lördag 6 februari 2021

Ensamhet i trängseln

Fullt med människor och ändå ensam

300.000 i Sverige lever tydligen extremt ensamma. Hur många av dessa är socialt isolerade jämfört med att känslomässigt känna sig ensam. 300.000 människor är många människor men 3% är inte så mycket i det stora hela. Hur ensam får man vara i ett land där djur enligt lag inte får vara ensamma under särskilt många timmar? Hur många av de uppskattade 300.000 ensamma i Sverige är ofrivilligt ensamma? I ett samhälle med snart EUs högsta arbetslöshet borde det finns flera sätt på vilka vi bättre kan inkludera alla ensamma i vårt samhälle. Bland alla långtidsarbetslösa och bland våra äldsta invånare finns flest ofrivilligt ensamma. Uppdrag gransknings, SVT, reportage nedan är sevärt. Tesanovic Bodde i Sveriges mest tätbefolkade stad, Stockholm, ändå var han så ensam.

"En man hittas död i sitt hem efter att ha varit avliden i nästan fyra år. Han kommer att bli en symbol för ensamhet i Sverige. Men vem var han - och hur kunde han försvinna utan att någon reagerade?"

https://www.svtplay.se/video/29997666/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-stockholms-ensammaste-man

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/?gclid=CjwKCAiAsOmABhAwEiwAEBR0ZsHYXTt-6Mg0MeuSSesscKk-JHN5aMDvKgy_eSsfJS1RCXaLxtbcihoCTn8QAvD_BwE

Som jag skrivit om förr är det sjukt att vi accepterar att människor som inte vill vara ensamma månad efter månad lever helt ensamma samtidigt som vi har lagar som förbjuder att djur inte får vara ensamma. Med tanke på att vi har väldigt många långtidsarbetslösa (vissa bland de 300.000) finns enkla sätt för att försöka matcha människor med mycket tillgänglig tid med varandra. 

https://www.doggy.se/kopa-hund/hundagare/lamna-ensam/

https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/890240-lange-lamna-husdjur-ensamma

https://www.djurskydd.org/lamna-inte-djuren-ensamma-semestern/

På grund av en ansvarslös migrationspolitik, och en misslyckad integrationspolitik, har också Uppsala och andra samhällen i Sverige allt fler hemlösa. Det är bara en av många indikatorer på ett samhälle påväg in att bli som många andra där det finns en stor andel invånare som är fattiga. Det kan vissa tycka inte spelar någon roll. Särskilt några bland dem som har bekvämt mycket tillgångar och säkra inkomster. Jag törs garantera att många av dessa personer aldrig varit en längre tid i samhällen där minst en tredjedel lever i fattigdom. Jag vill inte ha mitt hemma på det sättet. Det är inget attraktivt hemma även om jag skulle kunna tillhöra dem som lever bakom höga murar och inte direkt lider av fattigdomens konsekvenser. Jag vill  inte leva i den minskade trygghet och ofrihet som den miljön bjuder på. Jag anser att det är djupt orättvist mot människor som inte bett om att bli födda in i "fel" social sammanhang och inte ska ha en god chans att genom studier och hårt arbete få det mycket bättre. Tesanovic kom från ett fattigt Bosnien för att svensk industri behövde arbetskraft. Tesanovic arbetade och var självförsörjande samtidigt som han bidrog till svensk konkurrenskraft. Svensk invandring måste förutom det solidariska ansvar vi har för kvotflyktingar idag enbart handla om självförsörjande invandring. Allt annat är en galen prioritering tills vi mycket bättre lyckas med integrationen. Tesanovic gjorde rätt för sig och uppenbarligen hade han en pension som gjorde att det gick nästan fyra år innan man insåg att han avlidit i sin lägenhet. Nästan fyra års intäkter och autogirerade betalningar av boendets kostnader. 

Statsmissionen vittnar gärna om att mängden hemlösa i Sverige kraftigt ökar. Allt fler ensamma har inte ens ett hem att dö i längre. Jag hoppas att Sabuni nu bryter Januariöverenskommelsen och bidrar till att Sverige fort får en ansvarsfull migrationspolitik. Den politiken påverkar allt i Sverige. Inte minst i Uppsala.

https://www.stadsmissionen.se/sites/default/files/2020-12/Stadsmissionen_Hemlos2020.pdf

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/sabuni-vi-lamnar-januariavtalet-om-inte-lofven-backar

https://www.expressen.se/nyheter/nyamko-sabunis-kritik-mot-lofven-och-loof/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar