måndag 10 juni 2019

Blåsningen

Varning kära Uppsalabor!
Återigen ett kostsamt projekt! Misskötseln av Uppsala kommuns ekonomi tvingade fram en försäljning av Uppsala energi till usla villkor för Uppsalaborna. Kommunen köpte stora fastigheter i Ulleråker av Landstinget. Ett köp som hittills blivit väldigt dyrt för Uppsalaborna. Och nu fortsätter på tok för många partier att driva på ambitionen att Uppsala ska ha spårväg. Förutom att jag hela tiden frågan om kapacitetsstark kollektivtrafik avhandlats ansett att teknikvalet måste vara neutralt har jag också varnat för de ekonomiska konsekvenserna. Riskerna med ett spårvägsprojekt i leriga Uppsala är minst sagt stora. Och det är fortfarande oklart var ett spår är tänkt att korsa Fyrisån. Jag är helt övertygad om att hela den spårvägslösning MP och S driver på för kommer att kosta Uppsalaborna minst 5 miljarder efter att staten eventuellt bidrar med en delfinansiering. Uppsala kommun har inte råd med ett nytt stort ekonomiskt haveri. Minst 5 miljarder är väldigt mycket pengar och det är skola, omsorg och vård som mest kommer att drabbas av en liknande ekonomisk misshushållning. Gör om! Gör rätt!

I Uppsala har vi en stor politisk enighet om att ta miljö- och klimatfrågorna på största allvar. Den som försöker sticka ut som det bästa partiet för ekologisk hållbarhet är bara väldigt dyr för invånarna i kommunen. Oavsett vilket parti som försöker vara "bäst". Du vet väl att kommunen har väldigt höga miljö- och klimatförbättringsmål och att nästan alla partier står bakom den ambitionen? Den ensidiga spårvägsinriktningen som vissa partier har är ett exempel på en ekonomiskt hållbar väg framåt! Gör om! Gör rätt!
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/uppsala-och-region-uppsala-soker-statliga-bidrag-for-bygget-av-sparvag
Den som inte är naivist kan med fördel lära sig av Göteborgs stora misstag. Västlänken är en rysare på många sätt. Inte minst ekonomiskt. Läs gärna nedan GP-artikel så får du en god känsla för vilket högriskprojekt spårväg i Uppsala är. Ett omfattande spårvägsprojekt i Uppsala kommer att bli en ekonomisk mardröm för oss invånare. Jag är helt säker på att det finns bättre alternativ.

”Tågtunneln planerades mot bakgrund av att det skulle göras satsningar i Västsverige på omkring 44 miljarder kronor. Detta var 2013. Nu har det gått ett par år och på en presentation som framlades för Regionfullmäktige har siffrorna reviderats upp. Behovet i Västsverige är på mellan 140 och 190 miljarder kronor.”
”Om de nya behoven ska mötas och Västlänken därmed får den inramning som utlovades för att kapaciteten ska maximeras, måste Västsverige få hela Sveriges infrastrukturpengar under en tioårsperiod. Vem som helst inser att detta inte kommer att ske.”
https://www.gp.se/ledare/vem-kommer-svara-för-västlänkens-misslyckanden-1.15391116

Dagens besvikelse
Socialdemokrater och Liberaler som gång efter gång rör om skolans förutsättningar att leverera konkurrenskraftig och individualiserad utbildning. På många sätt misslyckas idag skolan att leverera rimligt konkurrenskraftig bildning till våra barn och unga. Felen är inte deras. Och lösningarna är knappast ett totalt förstatligande av en skola som redan till mycket stor del styrs av staten. Men visst, någon form av kommunförbund bland mindre kommuner kan säkert göra nytta för kompetensen bland de politiker som lokalt ska företräda invånarnas bildningsintressen och säkerställa att nationella ambitioner förverkligas.

”Förra våren lämnade 15,6 procent av eleverna nionde klass utan behörighet till gymnasiet.”

Enligt rapportförfattarna Mats Wingborg och Sten Svensson har omläggningen av skolsystemet från 2011 gjort det svårare att klara kraven. Införandet av betyget F och kravet på godkänt i skolans kärnämnen svensk, matte och engelska finns bland det som höjt ribban rejält, menar de. De föreslår därför att betyget F helt slopas och att ”streck” i stället återinförs som en markering när en bedömning inte kan ges, till exempel på grund av stor frånvaro. De vill också att man ska se över om matematik verkligen ska vara ett kärnämne som alla elever måste klara för att komma vidare till gymnasieskolan.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/y39jKE/nytt-rapportforslag-slopa-betyget-f

Dagens stjärna
Ylva Nilsson. Hon har helt rätt. Sverige har inga tillräckligt bra kandidater till uppdrag som till exempel kommissionär inom EU. När Ylva Johansson lyfts fram som tänkbar blir jag som skattebetalare trött. Hon har t ex haft ett särskilt uppdrag kopplat till att få ordning på svensk migrations- och integrationspolitik. Det är bara ett exempel av misslyckade uppdrag.
https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/sverige-kan-glomma-att-fa-toppjobben-i-eu/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar