måndag 17 juni 2019

Vatten och bröd

Vart är vi påväg?
Vi börjar befinna oss i tuffa tider parallellt med fortsatt farligt låg ränta. Det är inte roligt med dåliga tider men äntligen börjar konjukturförsämringarna tydligt under S tid vid makten. Tidigare har de varit skickliga på att skylla dåliga tider på borgerlighetens oförmåga att styra ansvarsfullt. Man kan tycka vad man vill om S men de har ofta visat att de kan ta rimligt ansvar för svensk ekonomi om de får bestämma mycket själva. De har ändå fostrats i den ödmjuka förståelsen att en svag ekonomi särskilt drabbar våra svagaste. Nu är det dock så att de inte bestämmer mycket själva, de är i händerna på L, C och MP..... Av flera skäl känns det inte som en sammarbetsgrupp som kan ta det ansvar som krävs för den svenska ekonomin.

”Vi har ett högt tryck nu från en åldrande befolkning. Sedan så har vi skatteintäkter som inte ökar så snabbt längre”, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog till TT i en artikel som publiceras på SvD Näringsliv. Det som tvingar fram skattehöjningarna är att konjunkturen uppges ha planat ut samtidigt som de statliga anslagen minskar och notan för asylmottagningen ska betalas." https://www.dagensps.se/privatekonomi/pengar/chefsekonom-nu-hotar-skattehojningar/?utm_source=rule&utm_medium=email&utm_campaign=skl_skattesmall_hotar_flera_kommuner&utm_custom%5Brm%5D=120148706

Allt fler i Sverige lever på "vatten och bröd". Det blir så när allt fler tusental lever utanför vårt samhällssystem. I många varianter av parallellsamhällen. Det blir så när allt för många lever mer eller mindre på olika former av bidrag. Och när fler och fler är i behov av stöd från andra istället för att vara självförsörjande. Det är hög tid att Sverige växlar in på en linje som leder mot framtida välstånd, inte mot ett 2/3 samhälle. Det vill säga ett samhälle där 1/3 har det socialt och materiellt mycket sämre än de övriga 2/3.

Joakim Broman bjuder nedan på lite intressanta och relevanta perspektiv i GP.

"Nu finns tecken på att vinden har vänt. Dagsläget är visserligen inte krisartat. Men det finns flera varningstecken på att något inte står rätt till i ekonomin. Att många kommuner trots högkonjunktur har svag ekonomi, däribland Göteborg, som Adam Cwejman skrev om på ledarsidan nyligen, är ett sådant. Kronan nådde nyligen sin lägsta växelkurs mot euron på över ett decennium. Vår tillväxt per capita är bland de lägsta i Europa. Arbetslösheten är inte historiskt hög, men tudelningen på arbetsmarknaden är stor. I särskilt utsatta grupper, som nyanlända och unga utan gymnasieutbildning, är utanförskapet enormt."

"Att kronan är svag, och att vi därmed får mindre för det vi handlar för, skyller man ofta Riksbanken för. Den svenska penningpolitiken sedan finanskrisen har varit mer expansiv än omvärldens. Riksbankschef Stefan Ingves får definitivt bära en del av det oket. Dessutom finns det tecken på att penningpolitiken skapat ännu mer problem. När kronan är svag betyder det inte bara att vi blir fattigare, utan att svenska varor blir billigare i omvärlden. Det normala är därför att exporten ökar när kronkursen går ner, och ger ekonomin ny fart. Det var bland annat därför det var så lockande för politiker att devalvera, på den tiden växelkursen var fast."

"När nya stormvindar blåser upp är tyvärr känslan att Sveriges vindskydd fungerar betydligt sämre än för tio år sedan."
https://www.gp.se/ledare/svagt-stormskydd-i-den-svenska-ekonomin-1.15349982
Dagens besvikelse
De som inte förstår hur viktigt det är att vi företräds av kunniga och erfarna människor. När allt för många i mäktiga positioner saknar viktiga kunskaper, erfarenheter och egenskaper går det dåligt för ett samhälle. Min ambition med mitt politiska engagemang är att bidra till att lämna ett attraktivare samhälle än det jag levt i till framtida generationer. Det är tveklöst fortfarande möjligt. Det kräver dock ett kompetentare ledarskap över Uppsala och Sverige. ”Klockan klämtar”, många fler Uppsalabor och svenskar måste vakna och konstruktivt bidra till en positivare utveckling. Det finns gott om historiska exempel på hur illa det går för samhällen som leds av inkompetens och rörliga grundvärderingar.
https://www.gp.se/ledare/priset-för-en-obildad-samhällselit-är-högt-1.15656462

Dagens stjärnor
Lotta Gröning, krönikör i Expressen. ”Men tyvärr tycks partipolitiker börja leva ett eget liv och de lever långt från sina väljare. Christer Nylander representerar Skåne och han gör alltså myteri mot sitt eget partidistrikt som röstat på Nyamko Sabuni. Med höga löner, gräddfiler och en stor omsorg om sin egen maktposition skrider de till verket för att motarbeta allt som inte passar dem. Lyssna kan de göra på medlemmar som tycker rätt, det vill säga precis som de själva.”
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/nylanders-uppmaning-ar-uppseendevackande/

Robert Hannah, riksdagsledamot L. Dags för L att prova något kompetent och järvt.
https://www.expressen.se/nyheter/l-toppens-drag-i-hemliga-gruppen/

Susanna Birgersson. Förbud leder fel. Ansvarsfullt och tydligt ledarskap räcker.
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/boneforbud-det-racker-med-att-sluta-dalta/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar