måndag 11 februari 2019

Social hållbarhet

Rimlig rättvisa
Alla som har lite livserfarenhet vet att livet inte är rättvist. Vissa föds med genetiska fördelar, andra inte. Få föds in i rika familjer, de flesta inte. Vissa har tur med att hamna i bra skolklasser med bra lärare, andra inte. Och så vidare. Helt klart är att den sociala hållbarheten redan har stora problem. Det mesta tyder på att problemen kommer att öka. En av många förbättringsåtgärder för att börja lösa en allt värre social situation för allt fler i Sverige är en smart skattereform. Det skattereformen måste göra det attraktivare att arbeta och lite mindre attraktivt att vara rik. Det är inte en rimlig ordning att arbetsinsatser är hårdast beskattade i Sverige. Det är inte rättvist att förmögna som endast lever på att hantera sina förmögenheter betalar väldigt lite skatt jämfört med de som arbetar hårt. Självklart är det viktigt att svenska skatteregler inte kraftigt avviker från konkurrerande länders skatteregler. Dock måste den sociala hållbarheten vägas in betydligt bättre inom svenska skattepolitik. Det gäller självklart också vid ”grön skatteväxling”, även om MP med flera som stöttar nuvarande regering inte tycks förstå det.

"Nej till arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt". "Tänk om alla partier lade in veton innan de kom till förhandlingsbordet. Då skulle processen vara slut innan den börjat. Nej, man lägger allt på bordet. Sedan förhandlar man. Nu lämnar Björklund scenen. Det innebär dock inte att skatteförhandlingarna kommer att bli enkla. Och det finns gott om motstånd mot ett återinförande av de skatter som regeringarna Persson och Reinfeldt avskaffade: arvs- och gåvoskatten, fastighetsskatten och förmögenhetsskatten."

"Men det finns en god tumregel när det gäller skatter: beskatta gamla pengar hårdare än nya. Alltså, hellre skatter på fadersarv och kåkar än på senaste månadslönen.  I Sverige har det blivit lite tvärtom: jämfört med andra länder har vi höga skatter på arbete om man jämför med skatteuttaget på kapital. Vi behöver en bättre balans. Arvsskatten framställs ibland som omoralisk: "De vill beskatta dig i döden, till och med!". Men ur liberal synvinkel är det individens frihet och möjligheter att blomstra som är central - inte hens rätt att leva på ärvda pengar.
Den vanligaste invändningen mot förmögenhetsskatt är inte moralisk utan pragmatisk: Det är ingen idé, pengarna flyttar bara utomlands. Det stämmer inte nödvändigtvis längre. Kontrollmöjligheterna har ökat, det finns internationella rapporteringssystem. Det är skäl nog att återigen titta på frågan."
https://www.expressen.se/ledare/graddhyllan-maste-betala-mer-i-nasta-skattereform/
https://www.dn.se/nyheter/politik/mp-till-val-pa-10-miljarder-kronor-i-gron-skattevaxling/

Dagens besvikelse
Ineffektiv svensk sjukvård. Som inom många av välfärdens närområden är inte allokeringen av pengar problemet utan hur pengarna används och ineffektiva verksamhetsprocesser. Det digitala Infrastrukturansvaret för sjukvården kan med fördel läggas nationellt. En kommun bör minst ha runt 30.000 invånare.
https://www.dn.se/debatt/bara-om-staten-tar-ansvar-for-varden-kan-koerna-kapas/?fbclid=IwAR0OhnxPnoqQ3fr54ewibhNRoFrZYqLDHSMTpQf5v3SMmPw8gdnrCjg0sBo

Dagens stjärna
Anna Dahlberg. Asylmissbruket och MPs ständiga naivism måste stoppas. Svensk migrationspolitik och misslyckad integration leder inte mot social hållbarhet.

”Det är lätt att rikta ilskan mot länder som låter sina medborgare missbruka det svenska asylsystemet. Men Georgien, exempelvis, samarbetar utan anmärkning med svenska myndigheter. Felet ligger hos oss. Sverige har nämligen inte velat upprätta en lista på säkra ursprungsländer (artikel 36 och 37 i EU:s asylprocedurdirektiv). Den rödgröna regeringen har struntat i att genomföra dessa bestämmelser i EU-rätten. Att ens tala om ”säkra länder” strider gissningsvis mot Miljöpartiets DNA.”

”Det är en vägran som får konsekvenser. Sverige kan som regel inte avvisa personer med omedelbar verkan trots att det är uppenbart att den asylsökande kommer att få avslag. Det slog EU-domstolen fast i en dom mot Migrationsverket i juli förra året. Om Sverige vill ha denna möjlighet måste regeringen ta fram en lista med ”säkra länder”, enligt domen.”

”Det troliga är att Migrationsverket helt enkelt inte har gjort sin läxa. Det är i så fall illa. Det utbredda missbruket undergräver tilltron till systemet. Asylrätten är inte till för att möjliggöra skenansökningar från forna öststater. Det är också en säkerhetsfråga när vägen ligger öppen för alltifrån stöldligor till potentiella terrorister. Regeringen måste ta sig samman och se till att Sverige börjar sända rätt signaler - om du vill komma hit för att utnyttja asylsystemet åker du ut illa kvickt.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar