onsdag 26 juni 2019

Sakfrågor

Syna korten
Enskilda politiker och deras duglighet att representera dem som ska representeras är väldigt viktiga. Det är väl bland annat därför som Boris Johnson i Storbritannien får så starkt stöd då många gillar hans raka stil, att han inte är felfri med knarkande och otrohetsaffärer i bagaget och att han ogillar EU-samarbetets effekt på Storbritannien. Jag tvivlar till 100% på att förhoppningarna om att Storbritannien ska komma undan mer, än redan gjorda förhandlingar, kopplat till konsekvenserna av BREXIT, under Johnsons ledning. Som jag sagt tidigare är det inte en hållbar väg för EU att gå.

Utöver individernas betydelse i politiken handlar det, för de allra flesta väljare, om sakfrågor. Oavsett vad man tycker om abort eller inte är det en sakfråga som engagerar. Är det någon som vet vad KD egentligen tycker i den frågan? Personligen tycker jag det blir sjukt mycket rubriker och tjafs om bifrågor än huvudfrågorna. Visst har det betydelse hur Adaktusson röstat. Men vad tycker KD i sakfrågan? Vad står i deras politiska program? Att journalisten Adaktusson hanterade krisen så dåligt som han gjorde, det är en annan sak. Den tidigare så populära kändisen är tydligen inte så populär längre. Men vad tycker partiet egentligen? Oavsett om vi synar KD eller andra riksdagspartier är det ditt och mitt ansvar att ta reda på vad de tycker i för oss viktiga sakfrågor. Inte minst att försöka förstå intressekonflikterna som finns mellan olika sakpolitiska ställningstaganden. Inom t ex Centerpartiet finns tydliga, och stora, intressekonflikter mellan migrationspolitiken och den sociala politiken. Kampen om intressekonflikterna är politikens kärna. Det betraktare kan uppfatta som ”käbbel” är interna och externa debatter om alternativa vägval. Det är inte ”käbbel”, det är viktig samhällsdebatt och kamp om vilka vägval som ska vinna. I vår tid kompliceras detta ”käbbel” av en massa självutnämnda experter förpackade som mediakändisar eller influensers. Vem har sagt att politik är lätt?
https://www.expressen.se/nyheter/kd-rasar-i-ny-matning-tappar-var-tredje-valjare/
https://kristdemokraterna.se/politik-a-o/abort/

Dagens besvikelse
Skolpolitiken. Det borde vara självklart att säkerställa regelverk för skolan som entydigt ger kommuner rätten att snabbt ta över en skolverksamhet som bevisligen brutit mot regelverket. Den ”enkla” lösningen kan vara att definiera ”skall-krav” som måste uppfyllas. Om de inte uppfylls har en huvudman diskvalificerat sig själv. Några exempel på skall-krav är att inte ha könsuppdelning av barn och inte ha tungt kriminellt belastade bland personalen.

Positivt med politiker som vågar vara tydliga. Hon verkar vara en ”Sabunityp”.
https://www.gp.se/nyheter/göteborg/kommunalrådets-krav-stäng-vetenskapsskolan-1.15793487

Dagens stjärna
Stockholms handelskammare. De sågar höghastighetsbanan som ett svindyrt infrastrukturprojekt. Nyttan  per satsad krona är usel, kalkylen är en glädjekalkyl då flera viktiga infrastrukturkomponenter inte är beräknade och tidsvinsterna är mycket små i förhållande till investeringskostnaderna. Särskilt idiotiskt är drömmarna att ett höghastighetståg t ex ska stanna i Värnamo. Det är löjligt att tro att ett höghastighetståg kan hålla den tänkta höga hastigheten om det ständigt ska stanna på mindre orter. Om man bygger något liknande borde stoppen enbart vara Stockholm, Göteborg och Malmö. Det finns betydligt bättre investeringsalternativ än denna våta MP dröm.

Precis som med Miljöpartiets enspåriga spårvägspolitik i Uppsala är detta osmart förenklad MP politik. Vi behöver mer kunskap och klokhet bland Sveriges politiker. När är du beredd att bidra lite till att din kommun och vårt land utvecklas bättre? Det är inte någon annans ansvar!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=7249661
https://www.dn.se/ekonomi/stockholms-handelskammare-for-lite-nytta-med-hoghastighetsbanor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar