lördag 9 januari 2021

Effektiv och rättvis sjukvård

Rollfördelningar och rättvisa

Det är minst sagt hög tid att avskaffa landstingen/regionerna som i stor utsträckning lever kvar i sin gamla form. Utveckla istället länsadministrationen att få ett större regionalt politiskt inflytande och ansvar för specialistsjukvård samt kommunövergripande kollektivtrafik. Jag blir för varje dag mer övertygad om att det är rätt väg att gå både för att det blir bättre för oss invånare och dessutom får vi mer för våra skattepengar. 

Ytterligare ett skäl till varför specialistsjukvården och krishantering ska vara nationell är att dagens regioner agerar väldigt olika. Nu har till exempel region Skåne äntligen fattat att vårdpersonalen ska prioriteras vad avser att få vaccin. I Uppsala funderar man på om det är klokt. Det borde vara självklart att det är klokt och det borde vara lika i hela Sverige. Varför ska bara Skåne få färre viktiga inom sjukvården som blir sjuka av Covid-19 på grund av att de snabbare än övriga regioner insåg att det blir bäst för alla. De använder mer av hjärnan än hjärtat när de fattar beslut. Till bilden hör också att många av våra specialistsjukhus redan är starkt kopplade till staten då de bedriver mycket forskning och utbildning kopplade till våra universitet. Kanske, kanske kan staten hantera tidskrivningen mellan operativ sjukvård och forskning bättre. Bara det skulle göra stor positiv nytta för hur våra skattepengar används.

Nu är det riktigt illa inom sjukvården för oss invånare i Uppsala och övriga Sverige. Krisen på våra viktiga sjukhus är nu så omfattande att viktiga operationer ställs in. Vem som helst som plötsligt behöver akut operation lever nu farligt. Det kan också vara vem som helst. Om inte förr borde nu ännu fler människor i Sverige hålla sig ordentligt till de regler, ”rekommendationer”, som sätts upp. Framförallt ska det återigen bli intressant att se hur impotent regeringen agerar nu när de i morgon har den nya pandemilagen i sin ”vapenarsenal”. Om läget är så allvarligt att kritiska operationer nu ställs in, då måste regeringen redan i morgon stänga ner hela landet under minsta möjliga antal veckor och därefter smittspåra kraftfullt. Jag förstår inte hur inkompetensen, och ledarförmågan, kan vara så omfattande när så mycket står på spel. Nu är inte sjukvården rättvis. Alla regioner har inte än valt att skjuta upp brådskande operationer, hur rättvist är det? Vilka har beslutat att Covid-19 patienter ska prioriteras före alla andra i behov av omfattande vård och övervakning? 

 Sjukvården i Sverige är nu så ansträngd att flera regioner tvingas skjuta upp brådskanade operationer, enligt en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort.”

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/bradskande-operationer-skjuts-upp

Jona Eling Knutsson, krönikör Dagens Samhälle, skriver lite intressant kopplat till sjukvården. Det är mycket viktigt att inse att sjukvård är en tjänsteverksamhet som till mycket stor del är beroende av duktiga medarbetare. Att raljera över produktionsverksamhet som ord är dåligt eftersom sjukhusen är tänkta att just vara bemannade av experter som snabbt ska lösa allvarliga problem som efter expertbehandling ska få fortsatt stöd av andra kompetenta på eftervård och rehabilitering. Knutssons poäng man aldrig får glömma är att det är människor som är kritiska för sjukvården, de är inte robotar!

"Sjukhuset är en fabrik. I den fantasin har regionernas politiker svävat många år. Nu ska fabrikerna producera oerhört många nya produkter utan ritning. I samband med jätteordern utan slut, covid-19, avslöjades dock en rad omständigheter. För det första visade det sig att också regeringen trodde att sjukhusen var fabriker. De trodde att det gick utmärkt att hålla samhället öppet utan allvarligare restriktioner än att låta bli att nysa medmänniskor i ansiktet, eftersom fabrikerna bara kan öka produktionstakten. Tryck 1 för att fördubbla antalet intensivvårdplatser. För det andra visade det sig att sjukhuscheferna, exempelvis Karolinskas Björn Zoëga, älskade att fabriken fick sin nya jätteorder. Med ens kunde han skryta om hur produktionen ökat. Varje maskin hade snurrat snabbare och sådant gör underverk i en ständigt allt mer pressad budget." 

"För det tredje visade det sig att fabriksfantasin fått ett så starkt fäste att människor börjat missta drömmen för verklighet. Så kom det sig att Karolinskas HR-chef Patricia Enocson i augusti sa: ”Vår beredskap är mycket god och vi kan återigen växla upp som vi gjorde i våras om det krävs”. Tryck 3 för att sluta se vårdarbetare som människor, och i stället se dem som maskiner."

"Och det visade sig att varje order hade tankar, känslor, viljor, önskemål, krav, ja några hade till och med drömmar. Och här är vi nu. Sjukhusen är mer att likna vid korthus än fabriker. Den härligt pirriga fantasin som eggade så många beslutsfattare kostar nu hälsa och liv i en utsträckning ingen trodde var möjlig." 

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/sluta-dromma-om-sjukvardsfabriken-34884

Johan von Schreeb, katastrofläkare, och en av grundarna till svenska Läkare utan gränser intervjuades nyligen på TV4. Det var en i sammanhanget värdefull intervju för alla svenskar som inte vet hur det fungerar i stora delar av världen vad avser sjukvård. I stora delar av världen, utanför Norden, ingår inte samma sjukvårdspaket för alla i samhällskontraktet. De som inte har någon rätt till sjukvård får den inte heller. I många länder finns ingen rätt till sjukvård utan att du betalar med egna eller lånade pengar. Det är därför som till exempel klansystem och föreningar liknande svenska fackförbund (till exempel religiösa nätverk) är starkare i andra länder. De hjälper helt enkelt till vid sjukdomar och andra problem som inkluderas i det svenska samhällskontraktet. Det är bland annat därför korkat att människor som inte ens har rätt att vara i Sverige ändå ska få tillgång till en massa dyra rättigheter. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar