onsdag 20 januari 2021

Demokratiförstärkning

Under galgen görs nya försök

Sverige slår sig ofta för bröstet om att vi är så fina på en massa olika sätt. Många här vill så gärna vara en humanistisk stormakt så till den grad att vi vittrar sönder. Och många tycker att vi är väldigt demokratiska. Allt är som tidigare skrivet relativt. I jämförelse med till exempel Ryssland och Vitryssland är vi onekligen mer demokratiska. Samtidigt har jag nu lärt mig hur Sverige är i stort behov av en vitaliserad demokrati och betydligt fler förtroendevalda med omfattande meritförteckningar. Meritförteckningar som skapar goda förutsättningar för att de kan representera oss andra väl. Uppsala och Sverige kan tveklöst fortsätta att erbjuda sina invånare en bra hemmaplats för utvecklande långa liv. För att det ska bli verklighet krävs dock demokratisk uppryckning och mycket bättre satsningar på att stötta ännu mer framgångsrikt företagande i Sverige. Och bättre stötta svenska företagares expansion i världen. Näringsliv med starka band till Sverige är avgörande för att Sverige ska ha ett högt generellt välstånd, tro aldrig något annat. 

Ett tråkigt exempel på hur illa vår demokrati sköts är planerna på att bygga ut Uppsala stads södra delar. Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet vill bygga ut denna begränsade yta med lika många nya invånare som i dagens Sundsvall eller Luleå på bara 30 år. De inkluderar även ett svindyrt spårtrafiksystem i detta feltänk. Uppsala kan istället utvecklas mycket attraktivare genom att inkludera hela denna stora kommun som är lika geografiskt stor som sju gånger Maltas storlek. Igår, den 19/1, beslutade dessa partier att göra en så kallad utställning av dessa extrema planer. Det innebär att invånarna ska få se vad de vill göra och få ställa frågor. Utställningen ska äga rum under dundrande Coronatider och enbart vara tillgängligt digitalt mellan perioden 25/1 till 21/3. Det är demokratiskt vidrigt agerat. Det vittnar om ett stort översitteri och invånarförakt. Inte minst i det berörda geografiska området bor många personer som inte har förmågan att digitalt delta på något liknande. Till bilden hör att vi talar om det dyraste projekt Uppsala kommun någonsin gett sig in på. Jag blir mycket demokratiskt upprörd över liknande beteenden. Blir intressant om SVT och SR tar upp detta då de som en del av public service uppdraget ska bidra till en bra demokrati. Jag är stolt över att Utvecklingspartiet demokraterna för en tydlig politik om en vitalisering av vår demokrati. 

I Bulletin skriver Alice Teodorescu läsvärt om demokratifrågor. Visst ska man alltid försöka föra konstruktiva samtal, och bedriva konstruktiva förhandlingar, med så många som möjligt. Det är en klok demokratisk process. Det går att göra med hög fart. Samtidigt är det viktigt att partier också är tydliga med vad de inte kan tänka sig att kompromissa om. Idag har vi till exempel en stor polarisering inom migrationsfrågan. Sverige behöver inga fler dåliga kompromisser inom det området. Det är den illa förda migrationspolitiken som skapat många av Sveriges stora problem idag. Polariseringen mellan V, C och MP och övriga kommer att bestå i denna viktiga fråga. Det är det svenska folket som måste rösta fram alternativ så att V, C och MP helt marginaliseras kopplat till dessa frågor som påverkar alla andra i stor omfattning. Det kommer att ske. Trist att det ska behöva dröja till 2022.

”Under torsdagen twittrade Annika Strandhälls efterträdare, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) klokt: ”Svensk höger & vänster behöver en ärlig dialog om hur vi tillsammans kan agera för att upprätthålla medborgarnas tillit till de offentliga institutionerna i vårt land. En ärlig dialog om vad vi kan enas om och vad vi inte kan enas om. Låt oss inspireras av vår 1900-talshistoria. Vi är inte USA. Vi har vår egen politiska kultur och tradition. Låt oss inspireras av svensk 1900-talshistoria. Av den kompromisskultur som skapat ett av världens mest fredliga och anständiga samhällen. Reform istället för revolution. Kompromiss istället för konfrontationspolitik. Respekt och förståelse för motståndaren istället för polarisering. Så kan vi undvika att hamna där USA är i dag”.”

"Det är läge för besinning om vi inte vill hamna i samma situation som den som resulterat i det som nu utspelar sig i USA. En situation som definieras av misstro, fientlighet och medvetna vantolkningar. Tiden är inne, för alla som tror på demokrati i dess fullkomliga bemärkelse, att försöka enas kring de grundläggande spelreglerna trots övriga meningsskiljaktigheter i sakfrågor. Ett första steg är att ta avstånd från det egna lägrets idioti. Ett andra är att erkänna den politiska oppositionen som legitim. Ett tredje att respektera väljarnas önskan sådan den manifesteras i fria, demokratiska val. En demokrati definieras till syvende och sist av förekomsten, och erkännandet, av en opposition."

https://bulletin.nu/ledare/all/s-utnyttjar-upploppen-i-usa-till-svensk-inrikespolitik

En demokratisk rättvisefråga som bidrar till polariseringen i världen är idag att staternas enorma upplåningar och sedelpressande gör människor som bara köper och säljer värdepapper enormt förmögna. Att jobba sig till förmögenheter är mycket svårt i Sverige. Om man har lite talang för aktieaffärer är det betydligt lättare. Om du till exempel såg listan över alla nya svenska miljardärer som presenterades nyligen så förstår allt fler att systemet i nuläget inte är rättvist. I synnerhet när alla har lärt sig att när krisen kommer ska alltid särskilt medelklassen betala av för tidigare oansvarig politik.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar