Pengarna, pengarna och pengarna
Allt mer droger, narkotika, finns i våra svenska samhällen. Inte minst vittnar kommunernas mätningar i avloppssystemen om det. Även gränspolis, övrig polis och socialarbetare kan tydligt vittna om denna utveckling. Vissa anser att lösningen på problemen är att legalisera narkotikan. Det anser jag vara en mycket dålig väg framåt. Den absolut bästa vägen framåt, och som måste vara mycket lättare i dagens informationssamhälle än tidigare, är att ännu aktivare jaga pengarna som all denna narkotikaförsäljning drar in. Ett problem i sammanhanget är till exempel cybervalutor som i stor utsträckning används av kriminella. Samtidigt går det att lära av de bästa ländernas liknande brottsbekämpning. Då blir det mycket tydligt att det är jakten på möjligheten att leva gott på dessa kriminella intäkter som måste prioriteras mycket bättre. Det krävs ännu bättre möjligheter för Polis och åklagare att beslagta pengar och tillgångar som personer inte rimligt kan förfoga över. Inom all grov organiserad brottsbekämpning är ”follow the money” metoden den bästa för att bryta sönder den.
Att priserna på narkotika kraftigt sjunkit parallellt med att tillgängligheten kraftigt ökat har tyvärr starkt bidragit till en ökad narkotikakonsumtion. Dessutom bidrar den misslyckade integrationspolitiken och den ansvarslösa migrationspolitiken till att allt fler försöker tjäna de pengar de kan när det är svårt att komma in i samhället. De beryktade gängen ”Dödspatrullen” och ”Shottaz” gör mycket drogaffärer. Många av dessa personer har växt upp i svenska utanförskapsområden och exemplifierar delar av Sveriges misslyckade integrationspolitik. Nedan artikel från ”Drugnews” ger en uppfattning om droghandelns värde i Sverige. Och cannabis är för många ingångsdrogen till grövre narkotika. Grövre narkotika som också är lönsammare för dem som säljer.
"Priser på flera narkotikasorter i Sverige har sjunkit kraftigt de senaste decennierna. Samtidigt omsätter droghandeln mellan 2,7 och 6,9 miljarder kronor årligen, enligt en ny CAN-rapport. Cannabis står för 45 procent och har blivit basinkomst för kriminella gäng."
https://drugnews.nu/2020/05/26/droghandeln-i-sverige-omsatter-miljarder/
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/blomstrande-cannabismarknad-goder-gangkrig
Droghandlare och drognaivister lobbar för fullt för att canabis ska legaliseras. Bland annat skyller de på 0-tolerans politiken för att organiserad brottslighet stärks. Det är förvisso sant men bara för att 0-tolerans inte räcker som målsättning får man inte ge upp att försöka hindra att droger som förstör många människors liv blir lätt tillgängligt. Idag är det tyvärr, som jag skriver ovan, lätt tillgänligt. Nolltoleransen måste mycket bättre kombineras med effektiv jakt på pengarna och kriminellas beteendemönster som de ärligt inte har råd med. Lagstiftningen måste göra dessa tillgångsbeslag ännu lättare. Omvänd bevisbörda? Varför inte?
https://cannabiskrysset.org/2018/08/08/det-ar-nolltoleranspolitiken-som-betalar-gangkrigen/
P.S I dessa Coronadagar kan jag lägga till lite perspektiv på läkemedelsdistributionen av vaccin. Det är storbråk mellan EU och Astrazeneca. Bråket handlar om bolagets oförmåga att leverera det antal vaccindosor de skrivit avtal med EU om. Jag har några reflektioner på detta. Det ena är att det skulle vara intressant att veta om "best effort" gäller mer än att få fram ett fungerande vaccin. Det andra är, har verkligen EU gjort en överenskommelse som inkluderar två fabriker i Storbritannien utan att fullt ut ta höjd för att BREXIT nu är ett faktum? Det senare är ett extremt stort misstag i så fall. Ett företag har att förhålla sig till de lagar och regler som varje land de verkar i har. Varför ska Storbritannien eller USA prioritera EU-medborgare när de själva har stora behov av vaccin? Det är korkat att tro annat än att Astrazeneca hamnar mitt i "geopolitiska" problem. Och dessutom ska företag enligt till exempel aktiebolagslagen sträva efter god lönsamhet och ska prioritera därefter. Vad lär vi av detta? Mycket. Bland annat att ett litet land som Sverige måste tillhöra ett samarbete liknande EU för att ha någon chans i kampen om begränsade resurser med andra delar av världen. Även att EU verkligen behöver enas om vilka regionala kapaciteter som måste finnas för att inte hamna "sist i kön". Den sista frågan är inte enkel eftersom den riskerar att göra världen protektionistisk igen, det tjänar väldigt få invånare på vår jord.
https://sverigesradio.se/artikel/astra-zeneca-farre-doser-beror-pa-underleverantor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar