söndag 31 januari 2021

Invandrarlandet

Ett arv av framgångsrik invandring

I alla tider har människor fått klara sig själva, eller ha en arbetsgivare som betalar för en tryggare tillvaro. Så är det fortfarande i många länder runt om på vår jord. Dagens extremt generösa situation för alla i Sverige är en parantes även i Sveriges historia. En ohållbar parantes.

Adam Cwejman, GP, skriver intressant om hur invandrare integreras i ett nytt samhälle. Han missar dock en stor skillnad mellan svenskar som utvandrade till USA och arbetslösa invandrare som kommit till Sverige. Svenskarna som invandrade till USA fick 0 i bidrag från de amerikanska skattebetalarna. Bidragen i Sverige är massiva och mycket långvariga. Rent kulturellt ses vi som ”dumma i huvudet” av många som betraktar oss. Och även av många invandrare i Sverige. 

”Slutsatsen är denna: Det finns ett tydligt samband mellan att nyanlända får jobb och att personer ur samma invandrade grupp redan är etablerade som företagare. Huruvida personer ur andra utrikesfödda grupper eller infödda är företagare tycks spela mindre roll för den invandrade gruppen. Det är landsmännen som är avgörande.”

”Vad säger allt det här oss? Kultur och socialt kapital, det vill säga färdigheter och kunskaper som förmedlas mellan generationerna och inom gruppen är oerhört viktigt och inte sällan ett underskattat fenomen.”

”Svenskarna i USA hade, i snitt, lägre utbildning än gemene amerikan när de kom till USA. Men andra och tredje generationen var ofta bättre utbildad än snittbefolkningen. Stegen upp i samhällsstegen gick snabbt. Det verkar inte ha påverkats nämnvärt av att svenskarna höll sig till varandra, det vill säga i viss mån var segregerade från den omgivande befolkningen.”

”Människor inom en grupp för vidare erfarenheter, kunskaper och seder till andra nyanlända. Omvänt kan en grupp som saknar vissa kontakter och erfarenheter i sin tur hämma möjligheterna för personer ur samma grupp som kommer senare. Så cementeras ojämlikheter bland invandrare och fortplantas till kommande generationer.”

”Det här är både goda och dåliga nyheter. Goda, för att det verkar som att vissa invandrargrupper kommer klara sig bra, kanske till och med bättre än majoritetsbefolkningen, trots segregation och verkningslös integrationspolitik.”

”Dåliga nyheter för att vissa invandrargrupper, på grund av dåligt utgångsläge eller initialt lågt socialt kapital oavsett åtgärder kommer klara sig sämre - oaktat jämlikhetsskapande åtgärder. Det är ett underläge som kan hålla i sig i decennier, om inte ännu längre.”

https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-klarade-sig-de-svenska-invandrarna-1.39655421

Grunden för svenskt välstånd byggdes innan vi hade någon demokrati värd namnet. Och innan många svenskar var bortskämda och kände efter för mycket samt lätt kände sig kränkta. Grunden lades sista hälften av 1800-talet och under 1900-talets början. Betänk att det bara är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Den här månaden skulle min morfar ha fyllt 99 år. Det är nästan ofattbart vilken utveckling han fick vara med om.

Sedan 70-talet har svensk köpkraft i världen försvagats. Sedan 90-talet ökar de sociala klyftorna åter igen i Sverige och BNP per capita i Sverige utvecklas allt sämre. Demokrati är ingen garant för att ett samhälles alla invånare ska få det bättre. Det får vi bara om vi väljer erfarna och ansvarsfulla politiska företrädare, om vi driver en ansvarsfull migrationspolitik, om vi matchar rättigheter med skyldigheter och om vi har politiska företrädare som fattar att ett blomstrande näringsliv finns goda chanser till en ljus framtid. Ett generellt välståndsbygge förutsätter ovan demokratiska företrädare för oss invånare. Om vi vill säkra en positiv framtid måste vi hjälpas åt att uppmuntra många fler kompetenta, erfarna och ansvarsfulla att företräda vårt gemensamt bästa. 

Invandring har i alla tider varit av stort positivt värde för Sveriges utveckling. De stora invandringsproblemen nu är ett historiskt undantag och enbart ett resultat av för generösa bidragssystem och en ansvarslös migrationspolitik. Under hela min tid som politiskt engagerad har jag tydligt stått för behov av ett mycket förändrat bidragssystem, en hållbar migrationspolitik och en aktivare integrationspolitik. Och alltid har jag varit tydlig med att den dåliga migrations- och integrationspolitiken inte är invandrarnas fel! Det är de ansvariga politikernas fel. Gör om! Gör rätt! Massor av invandrare till Sverige har under tusentals år gjort stor positiv nytta för utvecklingen av vår del av världen. Så kommer det att fortsätta att vara om vår del av världen ska blomstra. Men, migrations- och integrationspolitiken måste vara mycket klokare och bättre än de senaste 30 åren!

Precis som jag tycker Anna Dahlberg, Expressen, att småpartier som Miljöpartiet inte ska tillåtas få förstöra så mycket som nu. Det är inte demokratiskt acceptabelt att politikers maktspel leder till liknande idioti. Ansvarsfulla partier måste kunna lösa ut sakfrågor där det finns en stor demokratisk majoritet. Det gör det i Sverige för en ur svenska perspektiv sett ansvarsfullare migrationspolitik.

 Återigen visar det sig att det lilla fyraprocentspartiet Miljöpartiet har fått ett avgörande inflytande över politikens inriktning, precis som de gröna har haft under hela det senaste decenniet.”

 Det vore intressant att någon gång höra MP redogöra för vilka grupper som man anser ska lämna landet, med tvång om så krävs. Det skulle nog bli ganska tyst. Det är orimligt att låta ett sådant parti utöva så stort inflytande över migrationspolitiken.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar