onsdag 6 januari 2021

Starkare Sverige

Tillväxt alltid en positiv målsättning

Tillväxt i en ekonomi innebär mer resurser att kunna fördela rättvist i ett samhälle. Fler som arbetar och som är självförsörjande innebär ur ett politiskt synsätt mer skatteintäkter och mindre bidragskostnadet. Att Sverige tillhör EUs länder med högst reell arbetslöshet leder inte landet i rätt riktning. Det faktumet är också långt ifrån de löften Löfven gett det svenska folket. Få är dock förvånade. I Dagens Samhälle skriver Rosengren och Rådén läsvärt om det svenska jobbmisslyckandet. Ett jobbmisslyckande som nu kraftigt förvärras på grund av Coronakrisen. Parallellt med att allt fler får det allt ekonomiskt sämre i Sverige går det inte sämre för dem som har bra jobb, som köpt sitt boende och som sparar i aktier som går bra. Glöm dock inte att både bostäder och aktier snabbt kan tappa i värde. Det har hänt ett antal gånger historiskt. Då är det ännu fler i högskattelandet Sverige som har det ekonomiskt jobbigt. Den dåliga politiken, under lång tid, har trots höga skatter gjort oss till ett samhälle där 1/3 av befolkningen under lång tid kommer att få det allt sämre. Även om stora delar av dessa invånare är invandrade skapar det stora slitningar i samhället. För att ha någon chans att bryta denna negativa utveckling krävs en ordentlig tillväxt i vår svenska ekonomi. För att klara det måste vi hålla vänstertänkandet långt ifrån makten. Sverige behöver bli företagsammare och därigenom starkare. I alla samhällen är det näringslivets förmåga som avgör hur bra eller dåligt ett geografiskt område utvecklas. Och att invånarna är tillräckligt utbildade för att matcha kompetenskraven på arbetsmarknaden. Vi behöver högre tillväxtambitioner i Sverige. Tillväxtökningar per capita! BNP förbättringar Per capita!

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/lofven-bakatlutad-trots-totalt-jobbfiasko-31269

VOLVO personvagnars reklam är mycket positiv. De marknadsför möjligheten att hyra bil istället för att äga en bil. Det är både ansvarsfullt ur ett miljöperspektiv och rätt fokus ur ett tillväxtperspektiv. Det stärker tillväxten inom tjänstesektorn och frigör mycket kapital för enskilda människor som bättre kan användas för annan konsumtion eller mer sparande. Politiken måste göra mer för att möjliggöra övergången till delningsekonomin. Innan vi har självstyrande fordon som normalläge krävs väl distribuerade parkeringsplatser för delningsfordon. Min övertygelse är att delningsekonomin bär på stora tillväxtmöjligheter. Till vänsterideologiskt inriktade invånare säger jag bara att er politik kommer bara förstärka de kraftiga sociala problem vi redan har. Vänsterns politik kan låta fin för de som har lite, eftersom andra alltid ska betala mer. Ett av huvudproblemen med vänsterpolitik är att de är usla på att förstå hur värde skapas. Utan att stora värden skapas kan inte delar av det gå till dem som behöver andras hjälp för att klara sig.

John Hassler, krönikör i Expressen, har rätt i att fokuset för att skapa en bättre framtid ska vara på tillväxt och praktiska lösningar som leder oss mot en bättre framtid. Som jag tjatat om att ekonomi är ”man made”. Hur många insåg för 50 år sedan att dagens största värde skapas och distribueras digitalt? Den digitala världen är verkligen möjliggöraren till en omfattande delningsekonomin som parallellt hjälper människan att sluta med nuvarande rovdrift på vår natur. Jag är helt övertygad om att svenska företag kan vara globalt framgångsrika även i framtiden och att det starkt kommer att bidra till att många svenskar lever gott. 

 I den svenska debatten om klimatförändringar har fokus varit på katastrofscenarier och individuella lösningar. Min förhoppning inför det nya året är vi i stället ska fokusera på lösningar som fungerar.”

https://www.expressen.se/ledare/john-hassler/vi-behover-inte-offra-tillvaxten-for-att-radda-klimatet/

https://www.svd.se/styrkebesked-fran-svensk-ekonomi--en-pangsiffra



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar