lördag 20 februari 2021

Respektfullhet i broilertider

Är grisdebatt det enda som når igenom?

Det är tydligt att valrörelsearbetet redan är igång i Sverige. Den "läskiga" dagen 11 september 2022 vet vi hur Uppsalaborna och svenskarna i övrigt röstat till kommuner, regioner och riksdagen. Bara en gång vart fjärde år får vi invånare lite makt att påverka vilka partier och dess företrädare som ska få försöka styra kommun, region och landet. 2018 var det 6 535 271 personer som röstade i Sverige. En av dessa var jag. Min påverkan på riksdagsvalet var med andra ord 1/6 535 271. Eller 0,0000153 procent. För mig är det makalöst att inte alla sanna demokrater tycker att vi med dagens moderna teknologier ska få påverka lite mycket oftare. Jag tycker inte dagens valsystem är respektfullt mot oss invånare. Vi är bara på allvar intressanta för partierna vart fjärde år. Det är inte en acceptabel ordning. I synnerhet inte i den demokratiska broilertid vi lever i. 

Du kan ju tänkas tycka att jag inte är respektfull som kallar ledande förtroendevalda, som aldrig haft ett riktigt jobb under ett antal år, för broilers? Jag anser inte att broilifieringen är bra och vill att den ska brytas. Broiler är faktiskt ett vedertaget begrepp för just politiker som aldrig gjort mer än pratat och haft uppdrag kopplade till politik. Nedan är ett tidigare reportage om broilertrenden i Sveriges Radio. Att jag även kallar kommunister för kommunister är inte uttryck för respektlöshet, det är att ”kalla en spade för en spade”. Ta gärna även del av SVT länken där Ung Vänster är tydliga med att de eftersträvar ett kommunistiskt samhälle.

"Det finns många olika politiska epitet så som populism, rödvinsvänster och socialmoderat. En av alla dessa epitet är broilers som syftar på unga politiker med ingen eller liten arbetslivserfarenhet som gör en snabb karriär inom politiska partier och nyligen kom det ut en bok som behandlar ämnet."

https://sverigesradio.se/artikel/5959956

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ung-vanster-vart-mal-ar-ett-kommunistiskt-samhalle

Den kloke Gunnar Wetterberg har också reflekterat över vår broilertid. Jag delar helt hans reflektioner förutom den om riksdagsarvodena. Ett "hälsosamt" sätt att försöka reparera den broilerskada som är gjord är att differentiera arvodena till politiker precis så som det är inom alla andra verksamheter. I min värld är det helt sjukt att en oerfaren snackpåse på 18 år ska få samma ersättning som en mycket arbetserfaren, med en imponerande meritförteckning, på 53 år som kommunalråd eller riksdagsledamot. Om man halverar arvodena för personer upp till 35 år och ökar övrigas med lika mycket blir det mycket mer rätt om vi vill ha klokare och erfarnare företrädare.  

"Vi skördar den draksådd som såddes i början av 1970-talet, när partierna välsignade sig själva med partistöd, politiska sekreterare och sakkunnigtjänster."

"Då öppnades pärleporten för många av mina jämnåriga, som gick direkt från ungdomsförbund och studentpolitik till köttgrytorna, ofta utan att göra klart sina studier och ännu mindre något ”vanligt” arbetsliv. Somliga tog sig direkt in i rikspolitiken, utan den mellanlandning i kommuner och landsting som dittills hade varit den normala lärogången för politiskt ansvar."


"I dag har denna generation och deras senare kollegor tagit över det mesta av det politiska beslutsfattandet. Det har betänkliga följder för beslutsfattandet. De är inte dumma – tvärtom visade Torsten Persson och hans forskarkollegor vid ett SNS-seminarium för ett tag sedan att de förtroendevalda hade bättre mönstringsdata än folk i gemen. Istället är det erfarenheten som är problemet. För ungdomsförbundare och studenter är ingångslönerna i politiken ofta betydligt högre än de kan få på den reguljära arbetsmarknaden. Därför söker många sig dit. För den som varit yrkesverksam i 15-20 år är det inte alltid lika ekonomiskt attraktivt att bli heltidspolitiker, särskilt inte om hon eller han varit någorlunda lyckosam i sin gärning."


"När jag arbetade som tjänsteman i regeringskansliet och på Svenska Kommunförbundet mötte jag statsråd och kommunalråd som skaffat sig en gedigen yrkeserfarenhet innan de blev förtroendevalda. Det betydde att de kunde grilla sina experter och tryggt avfärda våra värsta stolleprov. Å andra sidan vågade de också satsa på projekt som den allmänheten till en början var skeptisk till, men politikerna hade auktoriteten och viljan att göra dem ”politiskt möjliga”. Det är den auktoriteten som broilergenerationen överlag haft svårt att skaffa sig, även om det naturligtvis finns undantag. Den som bottnar i egna erfarenheter har för det mesta också ett nätverk utanför partipolitiken. Då kan man bedöma vad som är angeläget, och man vet hur det går till att övertyga människor även om det som kan verka besvärligt."


"Partierna skulle behöva rekrytera många fler 40–50-åringar utifrån, som står mitt i arbetslivets iakttagelser och idéer. Kanske måste man då höja riksdagsmannaarvodena, men varför inte? Då kan man i stället dra ner på en del av dagens kommunikatörer." 

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/de-broilers-som-styr-sverige-behover-livserfarna-kolleger/

Håkan Boström, GP, skriver intressant om det grisiga debattklimatet. Trumptaktiken har kommit även till Sverige. Trump kanske skulle ha haft lite bättre politiskt skolning innan han blev president.... Broiler är han tveklöst inte. Att inte vara broiler är ingen garanti för att man klokt kan företräda sina invånare. Trumps debatttaktik är nu hitburen av Socialdemokraterna. Kan det vara så att de har dragit slutsatsen att det fungerar mot människor som de klassas som "arbetarklass"? Så kan det nog vara. Helt klart är att Socialdemokraterna gör detta för att de på allvar inser att väljarna börjar tröttna på V, C och MPs inflytande över politiken.

"Valrörelsen borde var en tid då den politiska debatten fördjupas, då de olika politiska alternativen tydliggörs och partierna redogör för hur de vill prioritera politiskt och lösa samhällsproblemen."

"I verkligheten tenderar det att bli tvärtom. Tonläget skruvas upp. Smutskastningen sätts i system och ”skandaler” om motståndarna läcks till medierna någon vecka innan valdagen. När makten står på spel faller lätt idealet om en förnuftig offentlighet samman."

"Valrörelsen 2022 ser ut att kunna bli den längsta, smutsigaste och hetsigaste på länge. En försmak fick vi i gårdagens Aktuellt. SVT hade bjudit in försvarsminister Peter Hultqvist (S) och SD:s partiledare Jimmie Åkesson att debattera en krönika försvarsministern skrivit i Dalademokraten där han gått till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna och liknat partiet vid en ”sminkad gris”."

https://www.gp.se/ledare/ingen-tj%C3%A4nar-p%C3%A5-grisdebatten-1.41274031

P.S Är det inte lite orättvist mot grisarna att vi människor ofta förknippar dem med dåliga saker? Tänk så mycket mat de bidragit till för oss människor. Tänk vilken fantastisk sjukvårdsutbildning jag fick i det militära där vi bland annat fick vårda grisar för att lära oss akutsjukvård "på riktigt". Du vet väl att grisars anatomi är väldigt lik människans?

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/anatomi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar