måndag 4 januari 2021

Förenklade spelregler och tydligt ledarskap

Enkla värdegrunder i Sverige ska vara sammanfattningar av lagarnas inriktningar

Kan stater som har människor från många olika bakgrundskulturer lära något av globalt framgångsrika företag? Ja, mycket. Framförallt kan de lära sig hur viktigt det är att skapa en egen global företagskultur som bärs upp av en uttryckt värdegrund som gäller alla medarbetare utan undantag. Länder som länge byggts upp av människor som kommer från mycket olika kulturella bakgrunder som USA, Australien och Kanada är också exempel på länder som starkt kopplar sin flagga till en uttryckt värdegrund. Även EU byggets ingenjörer har förstått värdet av att uttrycka en gemensam värdegrund. Det är bland annat den som skapade konflikter med Ungern och Polen när det senaste krispaketet skulle beslutas om. Enkelt uttryckt, och som jag skriver om i min bok "En stund på jorden" är en tydlig och lättförståelig värdegrund nödvändig för att få till ett framgångsrikt integrationsarbete i ett samhälle. Den sammanfattningen uttryckt "typ" som i Guds tio bud ska vara en enkel sammanfattning av vad hela Sveriges rikes lag sätter för gemensamma ramar och skyldigheter för vår enskilda frihet att göra som vi vill. Friheterna ligger inom dessa gränser. Det är viktigt att aldrig vara otydlig om detta.

Jakob Heidbrink, krönika i GP, skriver intressant om hur viktigt det är att vi människor så mycket som möjligt ska vara fria att leva våra liv som vi önskar. 

"Frihet betyder nämligen frihet att få göra på ett annat sätt än alla andra. Det innebär att i friheten ryms rätten att tycka att frihet är dåligt. Den frihetliga staten kan i frihetens namn inte tvinga någon att tycka om frihet. Om alltför många dock sätter icke-frihet högre än frihet, är det snart slut med den frihetliga staten. Den frihetliga staten är i frihetens namn beroende av att flertalet, utan att tvingas därtill, bekänner sig till frihet."

"Den enskilda medborgarens normer och värden är alltså visst av allmänt intresse. Inget politiskt samfund kan existera utan grundläggande enighet om vilka regler som gäller för samfundet. I Sverige måste medborgaren vara beredd att acceptera att det mesta kan sägas och framföras som argument, även sådant som medborgaren själv upplever som stötande för det som vederbörande håller heligt."

"Det är mot denna bakgrund mycket enklare att hålla ihop ett kulturellt homogent samhälle i en frihetlig stat än ett kulturellt fragmenterat. Behovet av klarhet om en gemensam uppsättning värden och normer utanför lagen ökar därför också i Sverige, som på kort tid gått från kulturellt homogent till kulturellt splittrat. Ett tecken på detta är de värdegrunder som breder ut sig. Värdegrunder utgör försök att skapa kulturell enhet där egentligen ingen finns. Ett samfund som är enigt om sina värden behöver inga värdegrunder."

"Att det allmänna endast skulle få vara intresserat av lojalitet mot lagstiftningen, inget annat, är alltså felaktigt. Den frihetliga staten vilar nämligen på fundament som ligger utanför denna stat. Utan dessa fundament finns ingen frihetlig stat."

https://www.gp.se/ledare/svenska-lagar-bygger-p%C3%A5-svenska-v%C3%A4rderingar-1.38422029

Värderingsstyrda verksamheter presterar mycket bättre än dem som saknar enkla och tydliga värderingar som vägleder organisationens arbete. Nedan artikel om värderingsarbete inom organisationer, från Harward Business Review, är mycket läsvärd. Om ledningen inte är beredda att se till så att värdegrunden upprätthålls är det meningslöst att ha någon. 

"If you’re not willing to accept the pain real values incur, don’t bother going to the trouble of formulating a values statement." 

https://hbr.org/2002/07/make-your-values-mean-something

Mustafa Panshiris debattinlägg i Expressen nyligen tål att i sammanhanget upprepa. Ett lyckat integrationsarbete kräver tydliga och erfarna ledare.

https://www.expressen.se/debatt/brottsligheten-paverkas-framst-av-kultur-och-moral/

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt att olika tider kräver olika ledarskapsförmågor. Jag tror inte så många i Sverige längre tvekar om att behovet av ett annorlunda politiskt ledarskap behövs för att styra Sverige och Uppsala i en bättre riktning. I en positiv och generellt hoppfull riktning!

 Man måste fråga sig om dagens medietränade, korrekta och konforma politiker har det som krävs?”

https://www.gp.se/ledare/churchills-otidsenlighet-var-hans-främsta-tillgång-1.39173499

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar