tisdag 19 januari 2021

Respekt för liv

Oacceptabelt djurplågeri

Djur har också känslor och många djur har också avancerade hjärnor. Det vet alla som har till exempel hundar och katter. Och alla som sett fantastiska djurprogram där det på djupet beskrivs hur djur bryr sig om varandra, konkurrerar med varandra, jagar, löser problem och så vidare. Nyligen såg jag till exempel en dokumentär om en ren. I den dokumentären fick man till exempel lära sig att korpar hjälper vargar att hitta sina möjliga byten. Varför gör de det? För att själva kunna äta av kadavren. Underskatta aldrig djurs förmåga att tänka och agera. Jämfört med människan har de "bara" fått fysiska begränsningar som hämmar dem från att vara så finmotoriska som en människa kan vara.

Människans fingrar i kombination med vår hjärnas utveckling har placerat oss överst i näringskedjan. En stor del av vår hjärnas utveckling är kopplad till bildningens effekt på vår evolution. Att vi är på toppen av näringskedjan ger oss inte rätten att behandla djur respektlöst. Allt liv ska behandlas med respekt. Ska de avlivas för att vi ska äta dem får transporterna ske anständigt och avlivningen snabbt och felfritt. Inte minst i min bok ”En stund i livet” skriver jag om djurs känslor och avancerade samarbeten. Inte minst på Uppsala universitets Evolutionsbiologiskt centrum finns gott om sådana vetenskapliga kunskaper.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/djur-kan-ocksa-kanna-empati

Det är inte på något sätt ok att slakta grisar så som beskrivs i bifogat TV4-reportage! Vidrigt. Jag hoppas de som beter sig på detta sätt får ordentliga straff. När jag gjorde min basutbildning i det militära använde vi grisar som träningspatienter. Trots att de användes för vår utbildnings skull, det blev skarpt läge, behandlades grisarna med respekt både när de sövdes ner innan de bidrog till vår krigssjukvårdsutbildning och under tiden vi gjorde vad vi kunde för att rädda deras liv och fixa deras skador.

https://www.tv4.se/artikel/3XqyZPx1Jm1JaUyam3qSqd/slakteriaegaren-om-skandalbilderna-vi-foeljer-reglerna

Jag är för att vi i Sverige ska ha rätt till dödshjälp när vi bara har en mycket begränsad tid kvar att leva och den tiden är fylld med plågsamma smärtor. Jag tycker det är mycket dåligt av Sveriges riksdag att inte införa denna rätt under mycket strikta former. Med våra djur som är älskade av sina ägare är det en självklarhet att hjälpa dem att slippa lida när den tiden är ett faktum. Självklart borde det vara lika för oss människor. Återigen under mycket strikta restriktioner. Det finns en stor majoritet för detta bland Sveriges befolkning, men inte bland lagstiftarna i Sveriges riksdag. Det är hög tid att ändra på det. Det är medmänskligt att ändra på det och kommer att rädda liv då vissa av dessa människor, som inte får hjälp att dö mer värdigt, till exempel väljer att köra ihjäl sig och krockar med oskyldiga som kan ha många år kvar i livet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar