tisdag 25 juni 2019

Ointelligent debattklimat

Konfliktsrädslan
Varifrån kan ett generellt svenskt kulturdrag, konflikträdslan, komma ifrån? Vet du det får du gärna upplysa oss andra som undrar. Personligen tycker jag att den är märklig i ljuset av hur skyddade enskilda människor än så länge är som är en del av det svenska välfärdssystemet. Tyvärr har denna konflikträdsla, åsiktskorridorsfenomenet och självutnämnda poliser av vad som anses vara politiskt korrekt länge fördummat svensk samhällsdebatt. Ett intelligent debattklimat i ett samhälle är respektfullt, sakligt och har "högt i tak". Det man tycker är knasiga idéer och tyckanden försöker man sakligt förändra genom kloka argument för något man själv anser vara bättre. Det går även att rimligt respektfullt förklara hur ointelligent en knasig åsikt kan vara genom att med logik beskriva dess fulla konsekvenser.

Paulina Neudings krönika om det korkade svenska debattklimatet är läsvärt. Du finner texten nedan.

”Det är bara fyra år sedan som den nu helt odramatiska volymfrågan låg på fel sida om den anständighetsgräns som Ivar Arpi nu återigen påstås ha överskridit. Frågan är om de grindvaktande medierna själva inser hur de gång på gång undergräver sin egen betydelse.”

”Att grundlöst anklaga någon för främlingsfientlighet – Dagens Nyheters ledarsida drar sig inte för att stämpla Arpis resonemang som ”rasism” – är fortfarande ett kraftfullt vapen, även om det inte är lika kraftfullt som det var för några år sedan. Den som ser sitt namn förknippas med något av det absolut lägsta en människa kan tycka och vara, kan lätt hamna i tunnelseende och se sig tvungen att sluta skriva i den fråga saken gäller eller överhuvudtaget göra sin röst hörd i offentligheten.”
”Men mycket har förändrats de gångna åren också i det avseendet. Jag vet inte om de medier som tidigare agerade grindvakter för det offentliga samtalet själva begriper hur de har underminerat sin egen ställning genom att först dra upp stränga gränser för själva anständigheten, för att sedan vara påfallande liberala med att rita om dessa gränser – och detta efter att politiken förändrats. Det är bara fyra år sedan som den nu helt odramatiska volymfrågan låg på fel sida om den gräns som Ivar Arpi nu påstås ha överskridit. Så kan man undergräva sin egen betydelse.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/i-svensk-debatt-anses-aven-banala-poanger-oanstandiga-28230

Nyamko Sabuni är inte konflikträdd. Trots att hon bott mycket stora delar av sitt liv i Sverige har hon kvar beteenden som är härligt vanliga i stora delar av världen, tydliga ställningstaganden, engagerade debatter, högljudda debatter och ändå förmåga att köpa andras argument om de anses övertygande. Nu har Liberalernas valberedning öppet splittrat valt att förorda Sabuni. De ”pallade” sannolikt inte för trycket att trots Sabunis framgångar föreslå Ullenhag. Direkt efter valberedningens annonserade ställningstagande borde Ullenhag ha erkänt sig besegrad och istället för fortsatt kamp försöka bidra till samling i ett djupt splittrat parti. Vad jag vet har han fortfarande inte gett upp och det innebär att splittringen förvärras. Med Sabunis orädsla för konflikter har de dock en chans att överleva riksdagsvalet 2022. De kan ändå sabba de chanserna genom att fortsätta med falangstrider. Jag säger bara lycka till och hoppas nu att L slutar upp med sitt vänsterprassel. Sanna liberaler håller sig långt ifrån samarbeten med vänster- och konservativa högerkrafter.
Dagens besvikelse
De som tillåter könsuppdelning i svenska skolor. Håll positionerna och stå upp för det sekulära samhället och en skola fri från religiösa regler.
https://www.gp.se/nyheter/göteborg/römosseskolan-kritiseras-av-skolinspektionen-1.15736520

Dagens stjärnor
Damerna i Sveriges landslag i fotboll, och deras ledare. Väldigt roligt att de vann mot Kanada igår. Andra halvleken bjöd också på imponerande fotboll.
https://www.expressen.se/sport/kronikorer/tomas-pettersson/utdomda-kritiserade-hade-aldrig-gatt-utan-er/

Nyamko Sabuni. Jag är imponerad av hennes tydlighet och hennes kämparglöd. Hon företräder också en ”nykter” migrations och integrationspolitik. Om hon blir vald på lördag blir det intressant att följa vem som blir ny partisekreterare.
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/fralsaren-ullenhag-ser-ut-att-falla-och-det-ar-bra/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar