Varför så många politiker?
Det är inte länge sedan som det var mycket färre heltidspolitiker än idag och samtidigt väldigt många färre offentliga tjänstemän. Håll med om att det är lite intressant att antalet heltidspolitiker ökat samtidigt som det blivit massor av fler tjänstemän som ska vara experter på allt möjligt. Förutom att antalet heltidsavlönade politiker och tjänstemän exploderat jämfört med till exempel 1960-talet så har också antalet lobbyister exploderat. Efter 1990-tals krisen bröts den tidigare kraftiga ökningen av den offentliga sektorn. Under många år efter 90-tals krisen var sysselsättningsökningen kopplad till den privata sektorn. Till delar beroende av att tidigare offentliga monopol öppnades upp för privata leverantörer. Sedan MPs intåg i regeringen ökar dock den offentliga sektorn igen. Att vi har för få poliser, sjukvårdspersonal och lärare vet vi. Det byråkratiska Sverige växer sig allt starkare. Håll med om att det också är intressant att allt sedan antalet politiker och tjänstemän ökat kraftigt har också svensk ekonomi relativt andra utvecklade länder kraftigt försvagats. Men varför allt fler heltidsarvoderade politiker i ljuset av denna utveckling? I synnerhet politiker som saknar ordentlig arbetslivserfarenhet. Lars O Ericsson, styrelseledamot i Utvecklingspartiet demokraterna, lyfter idag i en insändare i UNT att det inte är rimligt med dessa kraftigt ökande politikerkostnader. Särskilt inte i ljuset av alla enorma administrativa resurser som finns inom offentlig sektor.
"Det är inte rimligt att Vänsterpartiet får extra kommunalrådspost och mer resurs för politiska sekreterare! Det är heller inte rimligt att Miljöpartiet och Liberalerna har två kommunalråd! Antalet kommunalråd blir nu minst 12 stycken. År 1991 minskade de borgerliga partierna antalet kommunalråd i Uppsala från 7 till 5 i samband med att kommunens ekonomi sanerades. Att det nu blir hela 12 kommunalråd undrar jag till vilken nytta för skattebetalarna i kommunen det är? Angående ytterligare kostnader för extra kommunalråd och politisk sekreterare så handlar det om miljoner fram till valet nästa år. Pengar som gladeligen behövts till exempel inom äldreomsorgen som Vänsterpartiet säger sig värna om. Vänsterpartiet och privatiseringsförslag kontra kommunal regi inom t.ex äldreomsorgen. V tycker att allt ska drivas av det offentliga och att invånarna kan beskattas mycket mer. Vår politik ger bättre omsorg och vård till behövande utan Vänsterns ständiga skattehöjningar."
"S-L-MP har indirekt köpt Vänsterpartiets stöd trots att V själva ofta hävdat att de är ett oppositionsparti. Vänsterpartiet har lyckats i förhandlingarna och fått mer politiska resurser och jag undrar till vilken nytta det är för skattebetalarna i kommunen?"
https://unt.se/asikt/insandare/artikel/for-manga-kommunalrad/rgq1407l
Karin Pihl, GP, skriver klokt om hur vår demokrati visar sig allt svagare samtidigt som vi har allt fler broilerpolitiker. Kan det finnas ett samband mellan utvecklingen med broilerpolitiker och en allt svagare demokrati? Absolut. Eftersom många av dessa så kallade broilers saknar relevant livserfarenhet har de inte värdefulla referensramar som gör dem bättre rustade för att värdera till exempel alla lobbyisters påverkansoperationer.
"Det är de heltidsarvoderade politikernas uppgift att driva stadens intressen gentemot stat och regering, skriver Socialdemokraterna i sitt svar. Demokraterna tycker att staden behöver fokusera på sitt kärnuppdrag. Vänsterpartiet vill inte göda en lobbyistkultur. Sverigedemokraterna anser att det räcker med att ha politiker på plats i riksdagen."
"Vi bevittnar nu ett av alla bevis för folkrörelsedemokratins förfall. De politiska partierna är försvagade. Att Josefson inte känner att ett telefonsamtal till M-ledaren eller ett snack med riksdagsledamöterna på Göteborgsbänken är det naturliga sättet att påverka rikspolitiken – utan att han i stället känner ett behov att anlita en proffs-kommunikatör för att sköta det jobbet – är talande."
"De borgerliga har dock rätt i en sak. Det blir allt vanligare att kommuner och regioner anlitar lobbyister för att föra sin talan mot riksdag, regering och i EU. Västra Götalandsregionen har exempelvis en lobbyist på plats i Stockholm. Göteborgs kommun har redan lobbyister i Bryssel. En del av det offentliga lobbar mot en annan del av det offentliga."
"I dag finns mellan 2000 och 3000 sådana yrkespersoner i Sverige, enligt statsvetarprofessorn Bo Rothstein som forskat om fenomenet. ”Det är svårt att se det som något annat än ett underkännande av den representativa demokratin”, sa han i en TT-intervju (22/2 2020). Slutsatsen är att trenden skapar en ökad distans mellan väljarkåren och politikerna. Lobbyisterna har inte samma känsla av lojalitet till det demokratiska uppdraget. Lobbyisten behöver inte stå till svars inför några väljare."
"Om det är nödvändigt att anlita lobbyister, vad ska vi då med kommunens riksdagsledamöter till? Tanken med en geografisk mandatfördelning är att hela landet ska representeras i riksdagen."
"Politikerna kanske inte ser det själva, men genom att hävda att ett lobbykontor med tjänstemän som är proffs på att snacka för sig är avgörande för Göteborgs nationella inflytande undergräver de också sin egen ställning."
https://www.gp.se/ledare/proffslobbyister-ska-inte-ers%C3%A4tta-folkvalda-1.41324770
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar