lördag 2 januari 2021

Hyckleri - Vi är olika

Skillnader som bär människan vidare

Du som följer min blogg vet att jag under de senaste två åren särskilt tagit del av de senaste kunskaperna inom neurovetenskap, vetenskapen om våra hjärnor. Det är fantastiskt hur snabbt vi lär oss allt mer om oss själva. Det är också intressant att trots att forskningen, och en mycket tydlig konsensus bland relevanta forskande naturvetare, är att det är stora skillnader mellan kvinnor och män så finns genustyckare som ges mycket mediautrymme att tycka annat. Neurovetenskap är mycket mer rätt än fritt tänkande genustyckare.

Personligen är jag glad över de särskilda skillnaderna mellan kvinnor och män som helt säkert finns. Inte minst får vi vara glada för det, annars hade människan dött ut. De som försöker få oss att tro att det inte finns fundamentala könsskillnader är hycklare och bidrar inte till att få fler män att förstå hur värdefullt jämlikhetsarbetet är för oss alla som art. Jämlikhetsarbetet är inte ett nollsummespel. 

Ett liv utan nära relationer till både kvinnor och män skulle vara mycket tråkigt. Jag har ofta verkat i miljöer som tillämpar meritokrati. När det inneburit lag med både kvinnor och män har jag lärt mig att blandningen stärker laget. Den senaste neurovetenskapen bekräftar att det är så. Främst för att den stora skillnaden är de generella hormonskillnaderna mellan kvinnor och män. Mängden östrogen och testosteron i våra kroppar påverkar oss mycket. Det är korkat att inte fatta det.

Karin Pihl, GP, bjuder på lite läsvärda perspektiv på könsskillnaderna nedan. 

"Det är förståeligt att den kvinna som drömmer om att bli brandman och som tränar stenhårt, men ändå inte klarar av testerna, känner att det är orättvist. I vårt moderna samhälle är det få saker som reserveras till endera könet. Politiska reformer och attitydförändringar har fört jämställdheten framåt. Men det finns vissa skillnader mellan könen som inte går att förändra. En sådan är biologiska förutsättningar. Män har generellt sett mer muskelmassa än kvinnor, och kvinnor har inte samma biologiska förutsättningar att öka i muskelmassa. En annan uppenbar skillnad är att män inte kan föda barn. Orättvist kan tyckas, inte minst mot samkönade manliga par."

"Det går så klart att lösa dessa orättvisor, eller åtminstone komma runt dem. Sänks kraven för att komma in på brandmansutbildningen kommer fler kvinnor att ha möjlighet att bli antagna. Om surrogatmödraskap tillåts i Sverige – alltså att en kvinna anlitas, mot betalning eller av altruistiska skäl, för att bära barnet – kommer homosexuella män lättare kunna bilda familj. Men är det i alla lägen rimligt? De hårda fyskraven som gäller för brandmän finns trots allt inte till för att aktivt hindra kvinnor från att söka. Visst kan det vara så att de kan justeras. Men om målet är att en fjärdedel eller hälften av alla brandmän ska vara kvinnor kommer kraven att behöva sänkas till en nivå som riskerar att utsätta de anställda och allmänheten för fara."

"Fysiska krav för fysiskt tunga yrken finns av en anledning. Den som larmar 112 för att en brand har brutit ut är nog mer intresserad av att räddningstjänsten har den styrka som krävs för släckningsarbetet än att brandmännen avspeglar befolkningen i övrigt."

"Jämlikhet mellan könen är helt centralt i ett modernt samhälle. Ibland finns det dock andra värden som kan hindra strävan efter jämlikhet, eller snarare likhet. Hur mycket man än kan önska något annat kommer vissa skillnader att bestå."

https://www.gp.se/ledare/biologiska-skillnader-mellan-k%C3%B6n-%C3%A4r-inte-diskriminering-1.38951306

Istället för att tramsa om att vi skulle vara exakt lika, vilket är uttryck för stor okunskap, är det klokt att fokusera på jämlikhet. ALLA människor, med mycket få undantag, är genetiskt helt lika. Människan tillhör arten homosapiens sapiens. Det gör vi alla oavsett kön, trosuppfattning eller sexuell läggning. Istället för att skapa korkade vänsterkonflikter mellan oss människor ska vi fokusera på system som minskar diskriminering och teknikutveckling som till exempel minskar könsskillnader avseende till exempel styrka. Mer fokus på meritokrati (mest kvalificerad utifrån kravprofilen ska få uppdraget) är ett exempel på systemlösningar mot mer jämlikhet. Enkla effektiva robotar är exempel på teknik som kan kompensera för relativ svaghet. 

Jämlikhet! Kära genusmilitanter sluta slå ner på männen, och diskriminera män som är bättre än kvinnor när meritokrati ska råda. Jämlikhet mellan bland annat könen är inte ett nollsummespel! Alla vinner på det. Dessutom inkluderar jämlikhetsarbetet oss alla, inga undantag. Du som inte håller med, eller som bättre vill förstå varför kamp mot män i dessa frågor är korkat, läs nedan artiklar från en av världens bästa och mest avancerade tidskrifter.

It’s easy to see why men are reluctant to engage in gender equity conversations. Why would they want to join a movement routinely framed as a women’s issue, with men identified as the problem? Why would they seek to participate in such a corporate extracurricular if they believe it will come at the expense of their professional stature? But we need to engage men if we want to make progress toward gender equity. On the basis of our research, we find that one of the best ways to bring more men into diversity, equity, and inclusion (DEI) initiatives starts with busting the zero-sum bias that disincentivizes male participation.”

”By definition, zero-sum situations create winners and losers whose goals are at odds with each other. For zero-sum thinkers, the world is binary: Either I win and you lose, or you win and I lose. Mutually beneficial outcomes are never considered. This thinking — often implicit and automatic — leads to unnecessary division and tension.”

P.S Jag gillar VOLVOs senaste reklam som uppmuntrar till delningsekonomi av fordon. Mycket bra! Jag är imponerad av detta svensk-kinesiska bolag. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar