torsdag 14 januari 2021

En liberal ökenvandring

Ny tid kräver nya ideologiska perspektiv

Hur svårt kan det vara att inse att vi lever i en tid som på många sätt avviker från 17-, 18- och 1900-talet? Helt klart kan det tyckas väldigt svårt för många politiskt engagerade. Problemet är sannolikt inte att de inte inser det. Problemet är att de har en karriär i ett befintligt system och har sin image kopplad till ett specifikt parti. Typ precis som med bilmärken. Vilket bilmärke som människor väljer sägs säga mycket om vårt behov av omvärldens beundran. Alla vill tillhöra vinnarlag. Ingen vill tillhöra förlorarlag. 

Vid flera tillfällen har jag fått uppleva den politiska kampen om uppdrag och titlar. Ett parti som växer i popularitet hos väljarna har också fler uppdrag och fler titlar att dela ut. Ett parti som havererar har färre uppdrag, färre titlar och får mindre skattefinansierade partibidrag. Liberalerna är ett utmärkt exempel på ett parti som år efter år tappar i popularitet och därför befinner sig i en negativ spiral. Inte bara Liberalerna som parti har det jobbigt, partier som tydligt vill förknippas med liberalism har det jobbigt. I Novus senaste mätning ser vi det tydligt genom att L och C enbart får stöd av 10,9 procent av befolkningen. 2.7 till L och 8.2 till C. 2006, under ledning av Maud Olofsson, fick C 7,9 procent av rösterna. De som inbillar sig att Lööf gjort braksuccé har dålig koll på historiken. Eftersom båda partierna hårt vill framstå som liberala är det lätt att tro att dessa partiers dagsform endast påverkar hur de 10,9 procenten viktas om mellan dem. I ljuset av att liberalismen är den ism som lyckats bäst i Sverige under hela 1900-talet är det inte så förvånande. De upplevs inte länge erbjuda särskilt mycket mer än mer av något som redan finns eller bara som ett alternativ till upplevt sämre politiska alternativ.

https://novus.se/valjarbarometer-arkiv/novus-svt-december-socialdemokraterna-okar/

https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/politiska-ideologier/liberalism

I Demoskops senaste mätning får Liberalerna ännu sämre opinionssiffror än i Novus mätning. Är det Uppsalaeffekten? 2,3 procent. Att Liberalerna får så lågt stöd är vi vana vid men i denna mätning bjuds på en historisk händelse. För första gången på mycket länge är inte längre Socialdemokraterna Sveriges mest populära parti. Moderaterna upplevs nu som bättre. Spännande tider. Kristerssons kritik av Socialdemokratins dåliga ledarskap biter allt bättre. Det är oppositionens roll att kritisera det som de regerande sköter dåligt. Ledarskapet bidrar till att mycket sköts dåligt.

https://www.aftonbladet.se/tv/a/7KV8BB/nya-demoskop-partiet-fortsatter-raset

Även om Liberalernas ledning har rätt i sak kopplat till migrationspolitiken tror jag inte på något sätt de kan reparera sitt tappade förtroende genom att driva en ansvarsfull migrationspolitik. Det finns redan flera partier som driver den linjen mer trovärdigt. Ls enda chans är att bryta med vänstern och tydligt vara ett icke vänsteralternativ. Det har jag sagt länge. Sannolikheten är dock hög att de spelat sina kort så dåligt i Uppsala och nationellt att de helt tappat sin trovärdigheten bland väldigt många. Varför ska en väljare lita på dem? Det har ju gång efter gång visat sig möjligt att skylla på något för att ändra sig.  

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/marmorstein-kan-vara-forsta-steget-pa-en-januari-exit-for-l

https://www.expressen.se/nyheter/sabunis-ultimatum-till-lofven-om-migrationen/

Även om Liberalerna tar chansen att bryta sin del av Januariavtalet på grund av MP, C, V och S oansvariga migrationspolitik räcker det inte för att stoppa fortsatt idioti. Under denna mandatperiod räcker det med att S, MP, C och V är kompisar för att budgeten ska gå igenom. Mycket allvarligt läge för Sverige. Det förvånar mig inte att M i Demoskops senaste mätning är Sveriges största parti. Det är ett historiskt opinionsresultat.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rgz6qw/s-inte-langre-storsta-parti-har-psykologisk-effekt

En sak är helt säker och det är att typ 98 procent av världens unika människor vill vara så fria som möjligt. En stoooor majoritet av oss vill känna oss fria. Ur det perspektivet är alla liberalt orienterade. Samtidigt inser en stor majoritet människor på vår jord att snart 10 miljarder människor som fritt gör som de vill inte blir någon trevlig värld att leva i. Därför inser de flesta att vi behöver systemlösningar, lagar och rimlig ordning för att inte bara de starkaste ska kunna känna sig fria. Människor som snöar in sig i ideologiskt tänkande saknar ofta förmågan att också tänka praktiskt. I synnerhet gäller det människor som broilats fram inom politiken och som helt saknar ordentliga arbetslivserfarenheter.

P.S Lena Melin har fel. Löfven och S har tagit på sig rollen att leda regeringen, och Centerpartiet hjälpte dem dit. Och Centerpartiet hjälper dem att kunna sitta kvar. Inga andra bär ansvaret för hur landet leds. Bifogar hennes kritik av oppositionens tjat om att ledarskapet är uselt.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/kR85Jv/ett-valdigt-tjatande-om-ledarskap

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar