söndag 28 februari 2021

Informationsspaning och pengarna

Det går att knäcka den organiserade brottsligheten

Nyckeln till framgång för att grundligt bekämpa organiserad brottslighet är att kraftfullt jaga pengar som personer inte ska ha tillgång till samt att ha mycket hård informationsövervakning över grovt kriminella och människor i dess närhet. Integritetsproblematiskt? 

Expressens ledare skriver läsvärt om hur vår brottsbekämpning av grov brottslighet idag måste gå till. Ett problem i sammanhanget är att personer som till exempel Stefan Löfven inte ens har näthandlat. Det indikerar tydligt att han inte har särskilt stor inblick i den nya digitala världen. Vem som helst borde inse att det inte är särskilt tryggt att ha en sådan ledare för ett samhälle. Hur många inom Sveriges regering har någon omfattande kunskap om och erfarenhet av informationsteknologi? Hur många av dem har gjort värnplikt? Om någon av dem har gjort värnplikt, har någon av de möjliga få en befälsutbildning? 

"En ökänd gängledare har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott. Avgörande för den fällande domen var att polisen hade lyckats hacka mannens mobil och kunde följa den krypterade kommunikationen i appen Wickr i realtid."

"Redan hösten 2015 lovade statsminister Stefan Löfven att polisen och Säpo skulle få rätt att komma åt krypterad kommunikation. Men trots att polisen larmade om att teknikutvecklingen gjort äldre verktyg – som buggning – verkningslösa, drog regeringen frågan i långbänk. Först den 1 april i fjol trädde lagen i kraft. Som tur är har europeiska myndigheter kunnat hjälpa Sverige med information under tiden. Att svenska häkten nu närmast bågnar av gängkriminella beror till stor del på att fransk polis i fjol lyckades knäcka den nederländska krypteringstjänsten Encrochat."

"I oktober satt över 100 personer häktade i Sverige med stöd av bevisning därifrån. Sedan dess har ännu fler häktats. En av dem är ironiskt nog artisten Yasin som har rappat om just ”encro” i sin musik. Han misstänks för stämpling till människorov."

"Risken är dock att tillslaget mot Encrochat bara ger polisen ett tillfälligt övertag. När det blev känt att tjänsten hackats började konkurrerande krypteringstjänster snabbt att marknadsföra sig mot gängkriminella."  

"Det senaste decenniet har antalet skjutningar och sprängdåd ökat dramatiskt. Polisen uppger att man tack vare informationen från Encrochat har kunnat förhindra flera planerade grova brott – som mord och kidnappningar. Äntligen, måste man säga. Nu måste regeringen dra lärdom av fallet Encrochat och fortlöpande vässa polisens verktyg i teknikkriget med gängen."

https://www.expressen.se/ledare/antligen-far-polisen-en-chans-att-knacka-gangen/

Läs gärna om hur BRÅ definierar och beskriver organiserad brottslighet i Sverige genom länken nedan. Organiserad brottslighet är idag tveklöst det största hotet mot vårt samhälle idag. Därför ska högsta prioritet vara att bryta sönder denna form av "affärsverksamhet". Det gör man, som sagt, genom att bättre än idag jaga pengarna och andra tillgångar dessa människor förfogar över samt kommunikationen mellan dem.

"Den organiserade brottsligheten agerar på en marknad, därför är den ofta inriktad på häleri och smuggling av olika eftertraktade varor, exempelvis alkohol, cigaretter och narkotika. Det är också vanligt att prostitution drivs i organiserad form, vilket leder till brott som koppleri och trafficking, det vill säga människohandel. Den organiserade brottsligheten utgör en kriminell affärsverksamhet, brotten begås systematiskt och för vinnings skull."
https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/organiserad-brottslighet.html

Vad gäller ökade skadeståndskrav på föräldrar till barn som bevisligen skapat stora egendomsskador håller jag med Leif GW Persson om att det är totalt meningslöst. Här går Moderaterna onödigt långt i politisk teater för att fortsätta att visa att man är hårdare än till exempel Socialdemokraterna kopplat till straffskalor. I den verkliga världen tillhör dessa kriminella barn i mycket stor utsträckning familjer som helt lever på försörjningsstöd. Även om de skulle straffas med 1 miljon kronor i skadestånd har det ingen effekt på deras familjeekonomi, det är ändå de som arbetar och betalar skatt som får betala. Jag tycker att Moderaterna ska ägna sig mycket mer åt att komma med ännu mer förslag på hur vi bättre bekämpar den organiserade brottslighetens toppgarnityr istället för den lägsta delen av sin verksamhet som till exempel bränner bilar i samband med att Polisen jagar knarkgömmor och griper grovt kriminella.
Och Anna Dahlberg, Expressen, lyfter tydligt upp problemet med att 

 En annan källa till frustration i polisarbetet är känslan av att polisen inte ”levererar den produkt som allmänheten har rätt att förvänta sig”. Rättssystemet fungerar gentemot vanliga Svenssons, som exempelvis kör för fort. Men många kriminella har mer eller mindre blivit straffimmuna på grund av alla straffrabatter och en tandlös lagstiftning, menar Peter Larsson:

– Om vi hade kunnat plocka bort 2-300 individer från gatan så hade Göteborg varit en helt annan stad. Men vi vet att så fort vi har gripit dem så är de snart ute igen. Vi bara kollar på klockan och räknar ut när det är dags. Det gör att arbetet känns väldigt frustrerande.”


Det finns tyvärr allt för många exempel på hur illa Sverige styrs. Det gäller inte minst brottsbekämpningen. Adam Cwejman, GP, beskriver väl att det är oacceptabelt att brottsstatistiken i Sverige inte också inkluderar etniskt ursprung. Det har tyvärr relevans i dagens Sverige. Och över 80 procent av svenskarna fattar att för att till exempel 5 procent av våldtäkter är kopplade till en etnisk grupp är inte övriga 95 procent med samma bakgrund kriminella människor. I det förebyggande brottsarbetet är denna offentliga statistik dock mycket värdefull. Med en god uppfattning om vilka människoprofiler som är mer benägna än andra att till exempel våldta kan begränsade resurser fokuseras smartare. 

 Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ökade antalet våldtäkter med 45,4 procent mellan 2008 och 2018. Bakom ökningen finns tusentals sönderslagna liv. Kvinnor som har blivit av med sin trygghet och som, i många fall, tvingas leva med livslånga trauman.”

 Till viss del löses detta problem med en studie av Ardavan Khoshnood, Henrik Ohlsson, Jan Sundquist och Kristina Sundquist publicerad i den vetenskapliga tidskriften "Forensic Sciences Research".”

 I studien ingick alla som hade dömts för våldtäkt mellan åren 2000 och 2015 och som var mellan 15 och 60 år gamla. Det handlar om totalt 3089 individer. 

Vad fann man då? 99,7 procent av förövarna var män. Det genomsnittliga födelseåret var 1976. 47,7 var födda utanför Sverige. 40,8 procent av förövarna hade svensk bakgrund. En mindre grupp, 11,5 procent var de med utrikes bakgrund, alltså födda i Sverige med en eller två utrikesfödda föräldrar.”

”Bryter man ned gruppen av utrikesfödda våldtäktsmän var den största andelen, 34,5 procent födda i Mellanöstern eller Nordafrika. 19,1 procent födda i Afrika, exklusive Nordafrika, 15 procent födda i Östeuropa och därefter Asien (exklusive Mellanöstern) och Latinamerika på 14,4 respektive 9,7 procent. Andra variabler var att drygt en tredjedel av våldtäktsmännen var socialbidragstagare med kort utbildning.”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar