måndag 3 juni 2019

Bara förlorare

Komiskt att alla tycker de var duktiga
Valet till Europaparlamentet måste betecknas som ytterligare ett steg mot mer polarisering och oklokhet. För att ge lite perspektiv på Sveriges representation motsvarar den kraftigt splittrade gruppen av endast 20 svenskar inte ens antalet EU parlamentariker som Frankrikes högerpopulistiska Le Pen parti har i parlamentet! Sug på den ett tag för att förstå vilken svag representation vi har inom EUs parlament. Hela Sverige är som typ Eskilstunas kamp att företräda sina intressen i Sveriges riksdag. Och du, vet du att över 30% av Sveriges befolkning är över 60 år? Vet du hur många av Sveriges EU parlamentariker som är över 60 år? Ingen! Sverige kan solklart definieras som ett land där åldersdiskriminering råder. Särskilt partier med fler än två representanter borde skämmas. I nästa hela övriga världen förstår de värdet av kunskap och erfarenhet. Högre ålder innebär ofta mer kunskap och mer erfarenhet.

Ett av de stora misslyckandet med EP-valet var att 2,5 miljoner färre människor röstade i valet till Europaparlamentet än i septembers riksdagsval. Bara 55% av de röstberättigade. I riksdagsvalet röstade 87% av de röstberättigade. I ljuset av det är framförallt Cs och Ls val usla. Deras väljare tillhör de mer duktiga röstarna medans vänster och SD sympatisörer är svårare att mobilisera.
https://www.gp.se/ledare/2-5-miljoner-färre-väljare-än-i-höstas-blev-liberalernas-räddning-1.15314709

L skryter inte med sitt resultat men firade ändå att det usla valdeltagandet gjorde att de ”överlevde” med representation inom Europaparlamentet. Centerpartiet firade sin ökning i % och ytterligare ett mandat i det Europeiska parlamentet. Men hur bra var valet för till exempel sett i ljuset av valdeltagandet och L, MP och Fis superdåliga val? Resultatet var uselt. L tappade 5,7%. MP tappade 3,8%. Fi tappade 4,5%. Tillsammans tappade L, MP och Fi 14%. Centerpartiet ökade trots detta, och trots massiva reklamkampanjer, endast öka med 4,3%. Var tog de övriga nästan 10% vägen? Vänstern ökade enbart med 0,4%. Socialdemokraterna tappade 0,8%. Vad vittnar detta om? Svårt att säga men jag tror det vittnar om att Centerpartiet nu lockar vänsterorienterade väljare men tappar högerorienterade. Ja, ja det är ett nytt politiskt landskap i Sverige. Och nedan raljerande över att samtliga partier framställer sig som vinnare är skrattretande.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=7233129

I mandat räknat tappade L, MP och Fi hela 4 mandat. C kunde inte ens ta Ls procentuella tapp. Centerpartiet vann enbart 1 mandat. Inte imponerande. Även om alla partier försöker skapa en positiv bild av sig själva är det din och min uppgift att objektivt försöka analysera hur bra eller dåliga de är.
Dagens besvikelse
Kraftigt ökande spänningar i världen på grund av geopolitiska intressen, handelskrig och presidentval. USA skramlar med vapen mot Iran och Kina. Kina skramlar tillbaka kopplat till territorier de anser ligger inom ”Mittens rike”. Den syd kinesiska sjön tillhör det riket enligt Kinas ledare. I början av förra veckan var det ett mycket viktigt möte mellan Kina, Taiwan och USA i Shanghai. Min förhoppning ligger hos kloka taiwanesiska ledare som inte går i en konfliktsfälla. USAs handelskrig kan förhoppningsvis snabbare bidra till att kineserna ännu bättre respekterar patenterade rättigheter. Också att det gigantiska landet mycket snabbare bygger upp sin egen tjänstesektor. De stora riskerna ligger i Trumps personlighet och att hans kortsiktiga intresse är att bli omvald som president. Tyvärr är väpnade konflikter ett välkänt grepp för att få fler röster... En väpnad konflikt mellan USA och Kina kommer att få katastrofala följder. USA har sannolikt förmågan idag att skada Kinas maktstruktur ordentligt, men vad händer då och därefter... Alla människor på vår jord blir förlorare. Konflikten visar tydligt att världens stormakter inte längre är USA och Europeiska länder, det är USA och Asien, särskilt Kina, som geopolitiskt är i centrum nu.
https://www.di.se/live/kina-krig-mot-usa-vore-en-katastrof/
https://www.svd.se/bors/news_detail.php?newsid=bc3658c1-c4dc-4331-b4ac-a7f8de337fb4

Dagens stjärna
Expressens ledare. Jo, tyvärr är många ledande politiker omogna det stora ansvar de försöker axla. Det gagnar inte det folk de ska företräda ansvarsfullt och framgångsrikt. Förutom att vi blir allt fler väldigt gamla finns allt fler mediciner och medicintekniker som kan hålla oss vid liv längre. Det är långt ifrån en okomplicerad fråga. Och det påverkar kraftigt behov av prioriteringar bland begränsade resurser.
https://www.expressen.se/ledare/politiker-far-inte-vara-naiva-infor-lakemedelsjattarna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar