måndag 1 februari 2021

Dörrvakterna viktiga

Oändliga kostnader om gränserna är sladdriga

Bidragssystemet och att det offentliga tagit över släkten/klanens roll som sista hjälp vid sjukdom eller arbetslöshet är en ny företeelse. Även i Sverige ur ett långt historiskt perspektiv. Liberala och socialdemokratiska idéer lade grunden för att det idag finns mycket generösa bidragssystem särskilt i Sverige men även i andra delar av Europa.

I en värld där väldigt många människor växer upp i fattiga samhällen blir naturligt generösa bidragssystem en magnet för många av dessa människor som naturligt söker sig en bättre framtid. I ekonomiska termer kan man kalla det rationellt beteende. Detta rationella individuella beteende är en stark orsak till varför vänstern och vissa liberalers syn på migrationspolitiken är oansvarig och ohållbar som mer och mer drabbar alla svenska (inklusive redan invandrade) invånare vi redan har i stort behov av skattebetalarnas stöd i olika former. Om vi bara tar Etiopien och Irak som exempel har de vuxit kraftigt befolkningsmässigt de senaste tjugo åren och de har en kraftig andel mycket unga och arbetslösa invånare.

Gunnar Wetterberg lyfter i Expressen upp hur viktigt det är att vi har ordning och reda i biståndshandläggningen av bidrag i alla dess former. Två problem i sammanhanget är att många av dagens socialsekreterare är mycket oerfarna och Socialtjänstsystemet fortfarande i stort enbart är en rättighetslagstiftning. 

"Det finns en viktig politisk debatt om hur generösa systemen ska vara och vilka kontrollmekanismer som ska byggas in i dem. Men när de besluten väl är fattade måste det utfärdas föreskrifter som gör det möjligt för handläggarna att tillämpa dem. Det är klokt att ge dem tydliga instruktioner om när de ska säga ja och när de ska säga nej. När det gäller svåra gränsdragningar kan det vara värt att samla alla handläggare för att resonera sig fram till gemensamma bedömningar av fingerade fall. Då ökar rättssäkerheten, då blir behandlingen någorlunda lika över landet, och då minskar risken för att systemet utnyttjas och därmed mister legitimitet." 

"De senaste åren har det kommit alarmerande rapporter om grindvakter som utsätts för hot och våld för att se mellan fingrarna och avvika från regelverken. Desto viktigare blir det att det finns tydliga föreskrifter som ger besluten legitimitet och underlättar handläggningen."

"Vi måste ha regler och grindvakter som försvarar välfärdssystemen mot missbruk. Som medborgare ska vi vara tacksamma för att de gör sitt jobb. Att den ekonomiska brottsligheten alltmer systematiskt letar efter och utnyttjar svagheter i systemen för att sko sig gör det än mer angeläget att stärka grindvakternas roll. Alternativet till kontroll och spärregler är att kraftigt sänka ersättningarna, så att det inte blir lika intressant att försöka komma åt dem. Problemet är att sådana sänkningar inte bara hämmar missbrukarna, utan också går ut över dem som faktiskt inte har något annat än ersättningen att ta till." 

"Med ansvarsfulla grindvakter blir skyddsnäten tryggare den dag vi verkligen behöver dem – och då blir det också mer pengar över till sjukvården och gymnasierna, eller till vägar och kultur." 

"Leve socialsekreterarna – det är de som tryggar välfärdssystemen!"  

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/hylla-tjanstemannen-som-vagar-saga-nej/

Svensk demokrati imponerar inte! I väldigt många demokratiska länder ges invånarna minst chansen att vart annat år göra sin röst hörd i allmänna val. I Sverige får vi regelmässigt bara göra det vart fjärde år. Precis som i många andra länder borde vi separera på kommunval och riksdagsval. Demokratin skulle stärkas och fler invånare i Sverige skulle fatta att vi har olika val med olika företrädare. Det är fortfarande oklokt många som röstar på ett parti istället för på politiken partierna erbjuder i de olika demokratiska arenorna och dess företrädare. I alla val 2022 hoppas jag väljarna inser att man måste rösta på partier som inte står för en migrationspolitik som Miljöpartiet. Om dagens farliga migrationspolitik får fortsätta att råda efter år 2022 går Sverige ner sig på tok för djupt i samhällsproblem. Då kommer Sverige att i mycket högre grad råka ut för destruktiv ”brain-drain”. MP, C och V måste hållas långt borta ifrån att få påverka migrationspolitiken! 

MPs nya språkrör är tydlig med att hon vill att deras naiva politik ska få ännu mer genomslag inom alla politiska sakområden. Det är klart att hon tycker det. Det ska hon tycka. För alla 96 procent av oss svenskar som inte tycker det måste det stoppas. MP ska aldrig vara i verklig maktposition. 

Gunnar Wetterberg beskriver också i Expressen väl hur illa det blir när också politiken beställer utredningsresultat. Det är självklart en sjuk ordning. Januariavtalet måste falla, MP åker förhoppningsvis ur Sveriges riksdag och senast efter 2022 måste det finnas en majoritet för att svensk migrationspolitik är inriktad på förmåga att vara självförsörjande samt på en mycket bättre integrationspolitik. 

"Sug på den! ”Alla ’och’ bör bytas mot ’eller’ och vice versa.” Kan en gammal professor i civilrätt – för det är Håstad också – bli mer förintande? Utredningen om strandskyddet är en Jök-unge, en av de utredningar som kommit ur januariavtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna. Det var redan från början givet vad den skulle komma fram till, uppgiften var bara att ta reda på hur det skulle göras." 

Möjligen är nu Liberalerna trots sin rörighet en viktig grindvakt mot att återigen öppna svenska gränser på vid gavel. Vi får se. Att de lämnar Januariavtalet är deras enda överlevnadschans. Oavsett om de överlever eller ej visar Sabuni att hon bryr sig om dem hon ska företräda, de som har rätt att leva i Sverige, om de säger STOPP för V, C, MP och S förslag till "ny" migrationspolitik.

"Kritik mot regeringens förslag har också kommit från myndighetshåll. Migrationsverket har i sitt remissvar slagit fast att den nya mer generösa skyddsgrunden kan komma att omfatta ”fler grupper än de som det syftar till att omfatta”." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar