Det går att knäcka den organiserade brottsligheten
Nyckeln till framgång för att grundligt bekämpa organiserad brottslighet är att kraftfullt jaga pengar som personer inte ska ha tillgång till samt att ha mycket hård informationsövervakning över grovt kriminella och människor i dess närhet. Integritetsproblematiskt?
Expressens ledare skriver läsvärt om hur vår brottsbekämpning av grov brottslighet idag måste gå till. Ett problem i sammanhanget är att personer som till exempel Stefan Löfven inte ens har näthandlat. Det indikerar tydligt att han inte har särskilt stor inblick i den nya digitala världen. Vem som helst borde inse att det inte är särskilt tryggt att ha en sådan ledare för ett samhälle. Hur många inom Sveriges regering har någon omfattande kunskap om och erfarenhet av informationsteknologi? Hur många av dem har gjort värnplikt? Om någon av dem har gjort värnplikt, har någon av de möjliga få en befälsutbildning?
"En ökänd gängledare har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott. Avgörande för den fällande domen var att polisen hade lyckats hacka mannens mobil och kunde följa den krypterade kommunikationen i appen Wickr i realtid."
"Redan hösten 2015 lovade statsminister Stefan Löfven att polisen och Säpo skulle få rätt att komma åt krypterad kommunikation. Men trots att polisen larmade om att teknikutvecklingen gjort äldre verktyg – som buggning – verkningslösa, drog regeringen frågan i långbänk. Först den 1 april i fjol trädde lagen i kraft. Som tur är har europeiska myndigheter kunnat hjälpa Sverige med information under tiden. Att svenska häkten nu närmast bågnar av gängkriminella beror till stor del på att fransk polis i fjol lyckades knäcka den nederländska krypteringstjänsten Encrochat."
"I oktober satt över 100 personer häktade i Sverige med stöd av bevisning därifrån. Sedan dess har ännu fler häktats. En av dem är ironiskt nog artisten Yasin som har rappat om just ”encro” i sin musik. Han misstänks för stämpling till människorov."
"Risken är dock att tillslaget mot Encrochat bara ger polisen ett tillfälligt övertag. När det blev känt att tjänsten hackats började konkurrerande krypteringstjänster snabbt att marknadsföra sig mot gängkriminella."
"Det senaste decenniet har antalet skjutningar och sprängdåd ökat dramatiskt. Polisen uppger att man tack vare informationen från Encrochat har kunnat förhindra flera planerade grova brott – som mord och kidnappningar. Äntligen, måste man säga. Nu måste regeringen dra lärdom av fallet Encrochat och fortlöpande vässa polisens verktyg i teknikkriget med gängen."
https://www.expressen.se/ledare/antligen-far-polisen-en-chans-att-knacka-gangen/
– Om vi hade kunnat plocka bort 2-300 individer från gatan så hade Göteborg varit en helt annan stad. Men vi vet att så fort vi har gripit dem så är de snart ute igen. Vi bara kollar på klockan och räknar ut när det är dags. Det gör att arbetet känns väldigt frustrerande.”
Vad fann man då? 99,7 procent av förövarna var män. Det genomsnittliga födelseåret var 1976. 47,7 var födda utanför Sverige. 40,8 procent av förövarna hade svensk bakgrund. En mindre grupp, 11,5 procent var de med utrikes bakgrund, alltså födda i Sverige med en eller två utrikesfödda föräldrar.”
”Bryter man ned gruppen av utrikesfödda våldtäktsmän var den största andelen, 34,5 procent födda i Mellanöstern eller Nordafrika. 19,1 procent födda i Afrika, exklusive Nordafrika, 15 procent födda i Östeuropa och därefter Asien (exklusive Mellanöstern) och Latinamerika på 14,4 respektive 9,7 procent. Andra variabler var att drygt en tredjedel av våldtäktsmännen var socialbidragstagare med kort utbildning.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar