lördag 16 januari 2021

Ingen ny Thatcher

En värdegrundsdriven demokrat på invånarnas sida

Sverige behöver ingen ”ny Thatcher” för att landet ska utvecklas positivt igen. Den metaforen, och det önskemålet, gör Kajsa Dovstedt i GP.  Till att börja med är det brittiska parlamentariska systemet väldigt annorlunda jämfört med det svenska. I Storbritannien har en premiärminister personligen mer makt än en svensk statsminister. Britternas ”winner takes all” system gör att de får enpartiregeringar. Det avviker stort från Sveriges situation. I Sverige fattar också regeringen kollektiva beslut. Det innebär bland annat att partier som vill driva en ansvarsfull migrationspolitik i regeringsställning absolut inte kan samregera med migrationsnaivister. 

Trots skillnaderna jämfört med det brittiska demokratiska systemet behöver vi politiska ledare som vågar fatta snabbare beslut när det enligt regelverken är möjligt. Och vi behöver tydligt värdegrundsbaserade politiska ledare. När standardlösningen på att visa handlingskraft är att tillsätta en utredning visar de ansvariga hur impotenta de blivit. I synnerhet när de tillsätter en utredning kopplat till något som de redan haft en utredning om tidigare. Inte minst inom äldreomsorgen finns sådana exempel.

https://www.gp.se/ledare/sverige-behöver-en-margaret-thatcher-1.39795966

Sverige behöver ledas av mer erfarna, balanserade och gärna välutbildade personer. Även om Ulf Kristersson mest ägnat sin tid åt politik är han tveklöst riksdagens mest erfarna partiledare. Han är också erfaren, balanserad och välutbildad. Jag gillar hans tydlighet och att han klokt kan resonera om sakfrågor. Studierna på Uppsala universitet gjorde nytta. Av dagens alternativa statsministrar är han tveklöst det minst dåliga. Att hela Sverige på allvar behöver politisk nytändning är något annat och det hinner inte hända förrän tidigast 2026. Innan dess måste vänsterinflytandet, naivismen och oförmågan att leda brytas. Jag delar Bulletins analys att M tydligt borde bryta med C. Maud Olofssons skapelse Alliansen begravdes av Lööf och den nuvarande centerledningen. Dags för M att på allvar formera sig för att Sverige åter ska kunna stärka sin konkurrenskraft och den vansinniga migrationspolitiken avbrytas. För att klara det krävs en icke vänsterorienterad pragmatisk politik och ett erfaret ledarskap. 

Expressens ledare ger välförtjänta uppskattningar till Moderaternas arbete i riksdagen.

”I debatten om gängvåldet har M varit mer på tårna än något annat parti. Man har lanserat en lång rad skarpa förslag och man har hamrat in sitt övergripande budskap mycket disciplinerat. Likadant i migrations- och integrationsdebatterna.”

”Sverige behöver ett stort och ansvarstagande liberalkonservativt parti som tror på det rationella samtalet, prestigelöst samarbete och inte minst sig självt.”

https://www.expressen.se/ledare/moderaterna-ar-varda-framgangen/

Carolin Dahlman, Bulletine, har rätt. Moderaterna måste inse att Centerpartiets svek är för stort och att de inte är en möjlig pålitbar samarbetspartner. Deras syn på hur man ska förhålla sig till SD och deras oansvariga migrationspolitik innebär att de inte går att samarbeta med om man ska byta ut regeringen. När M gör detta viktiga ställningstagande kommer de också kunna avväpna C från dagens vågmästarroll. C är inte pålitliga som kungamakare. Alliansen är historia. Nästa konstellation kanska ska kallas ”Kraften”. Sverige behöver mer kraft, bättre konkurrenskraft!

”C har lämnat Alliansen, och den kommer inte att återuppstå i närtid. M skulle vinna på att tydligare ta avstånd från C och visa väljarna att man fokuserar på framtiden.”

”Om Moderaterna verkligen vill kliva fram som ett parti värdigt statsministerposten måste de släppa drömmen om Alliansen och självsäkert berätta för väljarna vad man erbjuder i stället. Att M inte tydligare har brutit med Centern, trots Annie Lööfs svek efter valet 2018, kan slå tillbaka och skada förtroendet.  d man erbjuder i stället. Att M inte tydligare har brutit med Centern, trots Annie Lööfs svek efter valet 2018, kan slå tillbaka och skada förtroendet.”

 Moderaterna är helt enkelt alltför vänliga i tonen och behöver bemöta Centerpartiet på ett sätt som ger väljarna klarhet. De som är ängsliga över C:s generositet i migrationsfrågan kommer att behöva besked om att en borgerlig regering definitivt har en annan linje; risken är annars att de väljer SD.”

M behöver tala om för henne att det inte är hon som dikterar villkoren. Det är dags för avslut – ibland måste man säga farväl till det förflutna för att kunna säga hej till framtiden.”

https://bulletin.nu/kronikorer/all/moderaterna-maste-gora-slut-med-centern


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar