Är generation Z hotad?
Den generation som är född mellan 1995 och 2014 kallas generation Z. Självklart har denna generation definierats på ett särskiljande sätt jämfört med tidigare generationer svenskar. En sak är säker och det är att det är en generation som är mycket digital. Så till den grad att många av dem sannolikt blir extremt vilse om de inte har tillgång till alla digitala verktyg och sociala plattformar. Har CGI generellt rätt i sin "diagnos" av generation Z nedan?
1. De lyssnar inte på dig – de lyssnar på influencers
2. De är seamless by default
3. De är multitaskande digital natives
4. De har inflytande över familjens inköp
https://www.cgi.com/sverige/sv/gen-z-kritiska-konsumentgruppen
Handelsekonomen Kjell A Nordström och den tidigare moderate "spin doctorn" Per Schlingmann skriver intressant i Expressen nedan. Personligen tror jag att mina barn klarar sig bra trots Coronapandemins alla negativa effekter. Sonen är redan i full gång med sitt yrkesliv. Dottern har minst tolv år till inom utbildningens värld innan hon ska möta egna kunder eller en arbetsgivares kunder. Tolv år är en enormt lång tid i detta digitala århundrade där utvecklingstakten är extrem. Coronapandemin är då över. Kanske har vi då en ny pandemi att bekämpa i en värld fylld av nio miljarder människor.
"Medan medierapporteringen handlar om dödstal, smittspridning och vaccination sker en annan utveckling i det tysta. För om äldre löper störst risk att drabbas svårt av viruset, är det landets unga som drabbas hårdast av restriktionerna."
"Många vittnar om att kvaliteten i undervisningen försämras av distansundervisning och att centrala prov ställs in. Det finns i dag i princip inte några jobb kvar som inte kräver erfarenhet. Trösklarna för att få de jobb som är kvar är skyhöga. Besöksnäringen räknar med att 100 000 jobb har försvunnit. Generation C riskerar att bli den första generationen i modern tid som får det sämre än sina föräldrar."
"Om restriktionerna fortgår – vilket vi sannolikt får räkna med att de helt eller delvis gör under hela detta år – så riskerar vi att få se verksamheter som går under och städer som töms på mycket av det som gör dem attraktiva. Generation C riskerar dessutom att få leva i städer med kulturella och sociala ökenområden. Platser som saknar allt utom det strikt funktionella."
"En utmaning som ofta nämns är hur en lösning av detta slag skulle förhålla sig till EU:s konkurrenspolitik. Men låt inte detta bli problemet. Om det någon gång är rätt tillfälle att utmana systemet så är det nu. Den unga generationen står på spel."
https://www.expressen.se/debatt/vem-bryr-sig-om-generation-corona/
Det är mycket positivt att Moderaterna äntligen insett sina tidigare stora misstag kopplat till migrationspolitiken. Bättre sent än aldrig som man brukar säga. Eftersom L på toppnivå också insett detta har vi en betydande majoritet nu för en betydligt mer ansvarsfull migrationspolitik. Och den ansvarsfulla migrationspolitiken brådskar."Sedan alliansreformen 2008 har Sverige haft världens mest generösa system för arbetskraftsinvandring. Företag har i princip fritt kunnat rekrytera arbetskraft från hela världen, även till lågkvalificerade jobb. I praktiken har det inneburit ett slags privatisering av migrationspolitiken, där en del arbetsgivare har satt i system att sälja arbetstillstånd. Även för den enskilde på jakt efter ett bättre liv har jobbspåret erbjudit en rad fördelar. I stället för att ta sig till Sverige på en ranglig båt över Medelhavet kan man flyga hit lagligt och ta med sig familjen utan något försörjningskrav. I extremfallet kan alltså en deltidsanställd pizzabagare flytta till Sverige med fru och en hel skara barn. Det märkliga är inte att denna naiva reform har missbrukats, utan att systemet inte har kollapsat."
"Moderaterna presenterade under tisdagen en rad förslag som skulle göra stor skillnad. Det handlar dels om redan kända åtgärder som att slopa möjligheten till spårbyte, blockera personliga assistenter från tredje land och införa ett försörjningskrav för arbetstagare som vill ta hit sin familj.
Dels ansluter sig M nu till KD:s förslag om ett lönegolv för att förhindra invandring av lågkvalificerad arbetskraft som köksbiträden och städare. Förslagen skiljer sig åt på marginalen; M vill införa ett golv i nivå med medianlönen på 31 700 kronor per månad och inte ha någon arbetsmarknadsprövning alls medan KD har föreslagit ett lönegolv på 35 000 kronor med en näringsprövning under det beloppet."
"Liberalerna kommer att lämna januariavtalet och regeringssamarbetet om regeringen lägger fram ett förslag till ny migrationspolitik som skiljer sig från det förslag som den parlamentariska migrationskommittén lade fram, säger partiledaren Nyamko Sabuni till SVT. Sabuni uppger också att hon aldrig hotat med extraval, det är däremot något som Stefan Löfven och Annie Lööf gjort".
"Både statsminister Stefan Löfven (S) och centerledaren Annie Lööf har sagt att om Liberalerna lämnade janauriavtalet så skulle det antagligen leda till en regeringskris och kanske till och med till ett extraval.
Men, Nyamko Sabuni säger att hon aldrig hotat med extraval utan det är statsministern och de andra januaripartierna som när det i själva verket är de som inte lever upp till januariavtalet.
– Det är så fräckt, det är respektlöst!, säger hon och tillägger:
– Det är de som ställer till med regeringskris när de bryter avtalet!"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar