Miljardkostnader för skattebetalarna för att betala arbetsföra människors ”friår”? Helt korkat. Redan för länge sedan borde en skattereform däremot ha inkluderar avdragsrätt till ett personligt och ”låst” utbildningskonto. Det skulle vara ett mycket positivt verktyg för enskilda, fackorganisationerna och arbetsgivare för att bättre säkerställa det livslånga lärandet. I en utvecklingstakt som är extrem behöver vi smartare metoder och system för att löpande hålla oss konkurrenskraftiga. Jag är övertygad om att de allra flesta klarar det om en rimlig ”infrastruktur” för det livslånga lärandet skapas! Vi har inte råd med naivistiska galenskaper.
Patrik Kronqvists sågning av MPs ”arbetsmarknadspolitik” är för lindrig. MP ska inte vara i regeringsställning! Och det tycker inte Sveriges invånare. Tyvärr ingår de i regeringen ändå tack vare C, L och S.
”Ska man vara generös var det gamla friåret rätt intuitivt. En arbetslös och en arbetstagare bytte rakt av med varandra. Den ena fick ett jobb, den andra en ersättning som knappt motsvarade a-kassan. Men Miljöpartiets reform klarade aldrig mötet med verkligheten. Förhoppningarna om att långtidsarbetslösa skulle få jobb, och att friårslediga skulle få ork att streta på några extra år på jobbet, infriades aldrig.”
”Lösningen blev att lansera friåret som ett verktyg för kompetensutveckling. Därmed fick reformen sitt tredje namn: "utvecklingsledighet". Denna gång ska folk inte få slappa efter eget huvud. Deltagarna måste studera, prova ett annat jobb eller driva eget företag. Spontant rimmar det lite bättre med arbetslinjen. Nackdelen är att det kräver en enorm administration. Att dela ut nio miljarder kronor ersättning beräknas kosta nästan 1,7 miljarder. Samtidigt som Arbetsförmedlingen har varslat 4 500 anställda om uppsägning, förväntas myndigheten bygga upp en helt ny apparat för att kontrollera de särskilda ledighetsplaner som ska upprättas. Enligt förslaget ska tjänstemännen även verka för att deltagarna ska “bryta könsmönster”. Trots den omfattande byråkratin ska dock inga egentliga resultatkrav ställas på dem som väljer att studera. I praktiken innebär förslaget således att staten ska införa ett parallellt, mer generöst, studiemedelssystem, där man inte behöver klara tentorna för att få pengar.”
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/friaret-ar-tillbaka-nu-med-hal-i-huvudet/?fbclid=IwAR23pny6xXOPyP63zdeOWImymI2KNesPvc1IbZzcdII1j26LFtLRhd854ukHjälp! Våra barns generella välstånd står på spel! Vi kan inte ha partier med liknande politik vid makten!
Dagens besvikelse
De som inte täpper till enkla möjligheter att ge elever inflaterade betyg. Det är djupt orättvist och även korkat om eleverna tror att de är duktigare än vad de är.
”Det är stora skillnader i betygssättningen mellan olika skolor. Det visar en ny rapport från Skolverket som jämför slutbetygen i årskurs 9 med resultaten på de nationella proven. Mer exakt är betygssättningen orättvis, och det har inte skett någon förbättring under de senaste 12 åren. Främst är det elever som går i skolor med många högpresterande klasskamrater som missgynnas. Omvänt är betygssättningen mer frikostig i skolor med många lågpresterande elever. "Den relativa betygssättningen är omfattande", konstaterar Skolverket. Vilket betyg du får beror alltså i hög grad på den genomsnittliga prestationsnivån hos eleverna på den egna skolan. Eller annorlunda uttryckt: samma elev kan bedömas som medelmåttig i ett sammanhang, men ges stjärnstatus i ett annat.”
https://www.expressen.se/ledare/de-orattvisa-betygen-ar-en-skandal-anna-ekstrom-s/Dagens stjärna
Jenny Sonesson. Hon har rätt, Liberalerna fyller ingen roll inom svensk politik som rättfärdigar deras existens. Särskilt inte när de som i Uppsala är mycket vänsterinriktade. Jag har sagt det förr och säger det igen, ett parti som kallar sig liberalt räcker.
”Den partiledare som tar över Liberalerna får en tuff uppgift. Det splittrade partiet behöver enas men framförallt hitta en profil. Det måste finnas ett självklart svar på frågan varför Liberalerna behövs. Det svaret finns inte i dag.”
”Björklund har svart bälte i att sitta kvar på tronen men partiet har under hans ledarskap backat i val efter val och saknar en tydlig profil.”
”Björklunds vänstersväng har inte uppskattats av partiets allt färre väljare som flyr högerut till Moderaterna. I senaste Novus får Liberalerna den statistiskt säkerställda mardrömssiffran 2,7 procent. Liberalerna framstår i dag mest som en blek kopia av Centerpartiet. Varför rösta på en kopia?”
”Frågan är nämligen om det finns utrymme för två så snarlika liberala partier till vänster i det politiska landskapet. Inget talar för det. Risken är överhängande att det mer framgångsrika (och stormrika) Centerpartiet lockar till sig merparten av de väljare som vill rösta på sådana partier.”
”Det måste finnas ett självklart svar på frågan varför Liberalerna behövs. Det svaret finns inte i dag.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/i-valet-mellan-ohlsson-eller-sabuni-26037
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar