torsdag 20 juni 2019

Huvudmannaskap i skolan

Sekulärt och konkurrenskraftigt
Skolan behöver arbetsro och inte en massa reformer. Det är en av de tydligaste slutsatserna efter utredning efter utredning om skolans tillstånd. Ordning och reda handlar mest om möjligt ledarskap av skolledning och lärare. Fråga Hamid Zafar. Digitalisering som pedagogiskt stöd till lärarledda lektioner handlar om vidareutbildning av lärare, inköp av säkra systemlösningar och användarvänliga ämnesapplikationer och terminaler samt finansiering av detta stöd. Men hur bryter vi segregationen bättre än idag? Och hur motverkas religiöst inriktade skolor när en barnrättighet, i ett sekulärt samhälle, måste anses vara att själv lite objektivt (trots föräldrars eventuella påverkan) få bilda sig en egen uppfattning? Vi är långt ifrån ett tillräckligt bra motdrag mot den negativa utvecklingen med mer och mer segregerade skolor. För att motverka möjligheter att använda verksamhetsöverskott till destruktiva saker kanske vi måste begränsa huvudmännens organisationsform. Så fantastiska är vi inte i Sverige att vi kommit på en utmärkt modell för huvudmannaskap. Eftersom inga andra länder tillämpar den svenska modellen manar det i sig till eftertanke.

Bifogat exempel på farliga extremister inom skolans värld är exempel som aldrig får uppstå. Vilka förändringar krävs för att de aldrig ska uppstå? Skolan ska vara den bästa plattformen för mångfald och respektuppbyggnad till gemensamma värdegrunder i ett unikt samhälle. I ett land som nu är så pass berikat med människor från helt olika kulturer måste skolan också garanterat ha denna sammansvetsande roll. Den rollen är inte trovärdig om huvudmannen har en stark religiös koppling. Skall religiöst inriktade skolor förbjudas? Inte en helt lätt fråga tycker jag. Däremot tycker jag att de helt får finansiera sina verksamheter utan hjälp från det gemensamma. Konsekvensen blir då antingen att dessa skolor inte finns kvar eller att det blir tydligt vilka intressen som finansierar dem. De svenska skattebetalarnas intresse kan inte vara annat än att skolan ska vara rättvis, ge våra barn en rättvis chans att nå sin fulla potential och att matcha föräldrarnas uppfostran med fostran kopplad till Skolans värdegrunder. Ja, du vet väl att skolan har en värdegrund? Tro det eller ej men den kan definitivt anses vara i linje med delar av den svenska lagstiftningen.
https://www.expressen.se/gt/atervandare-utbildade-barn-pa-svensk-friskola/?fbclid=IwAR0BcvjySb8QVqs5rQEBatm5K42dP3mDviEP_pMuBLhwT3GF_3DUmCpb3TI
Hur svårt kan det vara att säkerställa att alla skolor levererar skola i en sekulär miljö? En av skolans viktigaste roll är att vara en sekulär mötesplats som motverkar segregation. Musik, dans, hantverk etc som särskild profil kan locka alla socio ekonomiska, etniska och religiösa människor. Religiöst kopplade skolor kommer inte locka ”mångfald”. För att säkerställa bättre integration och segregation måste staten med kraft säkerställa att inga skolor är konfessionella!

”Officiellt är skolorna konfessionsfria, men gång på gång slår Skolinspektionen ned på att religiösa inslag förekommer. Redan 2012 fick skolan kritik för att lågstadieelever undervisades i religion – i strid med läroplanen – och då enbart i ”islam, bön och arabiska”. Senare inspektioner visade att flickorna fick sitta längst bak i klassrummet under vissa lektioner, och att sexualundervisningen, av kulturella hänsyn, var obefintlig.”

”Det är fullkomligt absurt att radikala islamister får driva en skattefinansierad skolverksamhet i Sverige. Det är en skandal att regelverken inte är vassa nog att stänga en skola, trots att brister har påtalats i åratal. För det är barnen – och framför allt flickorna – som får betala priset när skolan de tillbringar halva dagarna i är en del i en förtryckarstruktur.”

”Även en skola vars ägare har ett fläckfritt förflutet, men som systematiskt bryter mot lagens krav på konfessionsfri undervisning, måste kunna stängas. Och det snabbt. För alla som vurmar för det fria skolvalet borde det vara en prioriterad fråga att driva charlatanerna ur skolan. Skärpta regelverk och stenhård uppföljning är det bästa sättet att säkra en framtid för välfungerande friskolor i Sverige.”
https://www.expressen.se/ledare/nar-kastar-regeringen-ut-islamisterna-ur-skolan/

Dagens besvikelse
Mäktiga och rika som inte kan hålla sina ”klåfingriga händer” ifrån korruption för att uppnå egen vinning. Vad har dessa människor för moral och värderingssystem? Helt klart är att deras egon uppenbarligen är enormt i behov av förmåga till materialistiskt överflöd att de begår brott. För mig är det obegripligt att de gör på detta sätt. Platini är att betrakta som en nationalklenod i Frankrike. Som Ingemar Stenmark i Sverige. Vare sig Sarkozy eller Platini är dömda än MEN när två liknande personer ens ställs inför skranket bottnar det i bevisbara anklagelser.
https://www.expressen.se/nyheter/frankrikes-forre-president-utreds-for-korruption/
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/sport/fotboll/platini-gripen-av-fransk-polis-forhors-kring-qatar-vm-2022

Dagens stjärna
Lucas Paschcalides. Vänsterpartiets ledare har flera gånger gett löfte om att fälla regeringen om den bedriver typ arbetarfientlig politik. Debattören i det mycket vänsterinriktade ETC måste anses ha rätt i att ifrågasätta Vänsterpartiets trovärdighet som oppositionsparti. Precis som Centerpartiet och Liberalerna bidrar de till att Socialdemokraterna och Miljöpartiet får försöka styra Sverige. Om vi studerar var många av LOs medlemmar politiskt gått är SD ett nytt arbetarparti med stort stöd. Är det möjligen ett nytt vänsterparti pålägg framåt som är mer konsekventa än Vänsterpartiet. Jag anser att vänsterns politik är samhällsdestruktiv. Samtidigt är nyanserna inom demokratins spel viktiga. Bara genom att olika politiska alternativ lyckas förmedla sina olikheter kan vi människor rimligt bra välja den väg framåt vi tror blir bäst.

”Men Vänsterpartiets styrelse röstade skandalöst inte emot ett sådant direkt fientligt agerande från S och det grönliberala miljöpartiet (MP), och kom sedan i slutna förhandlingar överens med regeringen. Det var även en skandal att V:s styrelse inte tydligt meddelade, åtminstone sina medlemmar, vad man kommit överens om. Det är absolut minimum i en demokratisk organisation att representanter är transparenta inför dem som de ska representera.”
”Styrelsen har sedan dess kommit med pinsamma uttalanden om att man ska hålla regeringen ansvarig och att fälla den om de inte får som de vill och så vidare, när de hade sin chans att göra det i januari. Att skrämma med en mer reaktionär högerregering räcker inte.”
”Det krävs ett nytt ekonomiskt projekt och nya organisationer för arbetarrörelsen. Demokratiska fackföreningar som Hamnarbetarförbundet är exempel på organisationsformer som måste dominera inom arbetarrörelsen om den ska kunna förnyas, demokratiseras och utgöra ett reellt motstånd mot storägarna.”
https://www.etc.se/debatt/ar-vansterpartiet-ett-oppositionsparti-eller-inte

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar