fredag 12 februari 2021

Ett bevis på förfallet

Dysterkvist eller realist om läget i svenska skolor?

Den bästa indikatorn på tillståndet i Sverige, och för att göra prognoser om framtiden, är att studera läget i våra skolor. Och studera hur lätt, eller svårt, samhället har att säkerställa tillräckligt många kompetenta lärare. Varför tror du att vi har en så stor brist på behöriga lärare i Sverige? Varför tror du att det är långt ifrån de bästa skoleleverna som söker sig till läraryrket? Så var det tidigare i Sverige. En bra start för att lösa problem är att kritiskt skapa sig en god problembild. Tyvärr grumlas den bilden ständigt av att politiska makthavare alltid vill försköna verklighetsbilden under sitt ledarskap, oavsett parti. Att vända den negativa utvecklingen i skolan kräver en långsiktig och bred politisk överenskommelse. Problemet med det är att vänstern och högern faktiskt har haft stort oliktänkande. Och de skillnaderna finns fortsatt.

Lärarförbundets, LF, lösning på problemet är inte högre löner, minskad administration och högre produktivitet. Det är både möjligt och nödvändigt. LFs omöjliga lösning nedan är dock högre löner och minskad arbetsbelastning. Om de tänker om och fokuserar på minskad administration, högre produktivitet och högre löner är jag säker på att vi mycket snabbare kommer att se en positiv förändring. Jag är övertygad om att läraryrkets status kraftigt kan höjas igen. Läraryrket är ett av vårt samhälles viktigaste yrken. Utvecklingspartiet demokraterna har en skolpolitik som tveklöst för oss dit. 

Lärarbristen påverkar hela samhället och den växer sig större för varje år som går. År 2025 beräknas Sverige sakna mer än 65 000 lärare. Lösningen är högre lärarlöner och minskad arbetsbelastning.”

https://www.lararforbundet.se/taggar/lararbrist

Expressens ledare skriver läsvärt om en del av skolans stora misslyckande. Politikens stora misslyckande. Lärare, skolledningar och många föräldrar kämpar så gått det går. Och för alla som ropar efter förstatliganden säger jag bara att staten påverkar redan skolverksamheten till 90 procent och det är staten som i huvudsak brister i sitt monopol av kvalitetsgranskningar som Skolinspektionen har! Skolinspektionen gör ett uselt arbete.

"Bristen på behöriga lärare är skriande. Inom ett decennium kommer det att saknas runt 45 000 behöriga lärare, enligt Skolverket. Om detta har det rapporterats i åratal. Samtidigt har antalet lärare som är inskrivna på Arbetsförmedlingen ökat med 64 procent på fem år, skriver Dagens Nyheter. Hur kan det komma sig? En förklaring är att obehöriga lärare är billigare än behöriga. DN berättar om spanskläraren ”Lena” som efter några år som läroboksförfattare sökt ett 30-tal lärarjobb utan napp." 


Skoldebattören Johan Enfeldt har pekat på en rad faktorer som gör obehöriga lärare attraktiva. Skolors intäkter påverkas inte av att de anställer billiga amatörer. En skola med bara 50 procent behöriga lärare får samma skolpeng som den med 90-procentig behörighet. Obehöriga lärare får inte fastanställas så arbetsgivaren behöver inte ta långsiktigt personalansvar eller bekymra sig om Las. Dessutom kan obehöriga anställas terminsvis, alltså 10-månader om året. En fastanställd lärare måste förstås avlönas året runt. Skolinspektionen ska granska hur kravet på behöriga lärare efterlevs. Men viten på grund av underlåtenhetssynder tillhör ovanligheterna, skriver Enfeldt i Dagens Arena. Från skolhåll hörs andra förklaringar till slentrianförlängningar av obehörigas vikariat: Man vill ge eleverna kontinuitet och ”man vet vad man har, men inte vad man får”. 


"Statusen måste upp, inte ner. Utan en professionell lärarkår kan vi hälsa hem som kunskapsland." 

https://www.expressen.se/ledare/lararyrket-far-inte-bli-ett-skrapjobb-for-amatorer/

Brottsförebyggande rådets, BRÅ, undersökningar om skolmiljöer i Sverige vittnar om ett stort samhällsmisslyckande. Kriminaliteten, otryggheten och röran är på mycket oacceptabla nivåer. Undersökningarna vittnar också om ett stort svek mot alla berörda elever och lärare. Nedan bifogad länk till BRÅ tycker jag du ska ta del av. Även om du tillåter dig att halvera många av resultaten i styrka är de inom allvarliga områden på oacceptabla nivåer. Budskapet är tydligt, många skolmiljöer underpresterar kraftigt. För Utvecklingspartiet demokraterna är det en prioriterad fråga att lösa. Enskilda människors positiva möjligheter och de svenska samhällenas konkurrenskraft är kraftigt hotad.

https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/ungdomsbrottslighet.html

Centerpartiet har tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet de senaste 11 åren starkt bidragit till bland annat skolans förfall på grund av en ansvarslös migrationspolitik och en totalt misslyckad integrationspolitik. Under samma period har Anders W. Jonsson varit förste vice ordförande i Centerpartiet. När han nu avser att avgå som vice partiordförande beskriver han väl hur illa relevanta historiska berättelser kan göras. Av en av mina bästa professorer på Uppsala universitet, fick vi lära oss att det finns ”lögn, förbannad lögn och statistik”. När Jonsson tillkännagav sitt beslut att inte kandidera till vice ordförande, på Facebook, sade han sig vara stolt över att ha tagit C från 3 procent till 9. Det är ett mycket bra exempel på en felaktig historiebeskrivning. Att ta några opinionsmätningar från den lägsta opinionsmätningen, i samband med ett katastrofalt hanterat idéprogram, och en högsta opinionsmätning är skrattretande. Relevant är att mäta utifrån riktiga valresultat. Under Maud Olofssons tid i opposition fick C 2006 valstöd av 7,9 procent av väljarna. Under A. Lööf och Anders W. Jonsson i opposition fick C 2018 valstöd av 8,6 procent av väljarna. Den lilla ökningen är inte ens i närheten av det tapp som L och MP haft i väljarstöd under samma period. Det är en felaktig analys att se C som framgångsrika i att vinna ett större förtroende från väljarna. I synnerhet om man också beaktar hur det partiet ”badar” i pengar. 

https://www.expressen.se/nyheter/anders-w-jonsson-lamnar-uppdraget-staller-inte-upp-for-omval/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar