Omtag nödvändiga i ÖP
Nu finns många anledningar för alla seriösa kommunpolitiker att verka för ett ordentligt omtag kopplat till sin kommuns översiktsplan. Översiktsplanen, ÖP, ska beskriva hur kommunen planerar att byggas ut. Mycket av det som sker i en kommun är kopplat till lagkrav. Det politiska ansvaret lokalt är i de sammanhangen att se till så att de uppgifterna sköts professionellt och att alla skattepengar ger maximalt värde inom till exempel skola, äldreomsorg och sjukvården. Det enda politiska område där den lokala politiken har väldigt stor egen makt är inom byggpolitiken. Därför är det den enskilt största lokala frågan i alla kommuner. Det förstår inte alla invånare eftersom Sverige har den dåliga ordningen att riksdagen och kommunerna har samma valdag. ”Bara” pandemins kraftiga effekter på våra beteendemönster gör att behovet av en stor omprövning av ÖP är viktig. Gör om! Gör rätt! Den uppmaningen har sällan varit viktigare än nu för samhällen som har ambitionen att i framtiden kunna erbjuda sina invånare ett blomstrande närmiljö fullt av individuella möjligheter att försörja sig, utvecklas och roa sig. Adam Cwejman, GP, skriver mycket läsvärt om att "spelet är ändrat". Uppsala kan mycket bättre än nu, mycket bättre! Sverige kan mycket bättre än nu, mycket bättre!
”Men vi kommer aldrig återvända till det som varit. Det nya normala kommer vara något annat. Vissa förändringar som skett under pandemin, exempelvis hemarbete och näthandelns expansion, kommer till stor del bibehållas. Det gick tydligen bra för kontorsarbetare att jobba hemifrån, i alla fall delvis.”
”Världen efter pandemin är en annorlunda värld med nya beteende- och rörelsemönster. I Storbritannien har exempelvis industrin tillverkningen av små friggebodar ökat med över hundra procent det senaste halvåret. Britterna flyttar ut hemmakontoren till trädgården. ”
”Varför ska stora företag ha kontorsplatser för samtliga anställda när en del jobbar mer effektivt hemifrån samtidigt som man drar in på dyra hyreskostnader? Hur kan dyra och tidskrävande affärsresor motiveras när högupplösta videomöten enkelt sänker kostnaderna till nära noll?”
”Mycket av det som mest var teoretisk spekulation om kostnadsvinster innan pandemin har nu prövats i skarpt läge. Och det gick ju.”
”Vi kommer garanterat återvända till våra restauranger, krogar, affärer, biografer och fotbollsmatcher. Men andra beteenden har förändrats. Det här innebär att det politiska beslutsfattandet i en rad frågor måste anpassa sig till denna nya verklighet. Det går inte att fatta beslut rörande exempelvis stadsplanering som om datumet var 1 februari 2020.”
” Inget sätt att bygga en stad är förstås helt framtidssäkert. Men det finns sätt att försäkra sig mot förändringar som de vi upplevt under det gångna året.
Ska man hitta goda exempel måste man först förstå de dåliga: Ett shoppingcenter är väldigt statiskt. Det är svårt att bygga om butikslokaler till skolor, föreningslokaler eller bostäder. Byggnaden har egentligen bara ett användningsområde. Det ser dessutom väldigt konstigt/lätt spöklikt ut om det inte är fullbelagt. Halvt övergivna shoppingcenter innebär i regel en snabbt nedåtgående spiral för hela närområdet.”
” Hus och stadsdelar byter inte lika snabbt beteende som människor. Därför bör de byggas för att klara en snabb omställning. Som tur är så är den gamla slutna kvartersstaden redan som gjord för det.”
https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-bygger-man-en-stad-efter-pandemin-1.40795633
https://sverigesradio.se/artikel/tag-togs-ur-trafik-tal-inte-kylan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar