söndag 2 juni 2019

Sjuk vid fel tidpunkt

Bland världens högsta skattetryck
Visst är du en av oss svenskar som förstår att du är bland de högst beskattade i världen? Du förstår väl att du både har synliga och osynliga skatter och avgifter som varje månad är kopplade till dig? Och du vet väl att det är hög moms, skatt, på allt du handlar för redan hårt beskattade pengar?

I ett land som så hårt beskattar sina invånare kan man tycka att det självklart ska finnas till exempel sjukvård för den som behöver den, av bästa kvalitet, dygnet om 365 dagar per år. Så är det inte. Vi borde alla demonstrera för denna oacceptabla ordning. För alla de pengar vi betalar för offentlig service i olika former ska vi få den i form av världsklass. Det är hög tid för svensk offentlig verksamhet att styras av relevant kompetenta politiker. Det är också hög tid att även arbetsmarknadens parter tar ett större ansvar för att "reka läget" vad avser kompetensbrister. Efter flera sjukhusbesök i Kina vet jag nu att till exempel ett sjukhus mycket bättre kan organiseras än vad KI och Akademiska sjukhuset är.

"Sverige har lägst antal vårdplatser bland världens utvecklade länder: 2,2 sängar per 1 000 invånare.
Måttet säger visserligen inte allt om ett lands vårdkvalitet: utbyggd primärvård, korta väntetider och mer dagkirurgi kan minska sängbehovet, vilket bara är bra. Det finns inget egenvärde i att folk ligger på sjukhus och fäktas mot multiresistenta mördarbakterier.
Men Sverige ligger verkligen i underkant och politiker lovar ständigt ”Fler vårdplatser!” Fast i verkligheten ökar bristen - vårdplatstätheten har mer än halverats sedan 1994. På senare år är det bristen på personal, i synnerhet sjuksköterskor, som ställt till det.
Värst blir personalbristen som bekant under sommaren. I år kommer nästan var femte vårdplats att dras in, enligt Dagens Medicins kartläggning. Det ser ut att bli färre platser än förra sommaren - samtidigt som befolkningen växer och antalet äldre ökar.
Det är sannerligen illavarslande. Vårdplatsbrist leder till stockning på akuterna, stressad personal och minskad patientsäkerhet. Den kan kosta liv."

"Alla försök att runda personalbristen bruka leda till fackliga protester, inte minst från Vårdförbundet. Men sådant får inte avskräcka sjukvården från att laborera, utvärdera och förbättra nya metoder. Sjuksköterskornas kamp för goda arbetsvillkor är högst legitim, men detsamma gäller sannerligen medborgarnas rätt till bästa möjliga vård, givet förutsättningarna."
https://www.expressen.se/ledare/kara-medborgare-undvik-att-bli-sjuka-i-sommar-/
Dagens besvikelser
Oärliga politiker och politiska partier som inte vågar vara tydliga med vilka prioriteringar av begränsade resurser de vill göra. Ja, det är betydligt lättare att vara i opposition om man är oseriös och låtsas som att man har mycket mer resurser än vad man defacto har. Media har en mycket viktig roll att syna politikernas löften. Vi har begränsade resurser och de riktigt stora skillnaderna mellan politiska alternativ är faktiskt hur mer resurser skapas och hur de som finns ska fördelas.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/lage-lofven-stalla-forsvar-mot-varnskatt-27633

Politiker som inte tar ansvar och driver en långsiktigt hållbar politik. Riskerna är nu stora att skattebetalarna åter drabbas av inkompetent politiskt hantverk. Självklart ska det statliga sjukförsäkringssystemet fungera för människor som är sjuka. Ett fungerande sjukförsäkringssystem inkluderar att hårt jaga alla brottslingar och fuskare. Och att staten inte dumpar över massiva kostnader på kommunerna (som med dess ohållbara migrationspolitik). Anna Dahlberg, Expressen, oroar sig över att vi återigen får skenande kostnader kopplat till sjukvårdsförsäkring och LSS. Med Socialdemokrater, som kortsiktigt vill vinna val, och stödpartier som C och L går ekonomin ”åt skogen”. +80% av Sveriges befolkning måste räddas ifrån denna inkompetenta ledning av Sverige.


Den nytillträdda generaldirektören Ann-Marie Begler gjorde som hon blivit tillsagd. Hon såg till att handläggarna var mer noggranna i sina bedömningar, inte minst av de medicinska underlagen, och att tidsgränserna i den så kallade rehabiliteringskedjan följdes upp bättre. Resultaten lät inte vänta på sig. Sjuktalet vände nedåt igen och den befarade kostnadsexplosionen uteblev. Men samtidigt växte ännu en gång kritiken mot Försäkringskassan och medierna fylldes med ömmande fall. Lagom till valrörelsen förra året sparkades därför Begler. Det är den verkliga bakgrunden till den så kallade Strandhäll-affären.”

”I det nya regleringsbrevet till Försäkringskassan är det omstridda 9,0-målet borttaget. Även kring assistansersättningen har målen mjukats upp. Tidigare varningar för ”den ökande timutvecklingen” och ”överutnyttjande” har tagits bort. Till bilden hör att regeringen förra våren tog bort alla sparkrav från den så kallade LSS-utredningen.
Så vad kommer de rödgrönas nya politik att kosta? Och var finns finansieringen för detta? Sanningen är att det inte finns någon planering för att kostnaderna återigen ska dra iväg.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/ska-s-tappa-kontrollen-over-sjukfranvaron-igen/

Dagens stjärnor
De som driver sajten Histora nu. Det är en mycket tillgänglig källa till historiska kunskaper av stor betydelse för vår utveckling. Bland annat nedan bifogad berättelse som liknar mycket av dagens politiska verksamheter. Det vill säga att det ofta finns en officiell berättelse om vad man ägnar sig åt men också en annan....
https://historia.nu/medeltiden/historia-nu-51-nordiska-korstag-for-tro-och-plundring/

Alice Teodorescu. Hon tycks ha läst min bok ”En stund på jorden”. Hon är även omnämnd i boken. Det är hennes debattinsatser för ett bättre framtida Sverige värda.
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11986376

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar