lördag 15 juni 2019

Ett land som tappar konkurrenskraft

Ett misskött land
Migrations- och integrationspolitikens misslyckanden vittnar tydligt om hur politik i Sverige blivit en karriär. Ett samhälle som styrs av karriärpolitiker kommer kraftigt tappa konkurrenskraft och saknar förmåga att matcha ledande tjänstemän. Att ledande tjänstemän får allt högre månadsersättningar trots att politiker är ansvariga är ett exempel på det systemfel vi har inom Sveriges demokrati. Med tanke på statsministerns senaste arvodesökning finns kanske en feg baktanke med att höja förvaltningsledningars löner. I sak anser jag dock inte att dryga 170.000 kronor i månadsarvode är mycket för rollen som statsminister i Sverige. Mycket skatt blir det på beloppet också. På de här arvodesnivåerna kan fler än Löfvén lockas från en helt annan bakgrund in i den politiska ledningen. Det skulle vara bra för Sverige. Gör om! Gör rätt! Malcom Kyeyune skriver klokt nedan.

"Sverige idag verkar på många sätt vara ungefär lika stabilt som alltid, trots de stora problemen vi läser om och debatterar stup i kvarten. Visst, kriminaliteten kanske har gått upp litegrann, och polisens problem tycks oroväckande nog och kommunernas ekonomiska situation börjar i vissa fall se katastrofal ut. Men på det hela taget flyter det mesta på som vanligt. Saker och ting är kanske lite sämre, och i vissa fall börjar de bli mycket sämre, men på det stora taget är den svenska vardagen fortfarande lika, tja, vardaglig som förut."

"Ta den enorma bristen på lärare som förväntas drabba den svenska skolan på 2020-talet. Siffrorna varierar, men SKL:s prognos från förra året förutspådde ett rekryteringsbehov på 187.000 (!) nya lärare fram till år 2031. Här går det självklart att föreställa sig att bristen på lärare kommer att smyga sig på långsamt, med lite större klasser år för år. En tråkig utveckling, men fortfarande en vardaglig sådan."

"Visa mig den politiker som har någon som helst plan för att undvika utvecklingen jag skissade på ovan. Sverige är ett land där det visade sig att inga kommuner ens planerade för vad som skulle hända med deras ekonomi när det tvååriga etableringsstödet från staten tog slut."

"Vi är just nu i ett läge där våra styrande försöker att undvika att tänka för mycket på framtiden, och istället bara hoppas att problemen ska lösa sig av sig själva, tids nog. Det är därför det är så farligt att förvänta sig att saker och ting om tio år kommer se ut som idag, fast bara sämre eller bättre. Vi vandrar just nu som nation ut i ett socialt och ekonomiskt minfält med ögonbindel på. Bli inte förvånad om saker och ting förr eller senare börjar att explodera på riktigt"
https://www.gp.se/ledare/landet-som-inte-var-förberett-1.15265276
Dagens besvikelse
GPs ledare drar fel slutsats om varför Danske Folkparti tappat mycket kraft i de två senaste valen. Visst ger den nya partiledaren ett grått och tråkigt intryck. Huvudskälet till deras ras är sannolikt att de gjort mycket nytta i förhållande till vad många invånare anser, och nu tycker många andra lika eller hårdare regleringar.. Inte minst Socialdemokraterna i Danmark driver idag en mer hållbar migrations- och integrationspolitik. Kanske gör det regeringsbildandet även i Danmark svårt eftersom S försöker luta sig mot vänsternaivister.
https://www.gp.se/ledare/ett-populistpartis-uppgång-och-fall-1.15603614

Dagens stjärna
Nyamko Sabuni. Självklart är ett partis livskraft främst kopplat till partiets ideologiska inriktning och sakpolitiken i viktiga sakfrågor som t ex sjukvård, utbildning, EU och försvaret. En partiledare ska bland annat vara partiets supersäljare av partiets politik. Att Sabuni vinner bland Liberalernas medlemmar vittnar om två saker. Medlemmarna vill inte att partiet trillar ur riksdagen. Åsiktsglappet är inte bara stort mellan invånarna och politiska ledare, det tycks även vara det mellan medlemmar och partiledande företrädare. Sabuni har tydligt markerat att hon inte är någon vänsterkramare, som L i Uppsala. Det är positivt och viktigt för svensk framtida konkurrenskraft att partier som har en liberal inriktning tydligt tar avstånd från socialistisk inriktning. Sabuni är tveklöst den modigaste av Ls partiledarkandidater. Till skillnad från de två herrarna vågade hon säga upp sig från sitt arbete. Det behövs fler modiga politiker i Sverige.
https://www.expressen.se/nyheter/oppen-strid-i-l-efter-sabunis-framgangar/

Du som följt min blogg i över fem och kanske tio år vet vilken hållbar väg jag länge företrätt kopplat till migration och integration. Sabuni tycker väldigt lika som mig i många av dessa viktiga frågor. Partier som idag kallar sig liberaler lockar idag endast runt 12% av väljarna. Det blir intressant att följa hur dessa 12% framöver fördelas efter att L gjort sitt partiledarval. Personligen säger jag, det behövs ett nytt nutidsenligt och hoppingivande politiskt alternativ i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar