söndag 24 januari 2021

Förbrukat är förbrukat

Bara till bekymmer

Redan på 80-talet började näringslivet avveckla sina staber med före detta direktörer som i bästa fall satt av tiden. I sämsta fall ställde de till det för verksamheten genom att fortsätta att försöka påverka beslut på sätt som inte var i linje med vad styrelse och den verkställande ledningen förespråkade. Näringslivet kom fram till att den bästa metoden är att skiljas och med ett rimligt avskedspaket. De som ger någon ett uppdrag har ett stort ansvar för att den är tillräckligt kompetent för uppdraget. Även offentlig sektor borde bli bättre på att göra något liknande så att den berörda personen och den offentliga arbetsgivaren kan gå vidare utan varandra. Ett problem i sammanhanget är att många politiker inte är professionellt tränade för liknande processer. De styrs antingen helt av tjänstemän eller i stor utsträckning av känslor. Inte särskilt konstigt eftersom nästan alla saknar relevanta egna kunskaper och erfarenheter av ledarskap över chefer. Generaldirektören Eliasson är förbrukad och ansvarsfulla politiker borde ha använt näringslivsmodellen och skilt honom från statliga engagemang. 

Expressen skriver läsvärt om att villkoren för generaldirektörer behöver försämras. Deras "garanterade" förordnanden måste vara betydligt kortare än nu. 

"Fallet Begler är solkigt, men samtidigt är det förstås nödvändigt att regeringen har möjlighet lyfta bort en myndighetschef som inte fungerar. Fast då hamnar de som sagt på elefantkyrkogården och får ägna sig åt utredningar och dylikt. Det är ingen perfekt lösning, någon sådan existerar tyvärr inte. Men det går att skruva på regelverket. I dag löper ett förordnande på sex år. Det är en lång period, vilket har motiverats med att det tar tid för en gd att bli varm i kläderna. Men samtidigt har en nytillträdd svensk regering högst fyra år på sig tills förtroendet omprövas i allmänna val. Och där handlar det om konsten att styra ett land. Mot den bakgrunden borde det räcka utmärkt bra med fyra år för den som ska styra en myndighet. Därefter kan regeringen naturligtvis välja att förlänga förordnandet, precis som i dag. Det skulle banta elefantkyrkogården och göra miljonregnen mindre oaptitliga.

https://www.expressen.se/ledare/banta-elefantkyrkogarden-for-generaldirektorer/

Att Eliasson fortsätter att få ställa till det inom offentlig förvaltning är bidrar starkt till ökat politikerförakt. Även om Damberg var så oprofessionell att han några dagar innan han petade Eliasson gav honom ett förlängt förordnande borde den tiden "bara" hanteras som ett avgångsvederlag. Då slipper vi till exempel att han återigen lagrar semesterdagar som vi skattebetalare ska betala trots att han garanterat varit så ledig man kan vara på ledande roller. Nedan artikel om att han fått ett nytt uppdrag är sorgligt.

"Mikael Damberg är ansvarigt statsråd för SSK, men vill inte lämna någon kommentar till vad Eliasson ska arbeta med." 

https://www.expressen.se/nyheter/eliassons-nya-jobb-samordna-krisberedskap-at-regeringen1/

Herr Eliasson och hans tidigare myndighet, Myndighet för Samhällsberedskap (MSB) borde ha mycket tydliga direktiv om hur Sverige ska ledas så länge som vi har många invånare som saknar ordentlig digital förmåga. Den beredskapen har inte Sverige idag och det drabbar främst många av våra äldsta invånare samt många som de senaste åren invandrat till Sverige. 

"Den här blindheten kan ses som ännu en konsekvens av en inkompetent migrations- och integrationspolitik, där allt fokus ligger på att göra asylpolitiken så generös som möjligt. När migranterna väl är här, stuvas de undan i något utanförskapsområde och glöms bort. Men resurssvaga invandrare drabbas av ytterligare en politisk huvudlöshet. Det handlar om den konsekvensblinda marschen mot total digitalisering. Inget land hastar snabbare eller blindare mot en tillvaro där invånarna knappt kan överleva vardagen utan smartphone, Bank-ID, wifi och nätvana."


"IT-paradiset är superpraktiskt för den som hänger med – men det är många som inte gör det, inte bara inom invandrargruppen. I julas berättade den svenskfödde Stefan, 63, om hur han tvingats köpa en julklapp åt sin fru i en smittfarlig galleria eftersom han aldrig hade handlat på nätet. Det säger väl en del om vilka utmaningar digitaliseringen innebär för många av dem som är äldre." 


"Man är medveten om att många i den stora grupp som står långt ifrån arbetsmarknaden, med minimal skolgång och knappa svenskkunskaper, har begränsad digital förmåga och bör jobbcoachas i fysisk miljö. Men frågan är hur det blir i realiteten, när de fysiska resurserna tryter eller budgeten inte räcker till. Sverige är digitalt avancerat men besynnerligt aningslöst. Vad gäller covidtestningen kan det ha kostat människoliv."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/alla-ska-med-utom-gamla-och-nyanlanda/

Är det ett problem när inkompetens tillåts styra landet, kommuner, myndigheter och förvaltningar? Jag är helt säker på att över 80 procent av svenskarna fattar att det är problematiskt. Och mycket illa för sammanhållningen bland oss invånare. Det är allvarligt, men lätt att förstå, att svenskarnas förtroende för politiker och myndigheter kraftigt minskar. Det är mycket allvarligt. SVT beskriver nedan det kraftiga svenska förtroendetappet.

”Julhelgernas shoppingskandaler och utlandsresor verkar ha fått svenskarna att tvivla på myndigheter och makthavare. En färsk undersökning från Novus visar att förtroendet för coronahanteringen rasar.”

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/stort-fortroendetapp-for-regeringens-och-myndigheternas-coronahantering



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar