torsdag 6 juni 2019

Grannsämja

Vårda relationer
Kloka personer vårdar sina relationer med sina närmaste grannar. Det brukar löna sig, på många sätt. Tyvärr inser inte alla värdet av att agera på det sättet. Och tyvärr finns gott om "storebrors och lillebrorskomplex" som ständigt ställer till det. För oss svenskar är det viktigt att vårda relationerna med våra närmaste Nordiska grannar Danmark, Norge och Finland. Alla dessa fyra Nordiska länder har mycket att vinna på att vi försöker samarbeta så nära varandra som möjligt. Om vi bortser från den ansvarslösa migrationspolitiken i Sverige de senaste åren är dessa länders samhällssystem väldigt lika varandra jämfört med resten av världens länder. Likheten är ytterligare ett skäl till varför ett nära samarbete är värdefullt. Tycker du att Sverige vårdar det Nordiska samarbetet tillräckligt bra? Frågar du mig säger jag nej. I ljuset av BREXIT är det ännu viktigare att de Nordiska länderna starkt håller i hop.
Widar Andersson skriver som vanligt klokt om en av våra närmaste grannar, Danmark. Och reflekterar över Sverige.

"Danmark är en väl fungerande välfärdsstat med höga skatter och generösa sociala förmåner. På Dagens Nyheters ledarsida konstateras idag att ”Det danska exemplet visar att det är farligt att följa i tangentens riktning bara för att till varje pris behålla makten.”"

"Kvartals medarbetare Ola Wong kommenterade för några veckor sedan den skruvade bilden av Danmark i de svenska medierna. Han pekade på risken för att ”utrikesbevakningen reduceras till en spegel för inrikespolitik. Omvärlden får agera projektionsyta för fantasier om vad som kan hända om Sverige genomför en viss politik, eller agera spegel för hur svenskarna vill se sig själva. Problemet med den inställningen är att intresset för omvärlden som en aktör på sina egna premisser då försvinner. Och därmed också behovet av att förklara den på ett rättvisande sätt. ”"

"DN: s ledarsidesskribenter vill ha en mer liberal invandringspolitik, de vill inte ha något som helst inflytande för Sverigedemokraterna och de vill gärna varna för maktfullkomliga socialdemokrater.
Därför är Danmark farligt för DN: s skribenter. Alldeles oavsett vad som egentligen händer i verkligheternas Danmark så är det farligt eftersom valet tycks kunna landa i en S-statsminister som har konstaterat det uppenbara att ett land med så generös och universell välfärdspolitik lever i symbios med en stram invandring och en effektiv integration. Vilket de allra flesta förstår."

"Danmark är Danmark och Sverige är Sverige. Som välfärdsländer i norra Europa spelar vi dock på samma arena; har att anpassa oss till liknande krav och villkor. I det perspektivet är Sverige betydligt farligare för Sverige än vad Danmark är."
https://www.folkbladet.se/bloggar/widardirekt/sverige-ar-farligare-an-danmark/?blog=2518025&entry=9952312&fbclid=IwAR1wh05AOe3OmoiUz8JZHHRb-eeirTlTDSqVkWryW80fvFQLbxQijwn2RYA

Det finns gott om exempel på hur dåligt det blir när grannrelationerna spårar ur. Historiskt har vi haft gott om krig mellan Nordens länder, det slipper vi idag. Samtidigt kan den som vill "frottera" sig i konflikter mellan grannar genom att titta på TV programmet
https://www.youtube.com/watch?v=wb2M_cq7nLY
https://www.youtube.com/watch?v=0H5RErwKNKs

Nu har danskarna röstat två gånger på kort tid. Det politiska landskapet har förändrats mycket på kort tid. Danskarnas Europaparlamentsval blev enligt nedan.
https://valresultat.eu/nationella-resultat/danmark/2019-2024/
https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/danmark/politiskt-system/

Valet till Folketinget/Riksdagen blev enligt nedan. Du vet väl att Socialdemokraterna i Danmark för en tydligt hållbar migrationspolitik! Hade de inte gjort det hade de aldrig fått så mycket stöd som de fick. Handen på hjärtat, hur mycket vet du om Danmark?
https://www.dr.dk/nyheder/politik/resultater/folketingsvalg
Dagens besvikelse
Regeringar som ger myndigheter korkade regleringsbrev/uppdrag och som rekryterar kompisar istället för bäst person för uppdraget. Under lång tid har mycket kunnat göras bättre kopplat till Arbetsförmedlingen. Regering efter regering bär ansvaret för att massor av miljarder slösats bort och många människor inte fått den matchning de skulle behövt.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/riksrevisionen-riktar-kritik-mot-arbetsformedlingen-svag-kunskapsbas-och-brister-i-styrningen

Dagens stjärna
Lennart Johansson. Han gjorde onekligen mycket för utvecklingen av fotbollen. En stor fotbollsälskare har gått ur tiden. Vill minnas att han bland annat var den Europeiska fotbollens ledare 1992 när Danmark helt otroligt blev Europamästare i fotboll. Nedan budskap om ensamhetens negativa konsekvenser är viktigt för många politiker att ta på större allvar. Allt mer forskning visar att ett positivt socialt umgänge håller oss friskare mycket längre. Det är inte bara värt mycket för den enskilda individen utan också för ett välfärdssamhälle där omsorg och sjukvård ska vara tillgänglig för alla, även dem utan ekonomiska medel.
https://www.svt.se/sport/fotboll/han-tyckte-ensamheten-var-javlig
http://nytt.gzip.org/nyheter/sa-forandrade-lennart-johansson-fotbollen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar