måndag 18 januari 2021

Bättre hälsa kräver klokare ledarskap

Varför så svårt att förebygga ohälsa?

Medicintekniken blir allt bättre parallellt med att sjukvårdspersonalen lär sig allt bättre metoder för att bota sjukdomar. Väldigt många sjukdomar är kopplade till hur vi lever våra liv. Förr eller senare drabbas höga förbrukare av alkohol, tobak och socker av allvarliga problem och sjukdomar. Om vi har möjligheten att bli riktigt gammal blir också många multisjuka. Även om våra hjärnor klarar av att vara friska och vitala orkar organ efter organ allt mindre. Även om man har råd att byta ut kroppsdelar och ständigt gör plastikoperationer tar ändå livet till sist slut. För alla. Viktigast av allt är att själv bidra till att det egna livet blir så friskt som möjligt. Då blir det tråkiga ordet lagom bra betydelse. En flaska vin per helg, fem cigaretter per helg och lite mer socker än i allt vi äter per helg skapar för många hälsosam livskvalitet för många. Det är inget problem. Ett paket cigaretter per dag, motsvarande tre flaskor vin per vecka och massor av extra socker, utöver det i maten, knäcker alla människors hälsa. Alla människor som varit sjuka vet att det då inte finns något viktigare i livet än att bli frisk. Vi måste bli bättre på att ta ett bättre eget ansvar för vår hälsa. Sjukvården ska inte dimensioneras för att vi ska kunna ösa på med självdestruktion som andra ska vara med och betala för. Folkhälsorådets generaldirektör Johan Carlson har därvidlag helt rätt i sak i sina budskap i SRs lördagsintervju. Du och jag har ett eget stort ansvar för vårt eget välbefinnande. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/1638700

Johan Carlson missar dock ett mycket viktigt perspektiv till överbelastningen på vården, invandringens volym. Och många invandrare som kommer från mycket tuffa tidigare livsvillkor. I Sverige som samlar statistik om allt borde det gå att få information om hur stor andel av primärvårdens och sjukhusens resurser som går till människor som invandrat de senaste tjugo åren. När vi talar om kapacitetsbristen inom sjukvården måste man fatta att den oansvariga migrationspolitiken också bidrar till resursproblemen. Samtidigt är det viktigt att balansera det med att våra invandrare de senaste trettio åren utgör viktiga delar av landets omsorgs och vårdpersonal. 

Kopplat till pandemier lyfts också i lördagsintervjun att väldigt många medarbetare inom omsorg och vård vägrar att vaccinera sig. Särskilt många av dem som vägrar är invandrare. Det är inte bara ett problem i Covid-tider. Redan när jag var ordförande för Folkhälsorådet i Uppsala fram till slutet av 2014 lyfte vi allvaret med att allt fler invånare saknar immunitet mot allvarliga sjukdomar som smittar lätt. Inte minst mässlingen är ett sådant exempel som för första gången på länge började spridas i Sverige. Kommuner, regioner och staten måste göra ett bättre jobb för att invandrade krafter ska vaccinera sig. Jag tycker till exempel att det är rimligt att villkora medborgarskap med att man tagit alla vaccin som svenskar generellt tagit. 

https://www.levia.se/2019/10/29/därför-kommer-mässling-tillbaka-43614224

https://sverigesradio.se/artikel/7289381

Även om vi i år lyckas isolera Covid-19 kommer nya allvarliga virus. I Sverige skrivs inte mycket om alla nya stora virus risker. Inte minst från fladdermöss. Bland annat därför måste våra invandrade invånare motiveras att vaccinera sig som alla andra när det finns vaccin. Det är mycket viktigt. Jag vill inte "ropa varg" men ansvarsfulla ledare ser till så att man har god beredskap för stora risker. Har du hört talas om Nipah viruset? Om du tycker att Covid-19 är läskigt är det inget mot vad Nipah är. Nedan kan du lära dig lite om detta virus som redan har smittat människor. Tror du Hallengren känner till det.......

"These include the Nipah virus. Fruit bats are its natural host. "It's a major concern because there's no treatment… and a high mortality rate [is] caused by this virus," says Wacharapluesadee. The death rate for Nipah ranges from 40% up to 75%, depending on where the outbreak occurs.

She isn't alone in her worry. Each year, the World Health Organization (WHO) reviews the large list of pathogens that could cause a public health emergency to decide how to prioritise their research and development funds. They focus on those that pose the greatest risk to human health, those that have epidemic potential, and those for which there are no vaccines.

Nipah virus is in their top 10. And, with a number of outbreaks having happened in Asia already, it is likely we haven't seen the last of it."

https://www.bbc.com/future/article/20210106-nipah-virus-how-bats-could-cause-the-next-pandemic

Det är beklagligt att professionalismen hos Folkhälsomyndigheten inte är tillräcklig för att undvika prestigetänkande. Alla kan göra fel, även den bästa. Och i synnerhet när man kämpar mot något tidigare okänt. Lika beklagligt är det när kommunstyrelsens ordförande aktiverar Krisledningsnämnden och använder den för politiska syften. Anna Dahlberg, Expressen, skriver läsvärt om det nedan. Redan tidigt 2020 gick jag ut med att våra äldsta invånare skyddades dåligt inom hemtjänsten och på särskilda boenden då personalen inte alltid hade munskydd. Redan då sa jag att tillräckligt mycket indikerade att man kunde smitta utan att känna några symptom. För de som inte förstår det så kommer väldigt ofta omsorgs och vårdpersonal nära dem de ska hjälpa. En statlig utredning har redan underkänt hanteringen av Coronakrisen. Även nästa utredning kommer att vittna om uselt ledarskap som leder till många människors smärt- och ångesfyllda död. Att många av dem ändå bara hade kort tid kvar i livet är irrelevant. Det är en människa! Det är någons mormor, farmor, morfar eller farfar.

 Problemet ligger huvudsakligen på ett annat plan: Vi är inte tillräckligt duktiga i smittbekämpningen. Ett skäl till det är att Sverige genomgående har tonat ner vikten av den symtomfria smittan.”

 Nyligen publicerades en studie av den amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC) som tyder på att hela 59 procent av all smittspridning av covid-19 sker från personer utan symtom. Merparten av dessa – 35 procent – utvecklar senare symtom, och är alltså pre-symtomatiska. Resten – 24 procent – utvecklar aldrig några symtom alls, det vill säga är asymtomatiska.”

”Slutsatsen enligt CDC är denna: För att bromsa covid-19-smittan måste man få kontroll över den ”tysta pandemin” av smittspridning från personer utan symtom. Att bara testa och isolera personer med symtom räcker inte. Stort fokus måste i stället läggas på att använda munskydd, idka social distansering och att strategiskt testa personer som inte är sjuka. Även om CDC:s nya uppgifter är sensationella har det ända sedan pandemins start funnits tydliga tecken på att symtomfri smitta är en viktig orsak till den snabba smittspridningen. Redan i våras hittade man exempelvis symtomfria patienter på äldreboenden i Stockholm som testade positivt för covid-19.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lat-inte-prestige-sta-i-vagen-for-att-radda-liv-tegnell/

Agenda på SVT handlade igår om Coronapandemin. Det var minst sagt pinsamt att lyssna på Hallengren (S) som hela tiden försökte prata bort sitt ansvar för det svenska misslyckandet att skydda våra äldsta invånare från en plågsam Covid död. Och Folkhälsomyndighetens inställning till munskydd är väldigt provocerande. Vet regeringen att kravet på munskydd inom kollektivtrafiken inte efterlevs? Sannolikt inte. De fortsätter att leva i sin verklighetsfrånvarande bubbla. 

https://www.svtplay.se/video/29679714/agenda/agenda-special-17-jan-21-05

Regeringen borde erkänna sitt misslyckande och avgå. Regeringen har det övergripande ansvaret. Expressens ledare håller med om att det är pinsamt att bevittna hur politikerbroilers vägrar erkänna egna uppenbara fel. Varför fanns inga beredskapslager av skyddsutrustning? Precis som på Island borde smittade eller mycket sannolikt smittade tidigt ha isolerats, varför gjordes inte det? Varför tog inte myndigheterna ansvar för smittspårning? Varför påbörjades inte masstestningarna tidigare? Varför infördes inte munskydd tidigt inom kollektivtrafiken, i affärer och när man rör sig på en krog? Och alltid inom hemtjänsten och i särskilda boenden. 

 Det var rent plågsamt att se allt detta slingrande undan ansvar. Alla misstag är alltid någon annans fel. Viljan till kritisk självreflektion var noll. Men ett misslyckande ska kallas ett misslyckande. En rad allvarliga missdömningar har gjorts längs vägen, såsom att Sverige inte lyckades bygga upp testkapaciteten snabbt nog i våras, inte införde hushållskarantän i tid eller införde tydliga rekommendationer om munskydd och visir, i synnerhet inom vård och omsorg. Det är provocerande att ingen ansvarig är beredd att medge det.”

https://www.expressen.se/ledare/en-provocerande-brist-pa-sjalvkritik/

Problemet med inkompetens i toppen kopplat till liknande frågor är att liknande problem löpande dyker upp. Återigen tvingas vi konstatera att vi saknar kompetent politiskt ledarskap. Det är allvarligt och drabbar många av våra invånare mycket illa och helt i onödan. Nedan skrev jag till kommunstyrelsen i Uppsala daterat 2014-10-23. Det går att hitta i kommunens diarium. Tror du sossarna drev vidare frågan? De hade tagit över styret av kommunen. Det finns inga ursäkter för den inkompetens vi leds av. Du, jag och andra invånare måste rösta på kompetenta alternativ i kommun, region och riksdagsvalen år 2022. Det är enda sättet att få till någon förbättring. I Uppsala kommun och region Uppsala finns Utvecklingspartiet demokraterna, UP. Syna partiernas kandidater! Har de den kompetens och erfarenhet för att kunna tjäna dig väl? Det har UP redan och vi får allt fler kompetenta och erfarna som ansluter till partiet.

"Pandemiträning

Aldrig tidigare, i rimligt modern tid, har mänskligheten drabbats så hårt av en Pandemi så som Ebola nu drabbar oss. Västra Afrika utgör pandemins centrum och tragedierna som följer i sjukdomens spår är fruktansvärda och i en otrolig omfattning. Hittills har nästan 50% av de 10.000 smittade gått en plågsam och snabb död till mötes. Nu sprids också pandemin utanför västra Afrika. Även om experter säger att det centrala är att få kontroll på smittspridningen i dess epicentrum så kan inte hoten mot t ex Uppsala negligeras. I dagens samhälle sprids sjukdomar typ Ebola mycket lätt eftersom vi snabbt rör oss mellan alla jordens hörn. Inkubationstiden innan man vet om man klarat sig vid en sådan risk är ca 20 dagar. Sverige har inget krav på någon form av karantän för människor som kommer från högriskområden. I detta läge tycker jag, både som kommunalråd och ordförande i Folkhälsorådet, att länets kommuner, landstinget och länstyrelsen ska genomföra ett pandemiträningstillfälle. Det finns oklara demokratiska ledningar i vissa av länets kommuner och många demokratiska ledningar är nya och otränade. I dessa tider av nya ledningar, och då ingen annan tycks mana till större krisberedskap,  kräver jag att detta görs mycket snart för att öka Uppsalas beredskap för att framgångsrikt kunna bekämpa en livshotande pandemi. Det är vår skyldighet att värna Uppsalaborna.

Jag anser att beslutet om en liknande övning bör tas senast den 6/11 
då många av Uppsala läns ledande personer träffas på säkerhetskonferensen i Gimo. Där deltar ledare från kommunerna, landstinget, länsstyrelsen, Polisen och Försvaret. Det är viktigt att vi tränar upp vår krisledningsförmåga och ordentligt kontrollerar vår beredskap nu när det också är skarpt läge. En pandemi med 50% dödlighet bland de smittade måste tas på allvar! Och enligt världens ledande viruloger är sannolikheten hög att en mycket smittsam pandemi kommer att drabba även västvärlden inom kort.

Stefan Hanna
Kommunalråd

Ordförande Folkhälsorådet




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar