torsdag 18 februari 2021

Köper du politiskt grisen i säcken

Politisk positionering

Det är viktigt att ett parti är tydligt med vilket ideologiskt kompass som styr det. Därför har också Utvecklingspartiet demokraterna lagt massor av tid, och lägger massor av tid, för att definiera ett kompass som kan leda ett samhälle och dess människor mot framtida framgångar. Att bara vara ett enfrågeparti duger inte om man vill vara en seriös och trovärdig politisk kraft inom det demokratiska systemet. I en kommun, region, i riksdagen och inom EU finns det massor av frågor som partierna, och dess företrädare, måste ta ställning till som inte hittar sina svar i exakta direktiv från medlemmarna i partiets politiska handlingsprogram. Det är då som det ideologiska kompasset och visionen om framtiden ska kicka in och vägleda partiets företrädare. 

Om liberaler är ombytliga, eftersom det är en ideologi som bygger på en tro om ständiga förändringar, och om respekt för enskilda människor unicitet är det bra eller dåligt? Om liberalism bygger på rätten att så mycket som möjligt gå sin egen väg i livet, vad är då konservatism? Håkan Boström, GP, försöker sig på att beskriva vad konservatism innebär nedan.

"För inte så länge sedan ansågs konservatismen mer eller mindre utdöd som politisk ideologi i Sverige. Men på senare år har någonting hänt. Enligt en undersökning från Demoskop fördubblades andelen svenskar som betecknar sig själva som konservativa, från 11 till 22 procent mellan 2015 och 2019." 

"Under samma period minskade andelen som kallar sig liberaler från 32 till 21 procent. Tittar man närmare på enkätfrågorna visar det sig dock att många av de som nu ser sig som konservativa i hög grad är ett slags högerliberaler som värnar individens frihet från kollektivet, samt är motståndare till statliga påbud och höga skattesatser. Konservatismen har blivit en protestmarkering, men den utgör egentligen ett eget, ganska sofistikerat, tankesystem."

"En central tanke i konservatismen är att människan alltid ingår i ett sammanhang. Människan är bara fri inom ramen för en viss ordning, där hon kan hitta sin plats. Friheten måste så att säga fyllas med ett innehåll. Det handlar inte om att konservatismen förespråkar tvång, däremot slår den vakt om normer, institutioner och hierarkier i samhället – en i traditionell mening borgerlig samhällsordning. Den vänder sig starkt emot normkritik utan att för den skull vilja lagstifta mot rena normbrott. Det är så man ska förstå konservatismens vilja att bevara gamla institutioner och dess motstånd mot snabba samhällsförändringar. Rådande normer och traditioner ger människor mening och identitet. De bör bara förändras långsamt, som ett ekosystem. Konservatismen vill i alla lägen utgå från beprövad erfarenhet."

"Läran har en pessimistisk människosyn som i hög grad är färgad av kristendomen. Människan är ofullkomlig av naturen och förmögen till både onda och goda handlingar. Människans natur är konstant och hon måste kämpa för att uppträda civiliserat. Därför behöver en tydlig moral upprätthållas i samhället och brottslingar straffas. Konservatismen är samtidigt starkt kritisk mot social ingenjörskonst och utopier. Den menar att människor tenderar att övervärdera förnuftets roll, speciellt i sociala och politiska sammanhang. Försök att forma samhället och människan efter ett abstrakt ideal strider mer eller mindre mot hennes natur och riskerar förstöra den spontana ordning som växt fram genom seklen. Radikala förändringar skapar motreaktioner och den kulturella väven bryts ned."

"Socialkonservatismen har ett starkare samhällsengagemang. Den förespråkar både välfärdsstat och en reglerad marknad för att komma till rätta med kapitalismens avarter. De socialkonservativa menar att en allt för stor ojämlikhet, oreglerade marknadskrafter eller storskalighet undergräver de konservativa värdena. Den ser gärna ett samhälle med många småföretagare och lokalt förankrat socialt ansvarstagande. Den är därför inte oreserverat positiv till frihandel. Förvaltarskapstanken är central i ekonomin. Ägande och ansvarstagande hör ihop. Spekulation ska motverkas. Till skillnad från socialdemokrater vill dock inte socialkonservativa använda staten för att främja ”frigörelse” av individen från olika gemenskaper – tvärtom."

"För de konservativa står inte sådant som moral, traditioner och hierarkier i motsättning till pluralism. Tvärt om menar de att dessa värden är en förutsättning för genuina individer och genuin pluralism."

"Från liberalt eller progressivt håll kan man invända att konservatismen tenderar att idealisera en viss form av småborgerlig eller aristokratisk tillvaro, som i själva verket präglas av dubbelmoral, inskränkthet och orättvisor. Det ligger förstås en hel del i den kritiken. Men liberaler gör klokt i att inte avfärda den konservativa tanketraditionen rakt av. Den innehåller visdom som även politiska motståndare bör ta till sig."

"Den berömda liberala kluvenheten handlar i hög grad om att liberalismen i praktiken måste luta sig antingen åt höger eller vänster, och alliera sig antingen med de konservativa eller de progressiva. Liberalismen goda principer måste som regel kompletteras i mötet med verkligheten."

"Sverige har under det senaste halvseklet fjärmat sig väldigt mycket från det konservativa tänkandet. Så mycket många tror att det enbart handlar om bakåtsträvande. Det är beklagligt, inte minst ur intellektuell synpunkt. För det konservativa tänkandet har något att erbjuda alla som inser att världen är komplex, att vår förmåga att behärska den är begränsad och att varje framsteg har en baksida."

https://www.gp.se/ledare/vad-%C3%A4r-egentligen-konservatism-1.41404616

Exempel på riktigt konservativt styrda länder är Saudi-Arabien, även om den nuvarande kronprinsen har påbörjat "reformarbeten". Saudi-Arabien visar tydligt vad konservatism innebär för utvecklingstakten i ett samhälle. Jag vågar till exempel tveklöst säga att företag som inte är djärva och ständigt utmanar hur de ska klara av att vara konkurrenskraftiga går under. Om inte människan i grunden hade haft gener som ständigt vill prova nytt och utmana det gamla kanske vi fortfarande hade varit lemurer. Du vet väl att vi härstammar från lemurer? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar