måndag 1 november 2021

Politiska trender

Mode och trender

Även politiken är fylld av modetrender och politiskt aktiva inspireras av politiker runt om på vår jord beroende av vad de själva tror på. Starkt ideologiskt drivna politiker kan tveklöst jämföras med starkt religiöst troende människor. Skrifterna står för sanningarna. I den politiska världen kallas ”skrifterna” ideologier. Sunt förnuft är allt för ofta av underordnad betydelse. Och medierna älskar uppenbarligen det skådespel politiker ständigt bjuder på eftersom det inte går en dag utan att till exempel TV4 fylls med en massa kommentarer och reflektioner på vad partier och enskilda politiker har gjort eller gör. Det är rätt tröttsamt om du frågar mig. Tänk om dessa reportrar och TV-soffor istället kunde ägna all den tiden åt att lyfta fram företagarprofiler och forskarprofiler istället! Det skulle vara mycket bättre för vår samhällsutveckling. 

Vilken nytta gör det att höra politiker reflektera över än det ena och än det andra varje dag? Väldigt liten. De borde istället ägna all den tiden åt att vara ute i verkligheten och förstå vad som händer där. Och betydligt bättre sätta sig in i de ärenden de löpande ska ta ställning till. Allt för länge har det varit meriterande att vara broiler och medial inom politiken. Det har betydelse men det är mycket överskattat. För oss invånare är det mycket viktigare att ledande politiker har bra arbetsmeriter och att det som måste lösas också skyndsamt blir löst.

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om hur Sverige bara följer västerländska politiska trender. Större och unikare än så är vi uppenbarligen inte. Trist att de flesta svenska partier försöker vara kopior till andra länders partier. Glöm inte att demokratierna fungerar väldigt olika inom västvärlden. Olikheterna är också stora kopplat till rättssystemet.

”Kritikernas fixering vid SD-samarbetet missar huvudpoängen. I hela västvärlden har högern förändrats – för att den politiska verkligheten förändrats.”

”Det var knappast en slump att Ulf Kristersson på moderatstämman bad socialdemokratiska väljare ”låna honom sin röst”. Uttrycket är direkt kopierat från Boris Johnsons Toryparti i Storbritannien. Johnson har framgångsrikt omvandlat sitt högerparti till ett parti för breda väljargrupper, inte minst genom att attrahera konservativa arbetarklassväljare utanför London.”

Egentligen påbörjades denna omsvängning redan under Fredrik Reinfeldt. Skillnaden är att den nu kombineras med en annan syn på migration och har en betydligt mer konservativ inramning. Sveriges proportionella valsystem gör också att Ulf Kristersson måste bygga en koalition med flera partier, främst då SD som har en annan väljarbas än Moderaterna. För Boris Johnson, som verkar inom ett tvåpartisystem, har det handlat om att balansera falanger i sitt eget parti.”

”Det höga tonläget kring Moderaternas SD-samarbete handlar till inte ringa grad om detta. DN:s ledarsida och andra företrädare för den etablerade svenska ordningen har haft svårt att acceptera att den politiska konfliktlinjen i Sverige stegvis håller på att anpassa sig till den övriga västvärlden.”

”Men trenden är tydlig. Den politiska kartan från efterkrigstiden gäller inte längre. Det utvidgade rödgröna blocket företräder idag olika kulturradikala och urbana kotterier, offentliganställda, de som identifierar sig med globaliseringen i kombination med en stor grupp i utanförskap. Här samsas både de som vill ha billiga tjänster utförda av utomeuropeiska arbetskraftsinvandrare och de som inte vill se alltför kraftiga åtgärder mot bidragsfusket eller bidragssystemen. En förvisso ohelig allians. Men den förklarar varför Sverige samtidigt kan ha hög långtidsarbetslöshet och världens mest generösa arbetskraftsinvandring.”

https://www.gp.se/ledare/moderaterna-anpassar-sig-till-verkligheten-1.57801233

Priset för oss invånare för dagens valsystem är för högt. Jag hade planerat att ge ut en ny bok i år om ett Sverige i stort behov av demokratisk förnyelse. När makten framför allt får vägleda är både S och M med dagens valsystem villiga att sätta sig i en kollektiv regering med MP. Vi måste få ett valsystem som ger oss invånare mer makt mellan val och som gör att de som bildar regering också får ta ett fullt eget ansvar för en budget. I bästa fall får vi en ny ordning där inte väldigt små partier på grund av nuvarande system får orimligt mycket inflytande.

Nu är det Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som regerar tillsammans med Miljöpartiet i Region Uppsala. Det finns många skäl till varför regionen är mycket illa skött. En av huvudanledningarna är att både moderater och socialdemokrater varit så sugna på makten att de valt att regera ihop med MP som ska hållas långt ifrån operativ makt. Region Uppsala tycks vara i fritt fall och det viktiga Akademiska sjukhuset blir allt mer dysfunktionellt. 

Emma Jaenson, UNT, skriver en läsvärd ledare som bifogas nedan. Vår demokrati behöver stärkas på fler sätt än att valsystemet måste inkludera algoritmer som ger potenta regeringar som inte i efterhand kan skylla på andra för sitt misslyckade ansvarstagande. Bland annat skulle demokratin stärkas om partier i fullmäktige och riksdag tvingas (som i USA, GB etc) samla kampanjbidrag för sin politik istället för att överösas med skattefinansierade bidrag. En skattefinansiering som inte Utvecklingspartiet demokraterna får vilket bidrar till att vi är mycket nära Uppsalabornas verkligheter.

”Socialdemokraternas väljartapp beror delvis på bristande kontakt med både väljare och verkligheten. Lite tyder på att något kommer att ändras på den punkten.”

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/tiden-som-arbetarparti-ar-forbi/j8pz36pl

Jag är imponerad av att Utvecklingspartiet demokraternas medlemmar lyckats få ihop ett mycket imponerande heltäckande politiskt program för alla verksamheter som Uppsala kommun och region Uppsala ansvarar för. Nästan alltid har nya lokala partier varit enfrågepartier eller partier enbart uppbyggda runt en stark profil. De långsiktiga riskerna med sådana partier är många. Demokraterna i Göteborg kämpar på med att kunna hålla ihop som ett parti. Det är svårt om man inte börjat med det heltäckande perspektivet. Nedan en av flera beskrivningar av Demokraternas nuvarande problem kopplat till framgångarna med att börja som ett enfrågeparti.

https://www.gp.se/ledare/hög-tid-att-omfamna-demokraternas-väljare-1.58112518





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar