onsdag 20 februari 2019

utvecklingstro

Klimatångest byts med fördel mot grön tillväxttro
En tioåring inser att allt fler välmående miljarder på jorden utsätter begränsade resurser för allt större stress. Och skapar konflikter mellan dem som har och de som inte har tillgång till resurser som krävs för ett medelklassliv och däröver. Det är tveklöst en utmaning att klara av att rimligt balansera jordens natur under detta allt större människoavtryck. Att känna klimatångest är dock inte så konstruktivt. Det bästa vi som även bryr oss om kommande generationer kan göra är att satsa stort på grön tillväxttro. Genom att tro och bidra till att vi människor kan utvecklas ännu mer kommer vi att klara de stora miljö- och klimatutmaningar vi tveklöst har.

”Filmen Soyalism visade hur ett par jättelika företag som Monsanto kontrollerar hela livsmedelskedjan från soja via djurfabriker fram till hamburgerkedjor. Genmanipulation, klimatförstöring, skogsskövling, avföring i sådan skala att det dränker hela bygder – allt styrt av monopol som slår undan lokala jordbruk i såväl Kina som USA och Brasilien. Man mår illa och önskar att djurrättsaktivister skulle kämpa mot detta i stället för att trakassera småbönder med några tiotal kossor som heter Rosa och Dagny.”

”EU-kommissionen har utkommit med en ny rapport ”En ren jord åt alla”. Den innehåller många vackra ord och en del bra tankar men inte heller den talar klarspråk om vad som behöver göras. Det finns en stor opinion för att göra något åt klimatet. Hur många är det som tror att det går att kombinera effektiv klimatpolitik med billig fossil bensin?”
http://www.gp.se/ledare/dags-för-klarspråk-i-klimatfrågan
https://www.svebio.se/vi-verkar-for/remissvar/meddelande-fran-eu-kommissionen-en-ren-jord-at-alla/

Dagens besvikelse
De som inte vill förstå att skattesystemet med fördel, till delar, kan användas för att kraftfullare stimulera en positiv miljö- och klimatomställning. Delningsekonomin bör uppmuntras och ”lyxbeteenden” kan med fördel skattas hårdare. Lyxbeteenden är mycket negativa för vårt miljö- och klimat. Till exempel hur stora, och bra, bostadsytor står tomma över nio månader per år i bostadskrisens Sverige? Vad är rimligt antal skattefria kvadratmeter per vuxen i storstadsområden? 35 kvm? I en radie på X mil från en storstad bortsett ifrån jordbruksfastigheter? 70 kvm? Förstå mig rätt, jag är absolut inte för ett högre skattetryck i Sverige. Det kan dock med fördel sänkas på arbetsinsatser och istället höjas på oklokt miljö- och klimatbeteende samt på till exempel socker och sockertillsatser som gör så mycket skada. Vi kan tveklöst bättre stimulera beteenden som leder människan i en bättre utvecklingsruktning än nu.
http://www.gp.se/ledare/dags-för-skattereform-1.13491195

Dagens stjärnor
Svante Axelsson som fått en välförtjänt utmärkelse för sitt positiva miljöförbättringsarbete.
https://miljo-utveckling.se/svante-axelsson-far-miljopriset-2019/

Människor som inte bländas av lyx i överflöd. Det är så miljö- och klimatoansvarigt. Och vad är viktigast i ditt liv? Att kunna skryta materiellt för din omgivning? Att ha så många utvecklande och roliga dagar som möjligt under livet? Vad är en frisk och utvecklande extra dag till i ditt liv värd? Jag har redan fått många fler utvecklande dagar än Amy Whinehouse, Elvis Presley, Michael Jackson, Tim Bergling, Edith Piaff, Ivan Ssemwanga, och snart än Steve Jobs. Vad hade dessa personer varit villiga att ge för en vecka till i livet? Kanske inget? De kanske inte tyckte livet bjöd på tillräckligt mycket positivt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar