förhåller det sig till demokratins överlevnad. Det är främst Socialdemokraternas förtjänst. Även om Centerpartiet med entusiasm också hoppat på det tåget."

"Att hamna i samma härad som SD politiskt har skrämt de övriga partierna. Politikutvecklingen har därför på vissa centrala områden varit förlamad. Politiskt har S tjänat på detta tillstånd. Sverige som land har däremot förlorat mycket. Det är svårt att inte drabbas av misstanken att svensk politik av Socialdemokraterna betraktas som något sorts rollspel, frånskilt den faktiska verkligheten."

"Detta dubbeltänk är inte ett tecken på olyckliga sammanträffanden, det har blivit Socialdemokratins främsta affärsidé. Det värsta är att det tycks fungera."

https://www.gp.se/ledare/det-%C3%A4r-bara-fascism-om-n%C3%A5gon-annan-g%C3%B6r-det-1.56147533

Teslas ledning, och aktieägare, tycks dock få lära sig en ordentlig kollektiv läxa. Tesla har fällts av en federal domstol att böta över en miljard kronor för rasism inom företaget. Vad tycker du om det? Personligen gillar jag det amerikanska bötesstraffsystemen för att försöka stävja mäktiga organisationers dumheter. Det finns trots allt få saker som biter bra på vinstdrivna verksamheter som att förlora mycket pengar när man sköter sig illa. Inte minst kopplat till skola, äldreomsorg och sjukvård i Sverige skulle det sannolikt kraftigt minska dagens kvalitetsproblem hos en del leverantörer.

https://www.google.se/amp/s/m.economictimes.com/tech/tech-bytes/tesla-ordered-to-pay-over-130-million-to-black-former-worker-over-racism/amp_articleshow/86772012.cms

I Uppsala fortsätter den kollektiva "nedsmutsningen" av stadsdelen Gottsunda och dess invånare på grund av ett fåtals mycket negativa beteenden och livsstilar. Kollektivt belastas alla som bor där med en dålig etikett. Det är självklart inte acceptabelt och går att åtgärda om man inte bedriver den floskelpolitik som nu drivs. Du som aldrig varit i Gottsunda skulle bli lika förvånade som mina utländska gäster brukar bli om ni besöker stadsdelen. Den är i det hela stora mycket vacker och där bor många mycket skötsamma och trevliga människor. I morse ringde också en Uppsalabo och berättade att nu var lekparken där hans barn brukar leka avspärrat av Polisen på grund av den senaste skjutningen. Han var djupt bedrövad över den verklighet vi idag tvingas leva i. Det går att lösa men det kräver ett mycket bättre politiskt ledarskap än nu. 

https://sverigesradio.se/artikel/skots-i-benet-blev-skjutsad-till-sjukhuset



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar