onsdag 17 februari 2021

Moraliskt förfall

Uselt ledarskap

Under mitt ledarskap för Sveriges Juniorhandelskammare hade vi ett mycket givande projekt tillsammans med dagens Svenskt Näringsliv. Projektet handlade om moral och etik och en ledares självklara ansvar för att säkerställa en hög moral och etik inom sitt ansvarsområde. En del av ett fungerande moral- och etikkompass är att förstå vad rättvisa är. Ett kompass som gör att man förstår hur viktigt det är för de flesta människor att uppleva att det som händer är rättvist. Och att förstå att upplevd rättvisa är viktigt för att hålla ihop ett samhälle utan starka konflikter.

"Människan är en social varelse som gärna lever tillsammans med andra människor. Denna samvaro kan ibland skapa problem varför vi behöver regler och lagar av olika slag. Vår etik eller moral talar om för oss vilka handlingar som anses rätt och vad vi bör eftersträva eller undvika i moraliska situationer. Etik och moral handlar alltså om vad som är gott och ont, rätt och fel. Men det är viktigt att skilja på vad som är rätt och fel enligt juridiska lagar och ur ett etiskt perspektiv. Att något är rätt enligt lagen innebär inte automatiskt att det är rätt enligt etiken." 

https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/etik-och-moral

https://www.uu.se/press/pressmeddelande/?id=1124&na=disputation

https://hrbloggen.se/2015/04/rattvisa-engagemang.html

https://www.prevent.se/arbetsliv/forskning/2015/rattvist-ledarskap-okar-produktiviteten/

Ann-Charlotte Marteus, Expressen, spyr galla i nedan ledare. Var moralen och etiken bland svenskarna bättre förr? Jag vet inte. Det jag vet är att nedan fräckhet är både omoraliskt och oetiskt beteende. Chefer som beter sig på detta sätt, går före i vaccinationsköer och inkluderar sina familjer, är enligt mig olämpliga som chefer. Det minsta som borde hända är att de entledigas från sina uppdrag. Inte minst efter det som enligt länken nedan hänt i Västra Götaland är det dags för naivisterna att inse att vi har för många kriminella och moraliskt förkastliga i vårt land för att missa att planera för att hindra dem. "För många" räcker för att göra oacceptabelt stor skada. Det duger inte längre att tala om att "fusket är obetydligt". Vi har idag för många invånare som inte känner sig som en del av det gemensamma och på tok för många som ser kriminalitet som ett enkelt sätt att tjäna snabba pengar.

"Sverige vimlar av chefspersoner som tränger sig före i vaccinationskön. Många hävdar att endast de själva (och ibland deras släktingar) var i närheten när det upptäcktes att det fanns en slatt vaccin kvar. En socialchef i Stockholmstrakten, född på 60-talet, försvarar sig med att han har diabetes och högt blodtryck. Släng er i väggen, 80-plus-simulanter! Men självklart har fuskarna fått sparken? Nej, inte vad jag har sett. Den vanliga proceduren tycks vara att deras överordnade uttrycker sin bestörtning. Man tillsätter en ”utredning” som kanske, kanske inte, har inslag av kaffe och dopp. Den krassliga 60-talisten blev ”avstängd” i två veckor. Dubbelt sportlov. Hårda bud."


"Men svenska fuskchefer får en klapp på huvudet. Och nu kommer nästa glädjebesked: flera regioner tänker låta dem få dos två inom kort. Varför ska de som felat belönas? Förklaringen, att den första dosen de fick skulle vara bortslösad annars, är nonsens. Vaccinet är inte utrotningshotat. Problemet är att leveranserna dras med barnsjukdomar, så just nu är det brist. Vilket gör idén att belöna fuskarna än mer osmaklig. Ställ dem sist i kön, för bövelen." 


"Andra länder gör lite annorlunda. Spaniens försvarschef fick lämna sin post efter att ha trängt sig till vaccinering. I Kanada flög en kasinomiljonär med fru till en avlägsen del av landet och försökte få vaccin genom att utge sig för att vara motellpersonal. De blev arresterade. I Sverige är det silkesvantarna på. Varför? Beror det på en övertygelse om att fusk och korruption bara sker i andra länder? Medan fuffens i Sverige bara handlar om enskilda stackare som råkade snubbla över en snårig riktlinje. Det är en farligt förvriden självbild, i så fall. Det fuskas ju vilt, på nationella prov och högskoleprov, med bidrag, falska kontrakt och intyg. Daltandet med cheferna skickar signalen att fusk är bagateller på individnivå. Det är fel. Det är en samhällsröta."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/vaccinmyglande-chefer-borde-inte-fa-en-andra-dos/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/granskning-klar-flera-anstallda-fick-vacciin-utabn-att-vara-prioriterade

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/lankar-for-vaccinering-sprids-fel-personer-far-vaccin

Du har väl sett den läskiga filmen Contagion? Vet du vad som händer med cheferna som fuskar med vaccin där? Det vet jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar