torsdag 28 oktober 2021

Dumma mot kloka

Var försiktig när du röstar

Lättsinne, offerkoftor, rättigheter som inte tillräckligt balanserar skyldigheter, oförmåga att se enkla samband och oförmåga att inse praktiska konsekvenser av naiva löften representerar inkompetens och känslostyrning som är mycket oklok i verkliga ledarroller. 

Känslor är alltid viktiga, magen/hjärtat, men hjärnan och analyserna är viktigare när viktiga beslut måste fattas. Känslomoset och det naiva syftar hos politiker ofta till att dra röster. För många väljare går på känslomos och att kortsiktigt bli köpta för ”en kaffe och en fika” per månad. Du som är praktisk och klok är inte så dum. Du förstår att kortsiktig naivitet och kortsiktigt slöseri långvarigt kommer att kosta mycket. Framförallt kosta mycket för samhällets svagaste. Varför inte i dessa narkotikaflödande tider dra en parallell till en naiv tonåring som luras in i droganvändning och prostitution. Det kan gå fort att hamna i drog- och prostitutionsträsk men det är en lång och svår väg att ta sig därifrån. 

Kommuner och länder som låter sig styras av naiva och oerfarna personer ”binder ris runt egen rygg”. I Uppsala och övriga Sverige kommer valen 2022 ha en mycket stor betydelse. Ska dårskap i samhällsbygget få fortsätta eller ska vi klokt börja laga allt som gått sönder, samla oss och på nytt bygga ett unikt samhälle med en generellt hög välfärd för alla? Nedan ledare i Expressen beskriver väl hur vissa partier tydligt riktar sig mot röstberättigade som inte förstår sitt eget bästa.

Dagens utformning av karensavdraget behöver inte vara hugget i sten. Man skulle kunna överväga en lösning där karensavdraget delas på fler dagar för att minska skillnaden mellan dag ett och två i en sjukskrivning. Men en självrisk behöver finnas kvar i systemet. Den läxan borde Sverige ha lärt vid det här laget.”

https://www.expressen.se/ledare/de-rodgrona-tanker-ga-till-val-pa-lattsinne/

Att inte förstå sitt eget bästa inkluderar att inte förstå hur bra det är med en ordning där lagar styr och där vi invånare jämlikt får stå till svars inför domstolar. Anna Dahlberg, Expressen, reflekterar mycket läsvärt över hur illa det är när dåligt pålästa medierepresentanter och politiker gör sig till egenmäktiga amatördomare med mediaplattformar som ger dem stor spridning. Behovet av fler grävande journalister är stort. Journalister som har seriösa kvalitetskompass, gör hemläxan och som till exempel på allvar går igenom en dom innan de tycker till om den. Och vad ger amatördomare större rätt än vem som helst att tycka att mycket utbildade jurister är sämre än dem på att tolka relevanta lagar? Det är dåligt att ansvariga utgivare släpper igenom för mycket känslomässigt tyckande kopplat till lagar som ska gälla oss alla jämlikt. De känslomässigt dumma tycker vissa har mest rätt än de välutbildade och kloka domarna. Att till exempel SVTs chefer visar sin personal att de står på deras sida i en rättstvist ger dem ingen rätt att överpröva domslut. Däremot rätten att överklaga ett domslut eller att driva opinionsbildning för ändrade lagar.

Själv fick jag, som så ofta när medier rapporterar om upprörande fall, en misstanke om att viktiga pusselbitar hade utelämnats. Så jag bestämde mig för att läsa de aktuella domarna.”

Till att börja med rör det sig om ett avslag på en asylansökan, som har överklagats. Pappan i familjen har angett religiösa och politiska uppfattningar som skyddsskäl. Mamman gör gällande att hon har en hotbild mot sig i Irak på grund av sitt västerländska levnadssätt i Sverige. Därutöver yrkar familjen på att få stanna på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Förvaltningsrätten i Stockholm går igenom skälen ett efter ett. Bland annat ställer sig rätten undrande till varför pappan inte har åberopat de religiösa skälen i samband med tidigare prövningar av hans skyddsbehov. Sammantaget ifrågasätter domstolen trovärdigheten i dessa omständigheter. Men borde inte familjen få stanna ändå efter så lång tid? Förvaltningsrätten medger att vistelsen i Sverige visserligen har varit lång, men konstaterar samtidigt att familjen enbart har haft uppehållstillstånd i sammanlagt tre år."

”Mellan åren 2014 och 2020 har familjens vistelse i Sverige till största delen varit illegal. Därför lever inte familjen upp till lagens krav för att få stanna på grund av synnerligen ömmande omständigheter.”

”Det går så klart att ha en annan politisk uppfattning i sakfrågan, och hävda att personer som lever i Sverige illegalt borde få tillgodoräkna sig de åren i nya asylprövningar. Men det minsta man kan begära från medier som skriver om fallen är att de återges korrekt och i sin fulla komplexitet.”

Ingen reporter eller politiker skulle få för sig att ifrågasätta morddomen mot Wilmas mördare bara för att han själv hävdar att han är oskyldig, exempelvis. Ingen tidning skulle heller komma på tanken att oreflekterat skriva om att det har samlats in 30 000 namnunderskrifter för att upphäva domen mot X.”

”Men när det gäller förvaltningsärenden är detta ifrågasättande vardag. Det är som att varken medier, politiker eller allmänhet har tagit in det faktum att det även i dessa fall rör sig om rättstillämpning, där lika fall ska behandlas lika. Förvaltningsdomstolar har inte till uppgift att vara ”mänskliga” eller att vika sig för medialt tryck, utan att följa lagstiftning och praxis.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/medierna-borde-akta-sig-for-att-leka-domstolar/

Med eller utan amatördomare är det inte konstigt att ”barnfattigdomen” är högre bland invandrare. Vi som befinner oss i den verkliga världens Sverige vet vilka problem rikspolitikerna satt oss i på grund av oansvarig migrationspolitik och en obefintlig integrationspolitik. Det är naivisterna, broilerna och de livsoerfarna. Rädda barnen gör mycket bra men liknande rapporter som bifogas nedan tycker jag ska balansera problembilden. Varför inte hålla med Hans Roslings råd att ”Hjälp i närområden hjälper många fler och ger mycket mer hjälp för varje satsad krona”. Varför inte hjälpa många fler barn i övriga världen istället för väldigt många i Sverige som vi inte bra lyckas inkludera? Rosling var bra på att kombinera hjärta och hjärna i sitt tänkande.

Sveriges stora strukturella problem är starkt kopplade till en ansvarslös migrationspolitik och en inkompetent integrationspolitik. Den som inte förstår att obalanserna inom rättssystemet, skolorna, bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och sjukvården är starkt kopplade till förd migrations- och integrationspolitik är antingen korkad eller i ständigt förnekelseläge. Rädda barnens budskap nedan skulle vara klädsammare om de även problematiserade runt just en misslyckad migrationspolitik. Priset för denna vansinniga migrationspolitik är redan för hög och ändå väljer Rädda barnen att inte beskriva problemet mer nyanserat. Sverige måste nu bara acceptera självförsörjande invandring tills integrationen kraftigt förbättrats och självförsörjningsgraden kraftigt förstärkts. 

I stora tal har Sverige i nutid fyllts med många lågutbildade, utan användbara språkkunskaper, som flyttat in i redan havererade utanförskapsområden. Att många av dessa personer är relativt fattiga trots massiva skattefinansierade kostnader för försörjningsstöd, hyresbidrag, skolplatser, tandvård, sjukvård etc borde inte vara förvånande för någon. Att detta misslyckande också bjuder oss på flest skjutningar och vapenmord i Europa blev ”överkurs” i misslyckad integrationspolitik. Rädda barnen vill se en reform som minskar de kraftigt växande sociala klyftorna i Sverige. Den reformen måste heta stopp för annan invandring än självförsörjande personer tills vi kraftigt förbättrat läget i landet. Jag vill minnas att jag och Staffan Danielsson från 2013 och framåt tydligt varnade för det som också hänt. Vi varnade inte bara utan vi kom med konkreta förslag på en hållbar migrationspolitik och en integrationspolitik värd namnet. Vill du ha erfarna och ansvarstagande politiska ledare eller broilers utan förmåga till konsekvenstänk? Jag vet vad jag vill ha!

I dag släpper Rädda Barnen en rapport som jämför barnfattigdom i Europa. Sverige sticker ut på flera olika sätt. Vi har störst skillnad i barnfattigdom mellan inrikes- och utrikesfödda barn i Sverige av alla EU-länder. Vi ser också att det procentuellt är större risk att växa upp i barnfattigdom i Sverige jämfört med våra nordiska grannländer.”

https://press.raddabarnen.se/pressreleases/nya-siffror-fraan-raedda-barnen-skillnad-i-barnfattigdom-mellan-inrikes-och-utrikesfoedda-i-sverige-aer-stoerst-i-eu-3139674

Rösta klokt i valen 2022! Det kommer att få väldigt stor negativ betydelse om naivitet och känslor får fortsätta att i stor utsträckning styra en kommun och landet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar