onsdag 3 februari 2021

Ättestupan

Den som spar hen har

Vad händer för dem som inte sparat i sitt boende, i aktier, i extra pensionsavsättningar och på andra sätt som säkerställt en buffert utöver den förväntade grundpensionen? 

Generation Z kanske inte har något annat val än att återinföra ättestupan för att inte stora delar av Sveriges befolkning ska dras ner i fattigdomsträsket? Har ättestupan verkligen funnits i vår del av världen? Tydligen inte.

"På flera platser i Sverige finns det branta klippor eller stup som påstås ha fungerat som ättestupor i äldre tid. Där ska med andra ord gamla människor ha kastats ut mot en säker död då de blivit så gamla och sjuka att de utgjorde en belastning för lokalsamhället. I själva verket finns det inga belägg för att våra förfäder – varken i Sverige eller på annat håll – verkligen var så hjärtlösa mot sina gamlingar. Platser som påstås ha fungerat som ättestupor finns i flera länder, men har aldrig kunnat beläggas varken genom skriftliga källor eller arkeologiska fynd." 

https://www.pewsocialtrends.org/essay/on-the-cusp-of-adulthood-and-facing-an-uncertain-future-what-we-know-about-gen-z-so-far/

https://popularhistoria.se/samhalle/har-attestupor-existerat

Jöran Rubensson, tidigare ordförande för Sveriges pensionärers riksförbund fick nyligen en läsvärd artikel publicerad i Expressen. En artikel om att det svenska pensionssystemet har stora brister. 

"För många politiker är vårt pensionssystem från 1990-talet fortfarande det gyllene snitt som man ömt värnar. Men när den allmänna pensionen inte längre ger utlovade cirka 60 procent av tidigare lön utan snarare 50 procent, halkar det svenska pensionssystemet allt längre ner i världsrankingen efter att ha befunnit sig på en fjärdeplats. När den globala kapitalförvaltaren Natixis rankar villkoren för vad olika pensionssystem i dag levererar till pensionärerna, hamnar Sverige först på elfte plats bland drygt fyrtio av världens utvecklade ekonomier. I världstoppen ligger Island, Schweiz och Norge." 

"Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi beklagar naturligtvis pensionssystemets brister när så många på ålderns höst drabbas av låga pensioner. Som kompensation har riksdagen därför beslutat att personer som arbetat hela livet, men har låg pension, ska få ett tillfälligt ”inkomstpensionstillägg” på högst 600 kr per månad eller högst cirka 5 procent från september 2021. Drygt hälften av landets pensionärer över 65 år beräknas ha rätt till tillägget, vilket i sig är en svidande kritik mot vårt underpresterande pensionssystem."

"Ett pensionssystem som inte håller vad det lovar och som ständigt måste lappas och lagas riskerar förr eller senare att kollapsa. Om det ska undvikas är det hög tid att sätta rimliga pensioner i centrum för den politiska debatten och låta alla partier behandla frågan i riksdagen. Pensionsgruppen med sex riksdagspartier bör därmed avskaffas och en utredning tillsättas med uppgift att göra en genomgripande översyn av det allmänna pensionssystemet. Utgångspunkten måste då vara att skapa ett pensionssystem som kan leverera pensioner som det går att leva på, utan att ge avkall på kravet om långsiktig hållbarhet." 

https://www.expressen.se/debatt/politikerna-ser-pa-nar-pensionssystemet-kollapsar/

Det svenska pensionssystemet har inte minst kraftigt försvagats genom en ansvarslös migrationspolitik och en misslyckad integrationspolitik. Så behöver det självklart inte vara om vi inte är så naiva, jämfört med alla andra länder, att man enkelt får en massa rättigheter i Sverige. Inte minst rätten till en garantipension även om man aldrig bidragit med en enda krona in i pensionssystemet. Och hur rimligt är det att lågavlönade människor som arbetat i över 40 år, och varit självförsörjande, får en pension som är omöjlig att leva på idag? Inte rimligt alls om du frågar mig.

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2019/12/sou-201953/

Det minsta den dysfunktionella riksdagen kan göra för att göra lite nytta för generation Z, och för människor i behov av en anständig grundpension, är att hörsamma en stor majoritet svenskar som under ordnade former vill införa möjligheten till medicinsk dödshjälp. Hur hänger det ihop? Vi är många som under mycket reglerade former vill ha möjlighet till aktiv medicinsk dödshjälp när de dagliga kroppssmärtorna är fruktansvärda eller vi bara är ”hjärndöda” långt ifrån ett meningsfullt liv och boende på en institution. Självklart ska denna möjlighet finnas oavsett ålder. Resultatet blir att många människors fruktansvärda lidande får ett slut samtidigt som begränsade resurser istället kan läggas på att försöka säkra pensioner som människor kan leva på. Win/win som man brukar säga. Win för den som slipper att kraftigt lida. Win för dem som behöver lite högre pensioner för att kunna leva ett meningsfullt liv. Är detta möjligen äntligen argumenten som får riksdagen att göra medicinsk dödshjälp möjlig? Ta gärna del av nedan artiklar. Många är skrivna av läkare. 

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/09/majoritet-var-positiv-till-frivillig-dodshjalp/

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2017/11/hallbara-argument-bade-for-och-emot-dodshjalp/

https://www.svt.se/opinion/article3171001.svt

https://www.svt.se/opinion/article3153640.svt

https://www.svt.se/opinion/article2899992.svt

https://timbro.se/valfard/lat-mig-ga-en-rapport-om-hur-dodshjalp-bor-inforas-sverige/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar