måndag 8 februari 2021

Slöseri i mängder

Klokare ledarskap

Vi behöver offentliga ledare som inte hanterar ”andras pengar” vårdslöst. Vi behöver politiska ledare som fattar att det är ”våra pengar” de förvaltar. Våra pengar som ska ge bästa möjliga samhällsavkastning både kort- och långsiktigt. Politiska ledare som fattar att de ska se till så att all offentligt finansierad verksamhet levererar rimlig kvalitet och effektivitet för alla pengar som finansierar verksamheterna. Politiska ledare som självklart har nolltolerans mot tjänstemän som är korrupta eller som gång efter gång misslyckas att uppnå rimligt uppsatta mål med en verksamhet. Tro mig, vi har många kloka och erfarna invånare runt om Sverige med dessa förmågor att leda vårt gemensamma mycket bättre än nu. Det är dags att alla med rösträtt bättre börjar inse det. Vi har alla ett ansvar att försöka motivera dessa personer att bli våra politiska företrädare och bidra till att just vår framtid kan bli väldigt positiv. Det går, men som i alla sammanhang kräver det tillräckligt kompetens bland dem som ska leda.

Bland annat ineffektiviteten och slöseriet kopplat till våra bidragssystem är en ekonomisk misshushållning av gigantiska mått i det befolkningsmässigt lilla landet Sverige. Hur kan vi invånare acceptera denna misshushållning av våra gemensamma tillgångar? Hur kan vi acceptera så dåliga förbättringsresultat för alla miljarders miljarder vi trycker in i bidragssystemen? Josefin Utas, Expressen, har helt rätt! Du har en skyldighet att inse det. Du har en skyldighet mot kommande generationer att rösta fram politiska alternativ som visar hur de radikalt vill förändra, reformera, bidragssystemet för att minska alla missbruk och för att öka förbättringsresultaten vi ska kunna förvänta oss för alla årliga bidragsmiljarder.

"När pengar, som är tänkta att hjälpa och stötta människor som har det svårt eller mår dåligt, hamnar i fel fickor innebär det förstås ett stort svek både mot dem som har rätt till stöd genom dessa system och mot dem som betalat in pengarna i form av skatt."

"Några exempel på stödsystem inom vilka välfärdsfusket finns är lönebidrag, nystartsjobb, assistansersättning och sjukersättning. Inte sällan är fusket del av avancerade upplägg och en del av den organiserade brottsligheten. Skenanställningar i företag, falska arbetstillstånd, fusk med folkbokföring och samordningsnummer används för att mjölka våra gemensamma system på pengar."

"Årets värsta slöseri pekar på ett viktigt problem: Det är lätt för politiska makthavare att skryta om nya generösa bidrag, stöd och projektpengar. Men om systemen för utdelning av dem är utformade på ett så bristfälligt sätt att bedragare ges fri tillgång till systemen är det inte någon välgärning för Sverige. Det urholkar förtroendet för systemen, för de politiskt ansvariga och minskar incitamentet för att betala skatt överhuvudtaget."

"En radikal förändring måste till. De stora transfereringssystemen och kostnaden för dessa är vad som skiljer Sverige från andra jämförbara länder och är huvudorsaken till Sveriges jämförelsevis höga skatter. Hur väl de fungerar måste prioriteras av de politiskt ansvariga. Svenska folkets ilska över att så inte sker har tydliggjorts genom vår omröstning om Årets värsta slöseri. Jag kan bara hoppas att signalen når våra folkvalda."

https://www.expressen.se/debatt/omrostningen-klar-har-ar-varsta-skattesloseriet/

Du som vill bli mer engagerad att bidra till att minska allt slöseri inom offentligt styrda verksamheter kan med fördel läsa Elin Håsäthers och Emma Johanssons uppsats som bifogas nedan. Jag kan bekräfta att väldigt mycket av de brister som Elin och Emma lyfter fram i sin uppsats stämmer. Om man har den insikten förstår man också att det finns massor av miljarder runt om i det offentliga Sverige som kan användas mycket klokare än nu. Om du söker ett parti som bland annat har fokus på att stoppa så mycket slöseri som möjligt är Utvecklingspartiet demokraterna ett bra alternativ.

"Syftet inom den offentliga sektorn i Sverige är att allokera skattemedel på ett effektivt sätt. Trots detta förekommer ändå avvikelser vilka uppstår på grund av bristande budgetstyrning. Syftet med studien är därför att granska om ett slösaktigt beteende förekommer inom offentlig sektor och vad det beror på. Offentlig sektor präglas av inkrementell budgetering, vilket i många fall bidrar till att det slösas i slutet av en budgetperiod i rädsla att få mindre nästkommande år." 

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1228313/FULLTEXT01.pdf

Och i Uppsala kommun förstår förhoppningsvis nu de flesta invånare att kommunen har ett vänsterstyre. Pinsamt att följa hur vänsterstyret under lång tid begår lagtexts och nu får Vänsterpartiet ytterligare kostnadsdrivande skattefinansierade arvoden för mer kommunalrådsuppdrag och mer resurser till politiska sekreterare. Mycket bra av Gunnar Hedberg att ryta ifrån även om vänstergänget struntar i det. Usch! Slöseriet fortsätter. Uppsalaborna har i Utvecklingspartiet demokraterna en stor chans att välja en mycket positivare väg framåt för Uppsala kommun och region Uppsala. 

https://unt.se/nyheter/artikel/pa-kant-till-korruption--strid-om-vs-inflytande/rm6g67mj



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar