lördag 30 januari 2021

Skampålen

Trots dålig politik och stora Covid-19 problem

Ord kan försätta berg. Kan det vara så? I Bibeln förmedlas till exempel att "tron kan försätta berg". Onekligen har tro och starka visioner som bärs av människor en enorm kraft att få dem att förverkliga sina ambitioner. Man kan vända på resonemanget och säga att den som inte har en tro på det man gör och som saknar målbilder för sina ambitioner definitivt inte kan nå dit. Att tro på något, och att ha en tydlig målbild, räcker dock inte för att lyckas. De som vill lyckas med något måste också kämpa hårt för att det ska ha en chans att bli verklighet. Det finns inga enkla vägar mot framgång. 

Uppsala har många fördelar att bättre utnyttja för att säkerställa framtida konkurrenskraft. Att fokusera på att klara framtida konkurrenskraft borde alltid vara självklart för politiska ledningar runt om på vår jord. Vår mänskliga historia är full av exempel på att bara samhällen som har en hög bildningsnivå och ett blomstrande näringsliv också, i jämförelse med andra samhällen, kan erbjuda alla sina invånare ett gott liv fullt av möjligheter. 

Jag tror att Uppsala har stora möjligheter att under lång tid framöver vara ett samhälle där konkurrenskraftig utbildning levererar invånare som starkt kan bidra till vårt framtida välstånd. Jag tror också att Uppsalas näringsliv kraftigt kan stärkas genom ett mycket aktivare politiskt arbete för att bättre understödja våra ambitiösa företagares arbete och för att attrahera nya värdefulla företagsetableringar till just vårt samhälle. Utan en massa skattesubventioner. Visionen om ett Uppsala som är ännu mer kunskaps fyllt med globalt konkurrenskraftiga invånare är inte ouppnåeligt. Visionen om ett Uppsala som har ett betydligt starkare lokalt näringsliv än idag är inte heller ouppnåeligt. Det kräver dock ett kompetent och tydligt politiskt ledarskap som lägger alla timmar som krävs för att bidra till att det blir verklighet. Det krävs. Ett starkt kunskaps- och näringslivs samhälle innebär att alla delar av vårt samhälle får mycket bättre förutsättningar till ett bra liv.

Med ett politiskt ledarskap som förstår hur man kan skapa denna framtid finns det gott om framtidshopp. Nedan artikel i UNT, och Uppsalas ranking i Svenskt Näringslivs ranking av företagarvänliga kommuner, visar tydligt att vi idag saknar det ledarskapet. Företagaren Persson nedan exemplifierar också många möjliga jobb för invånare som inte har krävande utbildningar eller som bara vill ha relativt enkla jobb som ger ok ersättningar. Även i Uppsala har vi ett stort behov av liknande jobb. Det är pinsamt att Uppsala rankas 212 av 290 kommuner i Sverige. Allt över plats 100 får representera en skampåle. I denna politiska miljö är det positivt att många företag trots det dåliga politiska ledarskapet och Covid-19 kämpar på framgångsrikt. 

"Markförutsättningar är en anledning, men även Jan Perssons tidigare kontakter med kommunen spelar in.

– Det är löften som inte har hållits, det har varit långbänkar och det har också känts som att kommunen inte har varit intresserad.


Och han är inte ensam om att ifrågasätta Uppsalas företagsklimat, flera företagare har hört av sig till Jan Persson med frågan om han har lokaler på annat håll dit företag kan flytta.  Deras synpunkter får delvis stöd i  Svenskt näringslivs årliga företagsklimatundersökning, där Uppsala radat upp blygsamma placeringeringar i tiotalet år. Förra året hamnade Uppsala på plats 212 av 290 kommuner."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/storforetagaren-ger-uppsala-en-spark-i-baken

https://www.svensktnaringsliv.se/sakomraden/lokalt-foretagsklimat/

Under min tid som folklig representant inom det offentliga systemet har jag alltid varit mån om en politik som är näringslivsvänlig. Det tjänar alla i samhället på. Som en del av detta engagemang har jag också alltid varit tydlig med, och motionerat om, att partier som mer än andra säger sig måna om ett gott näringslivsklimat också tydligt måste stå upp för att oseriösa och kriminella verksamheter i företagsform kraftigt ska bekämpas. Att det tyvärr inte är självklart för flera av dessa partier är skadligt för den allra största delen av vårt näringsliv och dess företagare som är seriösa och arbetar inom lagens ramar. Jag håller med Expressens ledare om att Svenskt Näringsliv får underkänt i hur de hjälper till att bekämpa näringslivets avarter.

"Sverige har rasat från 19:e till 46:e plats i det index som mäter ekonomisk frihet i världen. Den främsta anledningen är att företagare i allt mindre utsträckning upplever att de kan lita på att polisen upprätthåller lag och ordning, skriver nationalekonomerna Niclas Berggren och Andreas Bergh i Svenska Dagbladet. Problematiken är inte okänd. De senaste åren har företagare återkommande larmat i Dagens industri om brottsligheten och Svenskt Näringsliv har tagit fram flera rapporter. Det handlar om allt från lokala gäng som terroriserar livsmedelshandlare till lastbilstransporter som kapas. Allt för ofta läggs polisutredningar ned utan någon egentlig åtgärd. Men företagare är inte bara offer för brottslighet – företag används också av grovt kriminella som brottsverktyg. Det handlar om sofistikerade upplägg för att till exempel sälja arbetstillstånd, plundra välfärdssystemen, ställa ut bluffakturor, använda svart arbetskraft och begå rut- och rot-bedrägerier. Kriminaliteten underlättas av att myndigheterna har prioriterat digitalisering och service framför regelkontroll."


"Sveriges unikt generösa regler för arbetskraftsinvandring bidrar också till problemet. För drygt ett år sedan varnade flera tunga myndigheter i en gemensam rapport för att det massiva utnyttjandet av utländsk arbetskraft gör det svårt för hederliga företagare att överhuvudtaget verka i arbetsintensiva branscher som bygg, städ, restaurang och skönhetssalonger. Den som spelar efter reglerna riskerar att gå i konkurs." 


"Mönstret går igen vad gäller den personliga assistansen. En rad rapporter och journalistiska granskningar har visat att LSS-reglerna på ett systematiskt sätt utnyttjas för att plundra välfärden och kringgå migrationslagstiftningen. Men Vårdföretagarna har protesterat mot hårdare kontroller av branschen medan arbetsgivarorganisationen Almega har bedrivit kampanj mot att införa försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare som vill ta hit anhöriga – något som skulle försvåra den så kallade brukarimporten."


"De svenska näringslivsorganisationerna måste ta hotet från den organiserade brottsligheten på större allvar. Lösningen mot den allt värre kriminaliteten kan inte bara bestå av hårdare straff och fler poliser. Lagar och regler måste också ändras för att minska möjligheterna att brott överhuvudtaget begås. Näringslivet borde inte vara en stoppkloss i det arbetet."

https://www.expressen.se/ledare/svenskt-naringsliv-maste-ta-brottsligheten-pa-allvar/

PJ Anders Linder skriver läsvärt i GP om hur regeringens dåliga brottsbekämpande arbete slår hårt mot Sveriges näringsliv, på många sätt. I klartext säger han också att vänsterregeringar aldrig kan driva nödvändig positiv näringslivspolitik. Sverige behöver en ny regering. Den regeringen måste exkludera V, C och MP som driver en vansinnig migrationspolitik. 

”Är man genuint engagerad i att sänka arbetslösheten krävs nämligen genuint engagemang för näringslivsklimat och företagsamhet och sådant var det länge sedan vi såg. Mitt i krisen får vi tvärtom höra finansministern tala sig varm för ”mer styrning”, ”mer politik” och högre skatter. Hur detta ska bidra till framtidstro och nya jobb är inget annat än ett mysterium. Enligt Arbetsförmedlingen blev antalet arbetslösa under 2020 det högsta sedan 1997 och antalet långtidsarbetslösa det högsta någonsin. Men vi ska nog kunna slå nya rekord på bägge fronterna ifall nuvarande linje ligger fast.”

”Sverige behöver tvärtom göra en rejäl uppryckning som produktions- och företagarland och det arbetet måste börja med att vända skutan och sätta kurs åt rätt håll. I dag är vi nämligen på väg i fel riktning. Den nya årsrapporten från kanadensiska Fraser Institute, som har gedigen erfarenhet av att mäta ekonomisk frihet, visar att vi tappar mark på ett allvarligt sätt. Så sent som 2010 ansågs svensk ekonomi vara den femtonde friaste i världen, men nu är vi nere på plats 46 och ingår inte längre i den ekonomiskt friaste fjärdedelen av världens länder.”

”Alltså högre skatt? Naturligtvis inte. Men fokus på att staten ska göra sitt jobb i stället för drömmar om ”mer politik”. Även för företagandets och arbetstillfällenas skull.”

https://www.gp.se/ledare/statens-oförmåga-hotar-både-företagsklimatet-och-jobben-1.40678242

Självklart vill Lööf bli statsminister. Det vill alla partiledare. Med bland annat den migrationspolitik C företräder skulle det bli katastrof för oss som lever i Sverige. 

 https://www.gp.se/ledare/annie-lööf-siktar-på-att-leda-nästa-regering-1.40665939

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar