torsdag 7 januari 2021

Lek med elden

Demokratin behöver stärkas 

Det vi nu får bevittna i USA är en tragedi och en lek med elden. Polariseringen mellan olika grupper, och personligheter, i flera delar av västvärlden är minst sagt bekymmersam. De senaste månaderna har det skrivits många bra artiklar i USA, England och på andra ställen i västvärlden om att demokratin är skör när de som styr inte klarar av att balansera olika invånares intressen tillräckligt bra. I USA är om möjligt demokratin skörare än i till exempel Frankrike eftersom många stater i USA fortfarande tolkar deras grundlag på ett sätt som tillåter invånarna att vara beväpnade för att kunna göra väpnat motstånd mot en federal makt som anses bryta mot grundlagarna. Beväpnade invånare, varav många är militärt tränade, utgör självklart ett större hot än andra. Om man dessutom vill vara konspiratorisk kan det finnas gott om vänner till NRA inom USAs olika underrättelse och militära styrkor. 

https://www.washingtonpost.com/world/2021/01/06/trumps-fight-fragility-american-democracy/

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/demonstranter-har-tagit-sig-in-i-kongressen

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Second_Amendment_to_the_United_States_Constitution?fbclid=IwAR1mmP9mfPO606WXxjbxiqMibewa1iq-EKVTdzUzGuWvHwQIU-bLF6tEU8I

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-35261394

I västvärlden har man misslyckats med att i den digitala och globala miljön vi nu verkar i anpassa samhällssystemen för att skapa bättre rättvisa mellan landets invånare. Frågar du mig är alla våra invånare förlorare på detta. Även techmiljardärerna. Ingen enskild människa behöver massor av miljarder för att leva ett gott liv. Alla människor tjänar på att vi alla kan leva i ett tryggt samhälle. Ett samhälle som kan säkerställa att den lägsta levnadsnivån är på en anständig nivå kommer också klara av att upprätthålla ett tryggt samhälle. Särskilt om det samhället erbjuder gratis bildning och gratis sjukvård. I Sverige kompliceras detta av att vi dessutom under lång tid bedrivit en ansvarslös migrationspolitik och en usel integrationspolitik. Självklart unnar jag alla som av egen kraft bygger upp stora förmögenheter dessa framgångar. Samtidigt måste balanserande system säkerställa att inte "the winner takes it all". Det systemet är inte rättvist. Det systemet kommer att falla.

Det finns många skäl till varför just västvärlden har särskilt jobbigt med paradigmskiftet till det digitala och globala samhället. I våra länder hade de flesta människorna det väldigt bra jämfört med människor i resten av världen. Sedan några decennier har det förändrats kraftigt och i stora delar av Asien, som har massor av invånare, får allt fler det allt bättre. I USA har denna förändring varit särskilt tydlig där "vanliga arbetare" under många år tappat köpkraft. Där kallas dessa invånare för "blue collars". Få människor gillar att tappa köpkraft. Få människor är självpåtagna spartanska klimaträddare. När många människor upplever för stora orättvisor i ett samhälle gör de till sist motstånd. I en eller annan form. Människor upplever bland annat orättvisor kopplat till etnicitet, kön, utbildningsnivå, ekonomiskt utrymme och mycket annat. För verklighetsförankrade politiker är det alltid viktigt att lyssna på dessa missnöjen och upplevda orättvisor. Att inte göra det under för lång tid kan bli mycket "dyrare" än att på olika sätt ta tag i upplevda orättvisor och hitta systemlösningar som ökar möjligheterna till ett mer rättvist samhälle.  

https://theconversation.com/real-pay-data-show-trumps-blue-collar-boom-is-more-of-a-bust-for-us-workers-in-3-charts-131264

Vad är rättvisa? Det vi vet från beteendevetenskapen är att rättvisa är något som nästan alla människor tycker är viktigt. Den som inte tror det ska studera beteendevetenskapen inom detta område mer. Det finns få saker som kan få människor att vända sig mot ledningar som att de upplevs agera orättvist. Det är bland annat därför som reaktionerna med all rätt blir så starka när Löfven, Johansson och Danielsson agerar på sätt som vi andra uppmanas att inte göra. 

https://www.synonymer.se/sv-syn/r%C3%A4ttvisa

https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttvisa

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1184389/FULLTEXT01.pdf

Metoden för att skapa rättvisare samhällen är moderna demokratier. Eftersom en röst är en röst och den finns bland alla typer av människor i alla socioekonomiska sammanhang tjänar det demokratiska systemet, när det fungerar, som en stark indikator till dem som styr inom näringsliv och politik om vad som krävs för att hålla ihop ett samhälle. Idag fungerar dock inte det demokratiska systemet tillräckligt bra. Det är bland annat därför jag är engagerad i Utvecklingspartiet demokraterna för att bidra till en stärkt demokrati. Jag är övertygad om att det är nödvändigt för att det generella välståndet ska kunna försvaras. Både för att allt för många av dagens ledande politiker saknar ordentligt livskompetens men också för att många politiker idag är mer intresserade av vertikala globala frågor än hur man gör det bästa för de invånare man ska tjäna. Det vertikala perspektivet och partikarriärstänkandet ger litet utrymme för att lyssna på dem de ska företräda. På toppen av detta är idag väldigt få svenskar partiengagerade. En stärkt demokrati kommer också att minska antalet okloka beslut som fattas. En stärkt demokrati kommer att göra våra samhällen rättvisare. När de upplevda orättvisorna blir för stora eller när otryggheten känns för stor, då "leker man med elden".

https://updem.se/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar