söndag 23 juni 2019

Snabbare korrigeringar

Destruktiva tjänster
Det är utmärkt att politiken äntligen, och uppbackat av myndighets-Sverige börjar bekämpa destruktiva spelverksamheter. De senaste veckornas ageranden runt dobblerföretags verksamheter är mycket positivt. Jag kan dock inte låta bli att än en gång lyfta upp behovet av att rättssäkert snabbare inse samhällsproblem och utifrån det vidta de lagstiftningsändringar som kan krävas. Spelmissbruket i Sverige är omfattande och dess konsekvenser förödande för många enskilda människor, deras närstående och de som "tvingas" hjälpa till med skuldsanering. I sammanhanget är jag fortsatt besviken över att inte SMS-lånemarknaden hårdare regleras. Den mest ointelligente inser att det främst är trängda människor som använder sig av svindyra korta lån. Lån som ofta snabbt blir överlåtna till hårdföra skuldindrivare.  Med tanke på att det är runt 50% för många riksdagsledamöter idag tycker jag att de tills det ändras med fördel kan använda de minst dåliga av de 174 (50%) att utgöra en snabböversynsgrupp av lagstiftning i önskad uppdatering för att åtgärda uppenbara brister med den lagstiftning som råder. Liknande "snabbspår" kan definitivt byggas upp rättssäkert.
https://www.svt.se/nyheter/imorgon-trader-den-nya-spellagen-i-kraft
https://www.expressen.se/tv/ditv/borsmorgon/spelbolaget-blir-av-med-svensk-licens-det-kommer-ju-stopas-om/
Dagens besvikelse
Det ser ut som att Boris Johnson blir Storbritanniens nästa premiärminister. Om han spelar ”hard ball” och verkställer sitt hot att vägra betala det skilsmässoavtalet inom EU betyder.
https://www.gp.se/ledare/logiskt-att-boris-tar-över-1.15753912

Dagens stjärna
Ann-Charlotte Marteus. ”Som man bäddar får man ligga”. Visst har de flesta av våra äldsta äldre haft en helt fantastisk levnadsmiljö i Sverige. Det är ett stort misslyckande av ledande politiker att inte tillräckligt gjorts för att klara ett stort tryck inom omsorg och vård. Det är ett oacceptabelt dåligt ledarskap.

Likt ett prästerskap talar dagens politiker gärna i termer av moral. Men förlåt en retorisk fråga: Om höga ideal och ett varmt hjärta är politikens murbruk, varför hatar våra politiker Sveriges äldre och sjuka? Var är anständigheten och medmänskligheten? Varför denna systematiska elakhet?”

”Det skulle behövas 560 nya äldreboenden till år 2026 för att möta behoven, enligt finansdepartementet. Ska det betinget klaras, måste ett nytt boende öppnas var femte dag. Helst ska de fyllas med personal, också.”

”Hur blev det så här? Skulle äldreomsorgen fungera bättre om våra politiker var - snällare? 

”Det vore onekligen intressant om de fick den sortens frågor; om de fick igen med samma retoriska mynt som de själva så dramatiskt använder när galoscherna passar.  Men krisen inom äldreomsorgen är följden av en demografisk utmaning som har skötts med politisk inkompetens. Beslutsfattare - både på riksnivå och i en del kommuner - har struntat i att planera framåt och ta höjd för resursbehoven. Detta trots att de har haft tillgång till all nödvändig information i decennier. Dessutom har riksdag och regering lagt på kommunerna tusen och en uppgifter utan att bry sig om ifall det går ihop.”

”Det är förstås inte en följd av elakhet, utan av inkompetens. Och skitsnack.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/sveriges-politiker-ar-elaka-och-omanskliga/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar