lördag 22 juni 2019

Mellanmjölks sosseri

Tävlan om att vara mest lagom
Liberalernas chans att överleva är knappast att vara en variant av Socialdemokraterna light. Lagom kan vara klokt, men lagom är tråkigt. Jag delar Boströms analys att i nuläget är Liberalernas enda chans att ge sig in i en ansträngande och stormig tid med den lysande Sabuni. Hon är inte en infödd jantemänniska. Hon är utmärkt på att tala tydligt. Hon står upp för de viktiga värden som liberalismen står för genom att inte vara mellanmjölkligt mesig och otydlig. Men visst, det är inte många som kommer att sakna dem i riksdagen om de åker ut. Kanske kan de utanför riksdagen bäst hitta jordmånen för en lysande come-back i valet 2026? Som vanligt tycker de som anser sig vara elit, och som ”tycker rätt”, att folket och medlemmarna tycker fel om de inte förstår att tycka som de ”upplysta”....

”Nästan samtliga distrikt i landet, från norr till söder, av de som tagit ställning har gjort det för den tidigare integrationsministern Sabuni. Undantagen är Stockholm och Uppsala som stödjer Erik Ullenhag. Även om man tar hänsyn till att det finns minoriteter i varje distrikt som lagt sin röst på motkandidaten i de interna medlemsomröstningarna så torde det inte råda något tvivel om att Sabuni är den kandidat som har starkast stöd hos medlemmarna.”

”Därmed borde valet vara klart kan man tycka. Men Ullenhag-falangen vägrar vika ned sig. Förklaringen till det är nog huvudsakligen att Erik Ullenhag är partietablissemangets kandidat. Det var inte meningen att han skulle förlora. Precis som med Brexit eller valet av Donald Trump så har folket – i det här fallet Liberalernas medlemmar – röstat fel enligt dem som är vana vid att få sin vilja igenom. Det är faktiskt svårt att förstå oviljan att acceptera förlusten på annat sätt.”

”Erik Ullenhag representerar i hög grad den ”snällism”, ofta kombinerad med en viss von oben-attityd, som präglade det gamla Folkpartiet, och i synnerhet dess ledande kretsar. De som vet bäst. Det är just kombinationen av att anse sig vara lite finare, klokare och bättre än andra – och samtidigt vilja sätta sig på moraliskt höga hästar – som drivit fram en stark reaktion i hela västvärlden mot det som ofta kallas det ”socialliberala etablissemanget”.”


”Sabuni är däremot orädd, och mod är en sällsynt egenskap hos politiker idag. Hon var exempelvis tidigt ute och tog upp obekväma frågor kring hedersvåld. Hon har ibland uttalat sig på ett sätt som hon delvis fått ta tillbaka senare. Men hon vill något. Smidighet är sällan något som utmärker politiker med ärligt uppsåt. Hennes ställning som eventuell partiledare kommer inte bli lätt. L har att navigera i en svår parlamentarisk situation och Sabuni kommer ha delar av partiet emot sig. Men med henne har ändå Liberalerna en chans att bli en relevant politisk rörelse igen. Ett parti som, utan att hemfalla åt vare sig förenklingar eller önsketänkande, kan ta tag i de riktiga samhällsproblemen.”
https://www.gp.se/ledare/sabuni-är-liberalernas-sista-hopp-1.15732130
Jag blir mer och mer övertygad om att Ullenhag vet att valberedningen på måndag kommer att förorda honom. Nedan artikel är intressant i sammanhanget. Om valberedningen inte skvallrat hade han nog redan erkänt sig besegrad. Intressant förhållande till demokrati...
https://www.expressen.se/nyheter/l-ombud-tanker-ga-emot-medlemmarna/

Dagens besvikelse
Räkneodugliga, enkel matematik, politiker. Allt man gör måste kunna finansieras. Särskilt stora infrastruktursatsningar innebär ökade finansiella kostnader och driftskostnader. Tänk att det ska vara så svårt att fatta.

”Tyvärr börjar det bli tydligt att en hel del svenska politiker verka dela denna farliga blindhet inför tyngden av långsamma, dolda kostnader.”
”Nyligen kunde vi läsa om hur företaget Pågen inte kunde expandera sin verksamhet i Malmö på grund av att de inte kunde garanteras nog med elförsörjning. ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”, kommenterade Pågens vd. Det är kanske lite att ta i, men kapaciteten i elnätet är ett reellt problem i dag.”
”Den stora migrationen på 10-talet orsakade inte detta problem. Men invandringen gör saken många gånger värre. Det är i slutändan extremt allvarligt att Sverige, i ett läge där investeringar i infrastrukturen redan var eftersatta för behoven hos nio miljoner invånare, glatt och sorglöst bestämde sig för att det var en bra idé att växa med en eller två miljoner till på kort tid. Vad kan egentligen gå fel?”
”Den bistra sanningen är att det är för sent att göra särskilt mycket åt situationen. Lyxfällans käftar har redan slagit igen, och nu går vi mot en period där räkningarna kommer att börja landa på bordet. Vad det kommer betyda för stabiliteten i vårt politiska system framöver, det är det nog ingen som riktigt vet.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/lyxfallans-kaftar-har-redan-slagit-igen-28111

Dagens stjärnor
Peter Santesson. Volym har alltid betydelse.

”Till bristerna som Riksrevisionen hittade hör att man ofta försummar att analysera vilka konsekvenser som olika förslag kan förväntas få på migrationsströmmarnas storlek – en påverkan som inte är helt obetydlig att känna till för att bedöma deras påverkan på offentliga finanser och övriga offentliga resurser.”


”Som sagt, egentligen inga nyheter i förhållande till gällande regler. Men den skarpa uttryckligheten angående krav på kostnadsberäkningar, analys av effekter på migrationsströmmar och finanseringsdiskussioner får man ändå säga är en förändring i signalerna till en ny migrationsutredning.”
”Gissningsvis hoppas Socialdemokraterna att det ska vara verktyget för att kunna bromsa utredningen från att landa i fullt så migrationsliberala förslag som Kristersson misstänker. Hur det än blir med den saken är det en utmärkt förändring. Uppfattningarna om migrationspolitiken må gå isär, men korrekta analyser av förslagens troliga kostnader och effekter är ett minimikrav för en seriös politisk debatt. Detta är ett steg i rätt riktning.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/migrationspolitik-nu-med-kostnadsberakningar-28210

Mats Hammarstedt. Vi måste få bort naivister och oansvariga önsketänkare från maktpositioner. De kan göra nytta i opposition men aldrig vid ”spakarna” till ”samhällsflygplanet”.

”I en ny rapport pekar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) på behovet av ökad sysselsättning genom såväl förbättrad integration av utrikes födda som ett förlängt arbetsliv.”

”Enligt Statistiska centralbyrån uppgår den andel av Sveriges befolkning som är i åldern 20–64 år i dag till omkring 57 procent, medan andelen som är över 65 år uppgår till runt 20 procent. År 2040 förväntas andelen i åldern 20–64 år uppgå till runt 54 procent, medan andelen äldre förväntas uppgå till omkring 23 procent. Förändringarna i befolkningsstrukturen återspeglas också i att den så kallade försörjningskvoten, som visar hur många yngre och äldre en person i åldern 20–64 år måste försörja förutom sig själv, kommer att öka under kommande årtionden.”

”Flyktinginvandringen blir därför en kostnad för Sveriges kommuner. Statens ersättning till kommunerna täcker inte deras kostnader för flyktingmottagandet, och problem uppstår framför allt i kommuner där arbetslösheten är hög och möjligheterna för flyktingarna att komma i sysselsättning begränsade.”

”Flyktinginvandring till orter på landsbygden löser alltså inte de problem kommunerna står inför. Att bosätta sig på en ort med dålig arbetsmarknad försvårar dessutom möjligheterna till lyckosam integration för flyktingarna själva.”
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/flyktinginvandring-raddar-inte-landsbygden-28270?fbclid=IwAR1m039gzzKwTJkJmJwI2DiC5scAIcZHwpk7xZmFcIYzpnBk8gJ8cD7WRj8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar